Οι επαχθείς όροι της Disney στις αίθουσες που θα προβάλλουν το Star Wars: The Last Jedi

Και οι τεράστιες απαιτήσεις της
09 Νοεμβρίου 2017 16:03
Οι επαχθείς όροι της Disney στις αίθουσες που θα προβάλλουν το Star Wars: The Last Jedi

H Disney είναι αυτή τη στιγμή ένα από τα μεγαλύτερα στούντιο του πλανήτη μιας και υπό την ομπρέλα της έχει τα εξίσου μεγαθήρια, Marvel, Pixar και Lucasfilm. Σε μια κινηματογραφική χρονιά που γνώρισε αρκετά αποτυχημένα εμπορικά φιλμ -παρά το ότι αρκετά αναμενόταν να έχουν επιτυχία- οι κινηματογράφοι είναι στην ευχάριστη θέση να έχουνε το "σιγουράκι" τους στις αίθουσες. Δυστυχώς για αυτούς, η Disney γνωρίζει τις δυνάμεις της και φαίνεται πως τις εκμεταλλεύεται τόσο όσο να μην πατάει την κόκκινη γραμμή, ιδιαίτερα στην περίπτωση του επερχόμενου Star Wars; The Last Jedi, το οποίο θα αποτελέσει προνόμιο για τους ιδιοκτήτες αιθουσών. 

Σύμφωνα με την The Wall Street Journal, η Disney θεσπίζει επαχθείς όρους για τους κινηματογράφους που θέλουν να προβάλλουν το άκρως αναμενόμενο The Last Jedi. Οι όροι έχουν ως εξής: ο πρώτος αναφέρει πως ο κάθε κινηματογράφος θα πρέπει να δεσμευτεί να προβάλλει την ταινία στη μεγαλύτερη αίθουσα προβολής του για τουλάχιστον 4 εβδομάδες. Δεύτερον, η Disney παίρνει τη μερίδα του λέοντος επί των πωλήσεων, έναντι 65% και αν διαπιστωθεί πως ένας εκθέτης παραβιάσει τους όρους του συμφώνου, θα του επιβληθεί πρόστιμο επιπλέον 5% επί των πωλήσεων. Αυτοί οι όροι υπογράφησαν από τους κινηματογράφους πριν ξεκινήσει η προπώληση των εισιτηρίων και θα πρέπει να σημειωθεί πως οι παλιότερες ταινίες είχαν παρόμοιες απαιτήσεις, όμως το πρόστιμο είναι κάτι καινούργιο.  

Οι όροι αυτοί ενεργοποιούνται όταν το φιλμ του Rian Johnson ξεπεράσει τα $500 εκατομμύρια εισπράξεων σε ΗΠΑ και Καναδά, που θα το κάνει...για πλάκα και το ξέρουμε όλοι. Αυτοί που θα ζοριστούν θα είναι οι κινηματογράφοι σε μικρότερες αγορές και χώρες, όπου όλο το κοινό του The Last Jedi μπορεί να έχει δει την ταινία σε λιγότερο από 4 εβδομάδες -όπως η δική μας, εκεί θα αποτελέσει πρόκληση. Η υπόθεση αυτή που έρχεται στο φως δείχνει πόσο δυνατή είναι η μόχλευση της Disney έναντι των κινηματογράφων και της αγοράς. 

Το Star Wars: The Last Jedi θα κάνει πρεμιέρα στις 14 Δεκεμβρίου.