Ο φωτογράφος του DUNE έπρεπε να ξεχάσει ό,τι είχε κάνει στο Star Wars

Αλλιώς τα σύμπαντα θα είχαν ομοιότητες
06 Ιουνίου 2020 10:57
Ο φωτογράφος του DUNE έπρεπε να ξεχάσει ό,τι είχε κάνει στο Star Wars

Ένας από τους πιο αναγνωρισμένους φωτογράφους αυτή τη στιγμή στο Χόλιγουντ είναι ο Greig Fraser, που ευθύνεται για τα κάδρα μερικών εξαιρετικών και βραβευμένων με Όσκαρ ταινιών όπως τα "Foxcatcher", "Zero Dark Thirty", "Killing Them Softly" και "Let Me In". Πρόσφατα αποτέλεσε τον υπεύθυνο φωτογραφίας στο άκρως επιτυχημένο "The Mandalorian", επιστρέφοντας στο σύμπαν του Star Wars μετά το "Rogue One" του 2016. 

Όλον αυτόν τον καιρό, όμως, είχε αναλάβει τη διεύθυνση φωτογραφίας και σε ένα ακόμη τεράστιο sci-fi σύμπαν. Αυτό του DUNE της οποίας τη νέα κινηματογραφική βερσιόν θα αναλάβει σκηνοθετικά ο βραβευμένος με Όσκαρ, Denis Villeneuve. Ο Fraser μίλησε στο Collider για την εμπειρία του να συνθέσει τα πλάνα του νέου Dune και είπε πως "έπρεπε να ξεχάσει ό,τι είχε κάνει στο Star Wars" αλλιώς οι ομοιότητες θα ήταν εμφανείς. 

"Είχε τη φάση της διαδικασία γιατί έπρεπε να ξεχάσω πολλά από το Star Wars όσο έφτιαχνα το Dune. Δεν ήταν τόσο δύσκολο όμως. Ο Denis και εγω μιλήσαμε ξεκάθαρα για το πως θέλαμε την υφή της ταινίας, τα κάδρα, τα φορμάτ, οπότε η αλλαγή δεν με δυσκόλεψε τόσο. Σαφώς υπήρχαν ομοιότητες όπως οι ερήμοι. Κοιτάξτε να δείτε, πλέον, πιστεύω πως ο George Lucas εμπνεύστηκε από το Dune όταν έκανε το Star Wars. Δεν ξέρω κατά πόσο ιερόσυλο είναι αυτό που λέω αλλά υπάρχουν αρκετές ομοιότητες σε μερικά σημεία, οπότε μπορείς να πείς ότι επηρεάστηκε. Επομένως, έπρεπε να είμαι ιδιαίτερα προσεκτικός στα The Mandalorian και Dune και να μην επαναλάβω τη δουλειά μου." είπε ο Fraser χαρακτηριστικά. 

Αναφέρθηκε, όσο μπορούσε, και στην πλοκή της ταινίας, όντας το πρώτο από τα δύο μέρη που σχεδιάζει ο Villeneuve. λέγοντας:

Είναι μια πλήρης διαμορφωμένη ιστορία από μόνη της. Είναι ένα επικό αυτοτελές φιλμ από μόνο του που οι θεατές θα πάρουν πολλά όταν το δουν...ήταν μια φοβερή περιπέτεια οπτικά.

Το DUNE -εκτός απροόπτου- θα βγει στις κινηματογραφικές αίθουσες στις 18 Δεκεμβρίου 2020.