Lord of the Rings: Αποκαλύφθηκε το ποσό που έδωσε η Embracer για τα δικαιώματα του franchise

Και δεν είναι τόσο υψηλό ποσό όσο θα φανταζόσασταν
22 Ιουνίου 2023 19:22
Lord of the Rings: Αποκαλύφθηκε το ποσό που έδωσε η Embracer για τα δικαιώματα του franchise

Τον πιο αναπάντεχο αγοραστή είχαν τα δικαιώματα του IP του "Άρχοντα των Δαχτυλιδιών" και του "Χόμπιτ", καθώς η σουηδική εταιρία Embracer Group άδραξε την ευκαιρία να κατέχει ένα από τα πολυτιμότερα franchises εκεί έξω. 

Το θέμα είναι ότι θα περίμενε κανείς να πλήρωσε τα δικαιώματα σε...χρυσάφι ή τουλάχιστον να έβαλε βαθιά το χέρι στη τσέπη, μόνο που δεν έγινε έτσι. Όπως αποκαλύπτει το ρεπορτάζ του Variety ο σουηδικός gaming κολοσσός πλήρωσε σε τιμή ευκαιρίας το Lord of the Rings και το Hobbit καθώς ξόδεψε περί τα $395 εκατομμύρια δολάρια (4.2 δισεκατομμύρια σουηδικές κορόνες) για να αποκτήσει τα δικαιώματα από την Saul Zaentz Company. 

Η αποκάλυψη έρχεται σχεδόν ένα χρόνο μετά την υπογραφή της συμφωνίας μεταξύ Embracer-Saul Zaentz Company, καθώς τον Αύγουστο του 2022 οι δύο εταιρίες είχαν αποφύγει να μιλήσουν για το ύψος της συμφωνίας. 

Το ιστορικό deal για το Lord of the Rings και Hobbit franchise δίνει τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο στο πώς θα γίνεται η διαχείριση των σειρών, ταινιών, βιντεοπαιχνιδιών, των επιτραπέζιων, του merch, των θεματικών πάρκων και των στούντιο, τα οποία έχουν αξία άνω των $2 δισεκατομμυρίων. Ένα συγκριτικό για τα μεγέθη είναι το ποσό των $250 εκατομμυρίων δολαρίων που πλήρωσε η Amazon για το δικαίωμα να φτιάξει τη σειρά The Rings of Power. Εκεί βέβαια τα πήρε απευθείας από την οικία του Τόλκιν. 

O σουηδικός κολοσσός που τελευταία βρισκόταν σε σερί εξαγορών συνάντησε μια αναποδιά, καθώς ένα μεγάλο deal ύψους $2 δισεκατομμυρίων δολαρίων τελικά ναυάγησε. Αυτό οδήγησε και σε σημαντική μείωση των προβλέψεων για τα κέρδη της. Την απόφαση για αυτές τις αλλαγές πήρε ο νέος COO της Embracer, Matthew Karch, μαζί με τον προσωρινό CSO, Phil Rogers, οι οποίοι εξήγγειλαν μαζικές απολύσεις, κλείσιμο gaming στούντιο αλλά και ακυρώσεις projects. Αν και δεν αποκάλυψε το ποσοστό ή τον αριθμό εργαζομένων που θα απολύσει, αυτή τη στιγμή αριθμεί περί τους 17.000 εργαζομένους

Ανέφερε ότι ανάμεσα στις περικοπές που θα κάνει θα περιλαμβάνονται οι πώληση ορισμένων στούντιο ή το κλείσιμό της, καθώς και τον τερματισμό ή το πάγωμα της ανάπτυξης κάποιων βιντεοπαιχνιδιών. Στα σχέδιά της περιλαμβάνονται επίσης το να μειώσει την έκδοση σε τρίτους και να εστιάσει στα IP που κατέχει και να αυξήσει την εξωτερική χρηματοδότηση των μεγάλων budget παιχνιδιών της.