Capharnaüm trailer: Μία συγκινητική ιστορία ξεπροβάλει μέσα από την καρδιά του Λιβάνου

Και κάπως έτσι η ελπίδα ξαναγεννιέται μέσα από τα ερείπια
08 Σεπτεμβρίου 2018 09:13
Capharnaüm trailer: Μία συγκινητική ιστορία ξεπροβάλει μέσα από την καρδιά του Λιβάνου

Σύμφωνα και με συναφές δημοσίευμα του The Playlist, κυκλοφόρησε καινούργιο trailer για το πολεμικό-κοινωνικό δράμα Capharnaüm, το οποίο σκηνοθέτησε η Nadine Labaki, η ταλαντούχα Λιβανέζα δημιουργός της περσινής υποψήφιας για Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας The Insult.

Το νέο της κινηματογραφικό εγχείρημα φέτος απέσπασε το Βραβείο της επιτροπής του Φεστιβάλ των Καννών. Μέσα από μία σχεδόν ντοκουμενταρίστικη  ματιά η καλλιτέχνης μας εξιστορεί με πολύ ρεαλιστικό και αφοπλιστικά ωμός ύφος μία συγκλονιστική και βαθιά ανθρώπινη αφήγηση η οποία όπως παραδέχτηκε και η ίδια είναι ίσως «η πιο προσωπική και συναισθηματικά φορτισμένη ταινία που έχει γυρίσει ως σήμερα». Όπως δήλωσε και η Labaki ο τίτλος “Capharnaüm” έχει ιδιαίτερη βαρύτητα για τα τεκταινόμενα της πλοκής: «Στα γαλλικά η λέξη αυτή σημαίνει το χάος ή την αταξία. Αρχικά προέρχεται από το τοπωνύμιο ‘Capernaum’, ένα ψαροχώρι στην Παλαιστίνη, όμως στην γαλλική γλώσσα άρχισε να χρησιμοποιείται για να προσδιορίσει την κόλαση. Μου ήρθε στο μυαλό πριν καν ξεκινήσω να γράφω το σενάριο! Ήταν πολύ συμβολικό κατά την γνώμη μου!».

Η δράση του έργου λαμβάνει χώρα στην Βηρυτό, με σημείο αναφοράς τις υποβαθμισμένες γειτονιές της πρωτεύουσας του Λιβάνου όπου χιλιάδες παραπήγματα στέκουν το ένα ασφυκτικά κοντά στο άλλο, παραπέμποντας περισσότερο στην αποκαρδιωτική εικόνα μίας παραγκούπολης. Με τα σημάδια του πολέμου να παραμένουν ακόμη ανεξίτηλα σε αυτά τα μέρη οι άνθρωποι προσπαθούν να ορθοποδήσουν. Εκεί ένα δωδεκάχρονο μικροκαμωμένο για την ηλικία του αγόρι καταθέτει μήνυση εναντίον των γονιών του. Τους κατηγορεί ότι η ίδια του η γέννηση αποτέλεσε ένα έγκλημα εξ’ αμελείας.

Στο project κατά κύριο λόγο πήραν μέρος μη επαγγελματίες ηθοποιοί, με τον μικρούλη πρωταγωνιστή εν ονόματι Zain Alrafeea να συνιστά αληθινή αποκάλυψη με το ταλέντο, την ευθύτητα, τον αυθορμητισμό και την ενέργειά του να διοχετεύονται τόσο όμορφα και φυσικά στον όλο μύθο, ώστε να δίνεται η εντύπωση ότι τα πλάνα όπου εμφανίζεται είναι σαν να τραβήχτηκαν κατευθείαν από τους δρόμους ακριβώς εκείνη την ώρα. Ουσιαστικά η επιλογή του ίδιου του Zain ήταν καθαρά από θέμα τύχης. Η υπεύθυνη του cast στην προσπάθειά της να βρει το κατάλληλο πρόσωπο για το concept, όντως τον εντόπισε κάπου έξω ενώ εκείνος έπαιζε με φίλους του και μιλώντας μαζί του δεν χρειάστηκε πάνω από πέντε λεπτά για να καταλάβει ότι αυτός ήταν ο κεντρικός ήρωας που έψαχνε.

 

Το Capharnaüm θα βγει στις 20 Σεπτεμβρίου του 2018 σε επιλεγμένες αίθουσες του Λιβάνου, ενώ η Sony Pictures Classics σχεδιάζει την ευρύτερη διανομή του φέτος τον Δεκέμβριο.