Ολυμπία Δουκάκη: Το Χόλιγουντ αποχαιρετά την ελληνικής καταγωγής ηθοποιό

Έφυγε σε ηλικία 89 ετών - Είχε βραβευτεί με Όσκαρ Β' γυναικείου ρόλου
03 Μαΐου 2021 14:12
Ολυμπία Δουκάκη: Το Χόλιγουντ αποχαιρετά την ελληνικής καταγωγής ηθοποιό

Η ελληνοαμερικανίδα ηθοποιός Ολυμπία Δουκάκη έφυγε από τη ζωή το Μεγάλο Σάββατο (01/05) σε ηλικία 89 ετών, αφήνοντας πίσω της μια λαμπρή καριέρα και μια σπουδαία ομογενής παρουσία στις ΗΠΑ. Η ηθοποιός εργάστηκε για χρόνια στο θέατρο και την τηλεόραση αλλά η ευρεία αναγνώριση του ταλέντου της έγινε -κάπως αργά θα έλεγε κανείς- σε ηλικία 56 ετών, όταν και πρωταγωνίστησε στο "Moonstruck" (Κάτω από τη Λάμψη του Φεγγαριού) στο ρόλο της μητέρας της Cher. 

Μια ερμηνεία που στα Oscars εκείνης της σεζόν της χάρισε το χρυσό αγαλματίδιο Β' Γυναικείου Ρόλου, ενώ στην "επί της οθόνης" κόρη της, χάρισε το βραβείο Α' Γυναικείου. Ήταν κόρη της Αλεξάνδρας και του Κωνσταντίνου Δουκάκη, Ελλήνων μεταναστών στις ΗΠΑ, αλλά και πρώτη ξαδέρφη του Μάικλ Δουκάκη, υποψηφίου των Δημοκρατικών για την προεδρία το 1988. 

Στην καριέρα της έπαιξε επίσης σε γνωστές ταινίες όπως το "Κοίτα Ποιος Μιλάει" (Look Who's Talking) μαζί με τους John Travolta και Kirstie Allie και τις συνέχεις του, στις "Ανθισμένες Μανόλιες" (Steel Magnolias) του 1989 με τις Shirley MacLaine, Sally Field και Julia Roberts, στο "Mr Holland's Opus" με τον Richard Dreyfus και το "Mighty Aphrodite" (1995) του Woody Allen. Τηλεοπτικά επίσης έκανε θραύση όντας τρεις φορές υποψήφια τις χρονιάς 1991, 1998 και 1999 για τα "Lucky Day", "More Tales of the City" και "Joan of Arc" αντίστοιχα. 

Το Χόλιγουντ την αποχαιρετά με συγκινητικά μηνύματα

Η Cher, που έπαιξε την "κόρη" της στο "Moonstruck" μοιράστηκε τις τελευταίες λέξεις που αντάλλαξαν μεταξύ τους τρεις εβδομάδες πριν τον θάνατό της. Όπως ανήρτησε στο Twitter: 

Έμαθα ότι η Ολυμπία ήταν άρρωστη κι έτσι τηλεφώνησα στην κόρη της και ζήτησα να της μιλήσω. Μου είπε “μπορεί να μην σε ακούσει ή να μην σου απαντήσει” και μου την έδωσε στο τηλέφωνο. “Ολυμπία, είμαι η Σερ. Σε αγαπάω. Θυμάσαι το Moonstruck;" και μου είπε “Ω, Σερ σε αγαπάω”. Ακουγόταν αδύναμη αλλά ευτυχισμένη. Αναπαύσου εν ειρήνη.

Ο ηθοποιός Paul Reiser που έπαιξε τον γιο της δυο φορές μάλιστα στα "Strange Relations" και 'The Thing about my Folks': 

Η βραβευμένη με Όσκαρ, Viola Davis, την αποχαιρέτησε επίσης έχοντας συμπρωταγωνιστήσει μαζί στο "The Pentagon Wars" του 1998:

Το δικό της αντίο μοιράστηκε και η ελληνικής καταγωγής Νία Βαρντάλος του "Γάμος αλά Ελληνικά": 

 Και η Ακαδημία σε δικό της tweet είπε αντίο στην αγαπημένη ηθοποιό: 

Tags: