Αλλάζει δραστικά το κινηματογραφικό σύμπαν της DC

Oι αυτοτελείς ιστορίες των ηρώων της κερδίζουν έμπρακτα το στοίχημα
30 Σεπτεμβρίου 2017 11:53
Αλλάζει δραστικά το κινηματογραφικό σύμπαν της DC

Δεν είναι ψέμα ότι η διευρυμένη ανθολογία του κινηματογραφικού σύμπαντος της DC (DC Expanded Universe) συνάντησε κατά καιρούς κάποια προσκόμματα  όσον αφορά την αβίαστη αποδοχή της τόσο από το κοινό όσο και από τους κριτικούς.

Φαίνεται πως την εξαίρεση στον κανόνα αποτέλεσε η πιο πρόσφατη παραγωγή της DC, το Wonder Woman. Το εν λόγω action φιλμ απέδειξε ότι ναι μεν μπορεί να ενταχθεί ομαλά στο όλο franchise, όμως έθεσε και τον δικό του άξονα πάνω στον οποίο ανέπτυξε αυτόνομα την μυθοπλασία της ατρόμητης αμαζόνας των comic.

H DC δείχνει να μαθαίνει από τα λάθη του παρελθόντος αλλά και από τις επιτυχίες της, γι’ αυτό, σύμφωνα και με σχετικό δημοσίευμα του Vulture, προχωράει μαζί με την Warner Bros σε ορισμένες ριζικές αλλαγές, που στόχο έχουν την ποιοτικότερη απόδοση του μύθου, που περιβάλλει τον εκάστοτε ήρωά της. Οι δύο εταιρείες αποφάσισαν να στραφούν σε μία άλλη κατεύθυνση όσον αφορά τις μελλοντικές ταινίες τους, η οποία όμως δεν θα εξυπηρετεί απαραίτητα την συνδεσιμότητα του εκτεταμένου κινηματογραφικού κόσμου των ιστοριών της. Εξάλλου, το τελευταίο blockbuster της δημιουργού Patty Jenkins που κινήθηκε πιο ελεύθερα στην θεματική της Wonder Woman, έδωσε κατά κόρον έμφαση στην δυναμική της συγκεκριμένης comic μορφής, εισπράττοντας πολύ θετικά σχόλια και από θεατές και από κριτικούς για την καινοτόμα ώθηση που προσέφερε.

Η DC Entertainment έχει επισημοποιήσει ότι προσανατολίζεται σε νέες εναλλακτικές, κινηματογραφικής αναπαράστασης των υπερηρώων της, διαχωρίζοντας τα φιλμ τους σε δύο κατηγορίες. Αφενός σε αυτά που τεχνικά έτσι και αλλιώς συνδέουν με εμφαντικούς δεσμούς αρκετούς χαρακτήρες της DC όπως το Batman Vs Superman και το Justice League, και αφετέρου στις ταινίες που θα επικεντρωθούν η κάθε μία ξεχωριστά στο αφήγηση που συνθέτει την ιστορία του εκάστοτε ήρωα. Οπότε έτσι θα μπορεί να αναλυθεί καλύτερα και πιο ανεξάρτητα το παρελθόν και η φύση της φιγούρας που παρουσιάζεται στην μεγάλη οθόνη, μέσα και από την ιδιαίτερη οπτική που εφαρμόζει ο σκηνοθέτης που αναλαμβάνει να δώσει κινηματογραφική πνοή σε έναν ήρωα.

Εγχειρήματα όπως π.χ. η ανερχόμενη The Joker ταινία του Martin Scorsese που εντρυφά στο αυθεντικό background του Clown Prince of Crime, δεν θα επηρεάσουν την συνοχή του σύμπαντος της DC, αλλά θα εγκαθιδρύσουν ένα δικό τους ξεχωριστό κεφάλαιο όσον αφορά την απεικόνιση του κάθε χαρακτήρα ανεξάρτητα από το πώς αυτός έχει σκιαγραφηθεί μέσα από άλλα φιλμ. Έτσι, για παράδειγμα, ο Jared Leto δεν θα ξαναπρωταγωνιστήσει στο The Joker , που είναι στα σκαριά και το οποίο θα ενορχηστρώσει σκηνοθετικά ο Todd Phillips (The Hangover).

Η πρόεδρος της DC Entertainment, η Diane Nelson εν προκειμένω δήλωσε χαρακτηριστικά: «Το κινηματογραφικό σύμπαν της DC θα εξακολουθήσει να υφίσταται και να εξελίσσεται, όμως ως ένα τέτοιο που προέρχεται και από την καρδιά του σκηνοθέτη που πλάθει τους ήρωες».

Το ίδιο είχε συμβεί και με την τριλογία του Dark Knight, όπου ο Christopher Nolan έθεσε σε λειτουργία την κινηματογραφική μανιέρα που αποτελεί σήμα-κατατεθέν του, και ο θρύλος του Μαύρου Ιππότη του Gotham ζωντάνεψε διηθημένος μέσα από την κοφτερή  ματιά του εν λόγω δημιουργού, κάνοντας πάταγο στην βιομηχανία του θεάματος.

Επομένως, το σύνολο των κανόνων κινηματογράφησης όσον αφορά το σύμπαν της DC ανανεώνεται, ξεφεύγοντας μέσα από την κλειστή λογική που θέτουν τα ήδη δοκιμασμένα καλούπια. Σ’ αυτό ακριβώς χρειάζεται να επενδύσει με την σειρά της και η Marvel, η οποία δεν δείχνει και τόσο πρόθυμη να εγκαταλείψει την πεπατημένη και να επιτρέψει σε νέους κινηματογραφιστές να ανακατασκευάσουν μέσα από το προσωπικό τους πρίσμα την ιστορία των δικών της ηρώων. Π.χ. ο Edgar Wright αποσύρεται από το Ant-Man, ενώ η Ava DuVernay αναλαμβάνει το project του Black Panther. Παρομοίως, η Patty Jenkins και ο Joss Whedon, δεν συμφώνησαν με τις καθιερωμένες συνταγές και προσανατολίστηκαν στο πιο μοντέρνο πεδίο που διανοίγεται από την DC.

Συνεπώς, ναι μεν η DC θα εξακολουθήσει να δουλεύει για το καινούργιο έργο που ετοιμάζει σχετικά με την Justice League, ως μία απάντησή της στους Avengers της Marvel, όμως θα ασχοληθεί και με concepts που θα στρέφονται αποκλειστικά σε κάθε έναν από τις φυσιογνωμίες που συναπαρτίζουν το αφήγημά της. O Joss Whedon λοιπόν θα διαδεχθεί τον Zack Snyder που άνοιξε τον δρόμο με το πρώτο Justice League και θα προσθέσει και εκείνος το δικό του λιθαράκι στη σύναξη της πανίσχυρης  “Λεγεώνας των Υπερηρώων”.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι τα στούντιο της DC εργάζονται πυρετωδώς μαζί με την Warner Bros, έχοντας βάλει μπρος μεταξύ των άλλων, και για τα: Aquaman, Shazam, Wonder Woman 2, Cyborg, Green Lantern Corps, Suicide Squad 2, Justice League Dark, Flashpoint, The Batman, Batgirl, και το Gotham City Siren.