Oppenheimer: Με αυτούς τους τρόπους ο Nolan έκανε ιστορικά ακριβή την ταινία

O Nolan έχει εμμονή με την λεπτομέρεια
24 Μαΐου 2023 08:38
Oppenheimer: Με αυτούς τους τρόπους ο Nolan έκανε ιστορικά ακριβή την ταινία

Ενόψει του πολυαναμενόμενου "Oppenheimer", ο Matt Damon, ένας εκ των πολλών πρωταγωνιστών της νέας ταινίας του Christopher Nolan παραχώρησε μια συνέντευξη εφ'όλης της ύλης στο Vanity Fair. 

Ένα από τα στοιχεία που αποκάλυψε για την νέα του ταινία είναι με ποιους τρόπους κατάφερε ο Nolan να την καταστήσει ιστορικά ακριβής, μιας και εκτυλίσσεται στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, με τη δημιουργία της ατομικής βόμβας να είναι στο επίκεντρό της. Ο Damon εξύμνησε την ικανότητα του Nolan να δίνει τόσο μεγάλη σημασία στην λεπτομέρεια, λέγοντας πως έγινε με τέσσερις βασικούς τρόπους και τον έναν τον γνωρίζουμε εδώ και καιρό: την αναπαράσταση της πρώτης δοκιμής της ατομικής βόμβας χωρίς CGI

Χαρακτηριστικά ο Νόλαν είχε πει σε παλιότερη συνέντευξή του για το θέμα τα εξής: Νομίζω ότι η αναπαράσταση της δοκιμής Trinity (η πρώτη έκρηξη πυρηνικού όπλου στο Νέο Μεξικό), χωρίς τη βοήθεια ειδικών εφέ, ήταν μια τεράστια πρόκληση. Ο Andrew Jackson -ο επόπτης μου για τα οπτικά εφέ, που τον έβαλα από νωρίς στο κόλπο- εξέταζε πώς θα μπορούσαμε να κάνουμε πολλά από τα οπτικά στοιχεία της ταινίας πρακτικά. Από την αναπαράσταση της κβαντικής δυναμικής και της κβαντικής φυσικής, την ίδια τη δοκιμή Trinity, μέχρι την αναπαράσταση, του Λος Άλαμος πάνω σε ένα υψίπεδο στο Νέο Μεξικό σε εξαιρετικές καιρικές συνθήκες, πολλές από τις οποίες ήταν απαραίτητες για την ταινία, όσον αφορά τις πολύ δύσκολες συνθήκες εκεί έξω - υπήρχαν τεράστιες πρακτικές προκλήσεις".

Τα υπόλοιπα ήταν να δημιουργήσει εκ νέου μια ρέπλικα του Λος Άλαμος, να προσλάβει κομπάρσους για τις σκηνές που ήταν κανονικοί επιστήμονες -όσο παράξενο κι αν ακούγεται- αλλά και να γυρίσουν σκηνές εντός των κτιρίων του Manhattan Project, καθώς και στο σπίτι του Οπενχάιμερ.

Το λαμπρό καστ και τα υπόλοιπα ονόματα του Oppenheimer

Ένα απαράμιλλο cast έχει επιστρατεύσει ο Nolan για το Oppenheimer, που κυριολεκτικά παίζει η αφρόκρεμα του Χόλιγουντ. Τα ονόματα περιλαμβάνουν τους: Cillian Murphy, Emily Blunt, Florence Pugh, Robert Downey Jr., Matt Damon, Rami Malek, Benny Safdie, Josh Hartnett, Gary Oldman, Dane DeHaan, Jack Quaid, Gustaf Skarsgard, Matthew Modine. Το cast συμπληρώνουν κι άλλα ηχηρά ονόματα όπως οι: Dylan Arnold, David Krumholtz, Alden Ehrenreich, David Dastmalchian, Olli Haaskivi, Jason Clarke, James D’Arcy, Michael Angarano, Guy Burnet, Danny Deferrari, Matthias Schweighöfer, Harrison Gilbertson, Emma Dumont και Devon Bostick.

Όσον αφορά την παραγωγή, ο Hoyte Von Hoytema ενώνει ξανά τις δυνάμεις του με τον Nolan για τη φωτογραφία της ταινίας, την οποία γύρισαν σε IMAX φιλμ 65mm και για πρώτη φορά σε ασπρόμαυρο IMAX φιλμ. Όπως και στο "Tenet" έτσι και εδώ, ο Ludwig Göransson αναλαμβάνει το soundtrack του Oppenheimer. Το σενάριο της ταινίας που διασκεύασε ο Christopher Nolan προέρχεται από το βιβλίο "American Prometheus: The Triumph and Tragedy of J. Robert Oppenheimer" των Kai Bird και Martin J. Sherwin.

Πότε κυκλοφορεί; 

Το Oppenheimer βγαίνει στις αίθουσες παγκοσμίως στις 21 Ιουλίου, ενώ στην Ελλάδα θα αργήσει σε σχέση με τον υπόλοιπο κόσμο. Η ταινία θα κάνει πρεμιέρα στις 24 Αυγούστου στις ελληνικές αίθουσες.