Σκηνοθέτες Avengers Endgame: Το μέλλον του κινηματογράφου είναι στο streaming

Βλέπουν μπροστά και προσαρμόζονται οι Joe και Anthony Russo
27 Νοεμβρίου 2020 10:13
Σκηνοθέτες Avengers Endgame: Το μέλλον του κινηματογράφου είναι στο streaming

Τον Απρίλιο του 2019, οι Joe και Anthony Russo έγραψαν ιστορία -που δύσκολα πλέον να επαναληφθεί κάτι τέτοιο- καθιστώντας το Avengers: Endgame ως την πιο επιτυχημένη εμπορικά ταινία όλων των εποχών με εισπράξεις που αγγίζουν σχεδόν τα $2.8 δισεκατομμύρια. Με τον κορωνοϊό να έχει διαταράξει για τα καλά τα θεμέλια των κινηματογράφων και της βιομηχανίας που βρίσκεται σε μια σύγχυση και με συνεχόμενες αλλαγές και καθυστερήσεις στο πρόγραμμα, τα πράγματα φαντάζουν δυστυχώς ζοφερά για την παραδοσιακή εμπειρία. 

Στον αντίποδα, λόγω του εγκλεισμού η ψυχαγωγία γίνεται αποκλειστικά μέσα στο σπίτι με αποτέλεσμα οι streaming υπηρεσίες να θριαμβεύουν εν μέσω της πανδημίας. Την ίδια ώρα, το ένα blockbuster μετά το άλλο μετακομίζει την πρεμιέρα του από τις αίθουσες σε υπηρεσίες όπως Netflix, Amazon Prime Video, Disney+ και HBO Max

Παραδείγματα τέτοιων ταινιών είναι το Wonder Woman 1984, το Soul, το Borat 2, ενώ και το Godzilla vs. Kong ακούγεται πως θα ακολουθήσει την ίδια οδό. Οι σκηνοθέτες του "Endgame" παραχώρησαν μια συνέντευξη στο Comicbook.com εκφράζοντας μια άποψη που έρχεται σε αντίθεση με το πρόσφατο παρελθόν τους. 

Παρά την ανεπανάληπτη επιτυχία του Endgame στο box office, ο Joe Russo υποστηρίζει πως οι streaming υπηρεσίες προσφέρουν μοναδικά πλεονεκτήματα για τους σινεφιλ:

"Ο κόσμος διασπάται και αλλάζει με αστραπιαίους ρυθμούς και αυτή η παγκόσμια επείγουσα κατάσταση ανεβάζει περισσότερο τους ρυθμούς. Και νομίζω πως υπάρχουν συγκεκριμένες ταινίες που ταιριάζουν καλύτερα για τη ψηφιακή διανομή, εκτός της παραδοσιακής, και νομίζω ότι γίνεται ολοένα και πιο ξεκάθαρο το είδος αυτών των ταινιών. 

Πιστεύω ότι επίσης υπάρχει μια ιδιαιτερότητα στο γεγονός πως μπορούν να φτάσουν πλέον σε οποιαδήποτε περιοχή του κόσμου. Υπάρχει ακόμη το πλεονέκτημα του χαμηλότερου κόστους. Ο κόσμος μοιράζεται τους λογαριασμούς του και μπορεί να παρακολουθήσει 10 ταινίες το μήνα για παράδειγμα, στο κόστος της μίας. Ξέρετε δεν έχουν όλοι την οικονομική ευχέρια να πάνε στον κινηματογράφο." 

Ο ένας εκ των αδερφών Russo αναφέρεται πως οι μικρότερες παραγωγές, είτε είναι indie είτε προέρχονται από πρωτάρη σκηνοθέτη είτε είναι κάποιες από τις πιο "σινεφίλ" προτάσεις, θα προτιμούν να κυκλοφορούν στις streaming υπηρεσίες, διότι εκεί δεν μπαίνει στη μέση το "πόσα θα βγάλει στο box office":

Υπάρχει ένα ευρύτερο κοινό που μπορούν να πιάσουν και δεν υπάρχουν στοιχεία μέτρησης, όπως το πόσα έβγαλε στο άνοιγμά του, κάτι που άδικα στιγματίζει μια ταινία επειδή δεν είναι όλες σχεδιασμένες να διαλύουν το box office. Και εάν αυτό βλάψει την ταινία ή τον τρόπο με τον οποίο ο κόσμος ή ο ειδικός Τύπος αντιλαμβάνεται την εκάστοτε ταινία, τότε αυτός ο τρόπος διανομής δεν είναι και ο καλύτερος. 

Αναφέρθηκε επίσης στο παράδειγμα του Wonder Woman 1984, το οποίο κατά τον ίδιο θα αποτελέσει το μοντέλο διανομής στο άμεσο και μεσοπρόθεσμο μέλλον:

Νομίζω πως το Wonder Woman 1984 αποτελεί ένα δείγμα του πως θα είναι το μέλλον του σινεμά. Θαρρώ πως το ένα μπορεί να αλληλοσυμπληρώνει το άλλο και αυτοί που θέλουν την κινηματογραφική εμπειρία να την έχουν και αυτοί που για διάφορους λόγους, οικονομικούς ή υγείας, επίσης να μπορούν να την απολαύσουν από την άνεση του σπιτιού τους. 

Αξίζει να αναφέρουμε πως η επόμενη ταινία που θα σκηνοθετήσουν, το Cherry με τον Tom Holland, θα κάνει ένα μικρό πέρασμα από τους κινηματογράφους αλλά κυρίως θα διανεμηθεί μέσω του Apple TV+ παγκοσμίως.