Όταν ο Matt Damon έριξε άκυρο στο Avatar και έχασε ένα αμύθητο ποσό

Η πρόταση που του έκανε ο James Cameron
03 Οκτωβρίου 2019 20:51
Όταν ο Matt Damon έριξε άκυρο στο Avatar και έχασε ένα αμύθητο ποσό

Σε μια αποκάλυψη προέβη ο Matt Damon σε μια πρόσφατη συνέντευξή του πως θα πρωταγωνιστούσε στο Avatar, κάτι το οποίο εκ των υστέρων κατάλαβε πως δεν ήταν και η καλύτερη απόφαση που πήρε για την καριέρα του. 

Μιλώντας στο GQ UK, είπε πως ο James Cameron του πρότεινε τον ρόλο του James Sully, μαζί με ένα αξιοσημείωτο ποσοστό των κερδών της ταινίας:

Ο Cameron μου πρότεινε να παίξω στο Avatar. Και όταν μου το πρότεινε μου κάνει "Τώρα άκου με. Δεν χρειάζομαι κανέναν. Δεν χρειάζομαι κάποιο όνομα για αυτό, ένα μεγάλο όνομα. Εάν δεν δεχτείς, θα βρω έναν άγνωστο ηθοποιό και θα του δώσω τον ρόλο, επειδή η ταινία δεν σε χρειάζεται πραγματικά. Όμως, εάν πάρεις το ρόλο θα σου δώσω ένα 10%...στο θέμα των χρημάτων...

Σε εκείνο το σημείο το άρθρο του GQ λέει πως ο Damon πήγε να αποφύγει περαιτέρω λεπτομέρειες της συμφωνίας, αλλά λιγο μετά επιβεβαίωσε πως του είχε πει ο Cameron πως θα έπαιρνε το 10% επι των κερδών της ταινίας. Ένα ποσό που αντιστοιχεί πλέον σε $250 εκατομμύρια. Θυμήθηκε κιόλας τη στιγμή που διηγήθηκε τον διάλογο με τον φίλο του John Krasinski (σκηνοθέτη του A Quiet Place) όταν έγραφαν το σενάριο του Promised Land:

...Γράφαμε μαζί το σενάριο στην κουζίνα και κάναμε ένα διάλειμμα και του λέω την ιστορία και φρικάρει. Μου λέει "Ορίστε;" και σηκώνεται και αρχίζει να πηγαίνει πάνω κάτω και λέει "ΟΚ ΟΚ. ΟΚ. ΟΚ. ΟΚ. Εάν είχες κάνει αυτή τη ταινία, τίποτα στη ζωή σου δεν θα είχε αλλάξει. Τίποτα απολύτως. Εκτός από το γεγονός ότι τώρα θα συζητούσαμε στο διάστημα.  

Ο Damon δεν μετανιώνει τόσο το τεράστιο ποσό που έχασε, όσο την ευκαιρία να συνεργαστεί με τον James Cameron:

Αυτό που θέλω να πω είναι πως θα δημιουργούσε μεγάλο πρόβλημα για τον Paul Greengrass και όλους τους φίλους μου στο The Bourne Ultimatum, επομένως δεν μπορούσα να το κάνω. Όμως ο Cameron μου είπε στη διάρκεια της συζήτησής μας ότι "Ξερεις κάτι, έχω κάνει μόνο έξι ταινίες" και δεν το είχα αντιληφθεί πλήρως.

Δουλεύει τόσο σπάνια αλλά τις ταινίες του τις ξέρουμε όλες. Οπότε μοιάζει λες και έχει κάνει περισσότερες από όσες πραγματικά έχει κάνει. Συνειδητοποίησα πώς μόλις του είπα όχι, έριξα άκυρο στην -ίσως- μοναδική ευκαιρία να συνεργαστώ μαζί του. Αυτό ήταν δυσάρεστο και ακόμα πιο βάναυσο. Ευτυχώς, όμως, όλα τα παιδιά μου μπορούν και τρώνε και εγώ είμαι καλά. 

Αν είχε πει το "ναι" τώρα ο Matt Damon θα έπρεπε να γυρίσει το Avatar 2, Avatar 3, Avatar 4 και Avatar 5 το ένα πίσω από το άλλο, μαζί με τον Cameron. Θα μπορούσε, επομένως, να δουλέψει μαζί με τον σκηνοθέτη σε έξι ταινίες ταυτόχρονα και όχι απλά σε μία. Πώς τα φέρνει η μοίρα κάποιες φορές...