"Aliens" αλλά με "$" - Ο James Cameron επιβεβαιώνει τον επικό μύθο της ταινίας

Δεν είναι τυχαία ο σκηνοθέτης με τις πιο επιτυχημένες εμπορικά ταινίες
01 Ιανουαρίου 2022 08:45
"Aliens" αλλά με "$" - Ο James Cameron επιβεβαιώνει τον επικό μύθο της ταινίας

Έναν αστικό μύθο που κυκλοφορούσε εδώ και δεκαετίες επιβεβαίωσε ο James Cameron γύρω από το πώς πρότεινε στους ιθύνοντες της 20th Century Fox τότε την ιδέα του για την ταινία Aliens, το sequel της ταινίας του 1976. 

Aliens αλλά με $

Μιλώντας στο Cinemablend ο Κάμερον αποκάλυψε πως όλα όσα γνωρίζαμε για αυτόν τον μύθο είναι αλήθεια, καθώς έγραψε το "Aliens" με το σήμα του δολαρίου στο τέλος "$", αντί για το "s". Προφανώς αυτή η ιδέα έκανε τους ιθύνοντες της Fox να βγάλουν δολάρια στα μάτια τους και να την λατρέψουν: 

Απλά βούτηξα τη γλώσσα μου στο μυαλό μου πριν μιλήσω για λίγο. Το είχα γράψει πρόχειρα στο πίσω μέρος ενός σεναρίου ή κάποιας παρουσίασης. Δε θυμάμαι καλά. 

Κάθομαι που λέτε με άλλους τρεις παραγωγούς μαζί με τον τότε επικεφαλής της 20th Century Fox. Και τους λέω "παίδες, έχω μια ιδέα για τον τίτλο. Και πηγαίνει κάπως έτσι: γράφω το "Aliens" με μεγάλα έντονα κεφαλαία γράμματα. Και βάζω ένα S στο τέλος. Τους το δείχνω και λέω "θέλω να το πω 'Aliens' επειδή πλέον δεν αντιμετωπίζουμε ένα αλλά έναν στρατό, αυτή είναι η μεγάλη διαφορά. Είναι τόσο απλό και γλαφυρό. 

Σε εκείνο το σημείο είναι που πετάει την ιδέα: 

Αλλά κανονικά μεταφράζεται σε αυτό. Και τότε ζωγραφίζω δυο κάθετες γραμμές στο S για να γίνει σαν το σήμα του δολαρίου. Και αυτή ήταν η πρότασή μου. Προφανώς δούλεψε! Επειδή τους άρεσε ο τίτλος και δεν τον αμφισβήτησαν ποτέ. 

"Να το κάνεις και να γυαλίζει το μάτι σου" 

Σίγουρα τώρα η ιστορία προκαλεί γέλια αλλά δείχνει πως ο νεαρός τότε σκηνοθέτης άδραξε την ευκαιρία του στο Χόλιγουντ, με τον ίδιο να αναφέρει: 

Υπάρχει μια στιγμή στην καριέρα σου που πρέπει να γίνεις θρασύς. Πρακτικά στο Χόλιγουντ αυτό είναι κάθε στιγμή. Αυτό που θέλω να πω είναι πως υπάρχει μια στιγμή που πρέπει να γίνεις εξαιρετικά θρασύς, εκείνη που δεν ξέρουν ακόμα ποιος είσαι. Υπάρχει πάντα η συνεχής πίεση από ανθρώπους που θέλουν να φανούν, να ακουστούν, να προσληφθούν και να τους εμπιστευθούν. Κάποιες φορές πρέπει να κάνεις και εξωφρενικά πράγματα. Αλλά να το κάνεις και να γυαλίζει το μάτι σου. Αυτό είναι κάτι που σέβονται επειδή τους κάνει να θυμούνται πως αυτοί έφτασαν εκεί. 

Δεν γίνεσαι τυχαία άλλωστε ο σκηνοθέτης με τις δύο από τις τρεις κορυφαίες σε εισπράξεις ταινίες όλων των εποχών (βλ. Avatar και "Τιτανικός") αυτή η ιστορία αποτελεί απόδειξή του.