Με σκληρά λόγια μίλησε ο Christopher Nolan ενάντια στα σχέδια της Warner Bros. για το HBO Max

Μπαϊράκι σήκωσε ο σκηνοθέτης του TENET για το στούντιο
08 Δεκεμβρίου 2020 10:32
Με σκληρά λόγια μίλησε ο Christopher Nolan ενάντια στα σχέδια της Warner Bros. για το HBO Max

Εντονότατους τριγμούς στα θεμέλια του παραδοσιακού κινηματογράφου προκάλεσε η κίνηση της Warner Bros. να μεταφέρει όλες τις ταινίες από το καλεντάρι της ταυτόχρονα σε αίθουσες -όσες είναι ανοιχτές ανά τον κόσμο- και στο HBO Max. Η Νο1 αλυσίδα κινηματογράφων στις ΗΠΑ, AMC Theatres, καταδίκασε την στρατηγική εμμέσως λέγοντας ότι θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της ώστε να διασφαλίσει πως όλο αυτό δε θα γίνει εις βάρος της και θα αναζητήσει οικονομικά μοντέλα που θα διατηρήσουν τη λειτουργία της, τονίζοντας ωστόσο πως θα υπάρξει διάλογος με την ηγεσία της Warner επί τους θέματος. 

Μπαϊράκι, όμως, σήκωσε και ο επί χρόνια συνεργάτης της Warner Bros Pictures, Christopher Nolan. Ο σκηνοθέτης των Interstellar, Inception και προσφάτως του TENET, δηλώνει ανοιχτά υπέρμαχος της παραδοσιακής κινηματογραφικής εμπειρίας και παραχώρησε μια συνέντευξη στο ET όπου, όπως συνηθίζει, δεν μάσησε καθόλου τα λόγια του:

Υπάρχει τόση διαμάχη γύρω από αυτό επειδή δεν το είπανε σε κανέναν. Μέσα στο 2021 έχουν μερικούς από τους κορυφαίους σκηνοθέτες του κόσμου, μερικά από τα μεγαλύτερα αστέρια του κόσμου, τα οποία εργάστηκαν σε αρκετές περιπτώσεις με πάθος ώστε να βγουν αυτές οι ταινίες στη μεγάλη οθόνη. Υποτίθεται πως πρέπει να κυκλοφορούν εκεί για να φτάνουν στο ευρύτερο δυνατό κοινό...και τώρα χρησιμοποιούνται σαν παράδειγμα ώστε να κερδίσει η streaming υπηρεσία που είναι άπειρη κιόλας, χωρίς καμία συμβουλή. Οπότε υπάρχει διαμάχη και είναι πάρα μα πάρα πολύ μπερδεμένο. 

Δεν έκρυψε επίσης πως ένιωσε δυσπιστία όταν πρωτάκουσε την είδηση. Θέλωντας να εξηγήσει την κοντοφθαλμική απόφαση της Warner Bros., ειδικά όσον αφορά το μεσοπρόθεσμο διάστημα, είπε τα εξής:

Μακροπρόθεσμα, θαρρώ πως όλα τα στούντιο γνωρίζουν ότι η κινηματογραφική εμπειρία θα αναπηδήσει και θα γίνει ξανά ένα πολύ σημαντικό κομμάτι του οικοσυστήματος. Αυτό που έχουμε τώρα στην βιομηχανία μας είναι η εκμετάλλευση της πανδημίας σαν μια δικαιολογία για να μοχλεύσουν καταστάσεις βραχυπρόθεσμα. Και πράγματι αυτό είναι λυπηρό. Δεν είναι ο σωστός τρόπος να γίνεται έτσι η δουλειά και σίγουρα δεν είναι το καλύτερο πράγμα για την υγεία της βιομηχανίας. Όταν όμως οι αίθουσες επιστρέψουν και μαζί τους ο κόσμος, όταν το εμβόλιο θα έχει διανεμηθεί εκεί έξω και θα υπάρχει ανάλογη υγειονομική περίθαλψη, γίνομαι πολύ αισιόδοξος για τις μακροπρόθεσμες προοπτικές της βιομηχανίας. Το κοινό λατρεύει να πηγαίνει να βλέπει ταινίες και θα το κάνει ξανά. 

Οι δηλώσεις του Nolan μπορεί να θεωρηθούν και σαν να δαγκώνει το χέρι που τον ταίζει, αλλά ποτέ του δεν μάσησε τα λόγια του, οπότε γιατί να το κάνει τώρα. Θα έχει ενδιαφέρον να δούμε την αντίδραση της Warner στα όσα είπε το "χρυσό παιδί" της.