Ο θρυλικός κωμικός Jerry Lewis "έφυγε" στα 91 του

Το σινεμά θρηνεί έναν σημαντικό καλλιτέχνη και δημιουργό
21 Αυγούστου 2017 15:21
Ο θρυλικός κωμικός Jerry Lewis

O μεγάλος κωμικός Jerry Lewis απεβίωσε στα 91 του χρόνια από φυσικά αίτια, στο σπίτι του στο Las Vegas. Ο Lewis είχε νοσηλευθεί στο νοσοκομείο νωρίτερα τον Ιούνιο. Ξεκινώντας ως ο ‘αγαθιάρης’  βοηθός του Dean Martin σε ένα ανάλαφρο ψυχαγωγικό θέαμα. Σύντομα ενώθηκε με τον δημοφιλή τραγουδιστή σ’ ένα δίδυμο εξαιρετικά επιτυχημένων διασκεδαστών της δεκαετίας ‘50.

Η πλούσια φιλμογραφία του Lewis είναι πράγματι εντυπωσιακή και περιλαμβάνει ένα ρεπερτόριο ρόλων σε φιλμ όπως τα: The King of Comedy, Arizona Dream, Cinderfella, My Friend Irma, Funny Bones, Mr. Saturday Night, Who’s Minding the Store, Visit to a Small Planet, The Delicate Delinquent, Living It Up, Hollywood or Bust, That’s My Boy, At War with the Army, The Geisha Boy, The Caddy. Ανέλαβε επίσης την σκηνοθεσία ταινιών όπως οι: The Ladies Man, The Family Jewels, The Errand Boy, The Bellboy και το πασίγνωστο φιλμ The Nutty Professor.

Το 1972 ο Lewis σκηνοθέτησε το αμφιλεγόμενο και λιγότερο προβεβλημένο The Day the Clown Cried, όπου υποδύθηκε τον κλόουν ενός τσίρκου, αιχμάλωτο σε ένα στρατόπεδο συγκέντρωσης των Ναζί, ο οποίος υποχρεούνταν να οδηγήσει τα φυλακισμένα παιδιά σε θαλάμους αερίων. Το έργο αυτό παρέμεινε σχεδόν ημιτελές, με τον Lewis να μην το έχει διαθέσει σε ευρεία κυκλοφορία.

Πέρα από το ταλέντο του στην υποκριτική, φημιζόταν επίσης και για την φιλανθρωπική του δράση, καθώς μεταξύ άλλων βοήθησε να συγκεντρωθεί για τον Σύλλογο Μυϊκής Δυστροφίας το ποσό των $2 εκ., σε ετήσιο τηλεμαραθώνιο που συντόνιζε ο ίδιος εδώ και 44 χρόνια.

Ο Lewis ήταν παντρεμένος με την SanDee Pitnick, με την οποία απέκτησε πέντε γιους και μία κόρη.