Martin Scorsese: Ζούμε σε μια “ζοφερή εποχή“ για το σινεμά - Αυτή η ταινία του έδωσε ελπίδες

Ο θρυλικός σκηνοθέτης μιλάει για το μέλλον των κινηματογραφικών ταινιών
10 Ιανουαρίου 2023 10:57
Martin Scorsese: Ζούμε σε μια “ζοφερή εποχή“ για το σινεμά - Αυτή η ταινία του έδωσε ελπίδες

Ο θρυλικός σκηνοθέτης Martin Scorsese (Μάρτιν Σκορσέζε) εξέφρασε για ακόμη μια φορά τους προβληματισμούς τους για την κατάσταση του σινεμά και των κινηματογραφικών ταινιών, λέγοντας πώς βρισκόμαστε σε "μια ζοφερή εποχή".

Ο Σκορσέζε εμφανίστηκε στο New York Film Critics Circle Awards την περασμένη εβδομάδα και έριξε τα πυρά του στους συναδέλφους του, λέγοντας ότι φτιάχνουν προβλέψιμες ιστορίες και πως το Χόλιγουντ είναι "ύπουλο" που ακολουθά αυτήν την τακτική. Σαφώς δεν είναι η πρώτη φορά που ο οσκαρικός σκηνοθέτης των "Goodfellas", "Wolf of Wall Street" και "The Irishman" εκφράζει τέτοιες ανησυχίες, αλλά το κάνει για να επιστήσει ξανά την προσοχή στο που οδηγείται η κατάσταση. 

Χαρακτηριστικά τα λόγια του Scorsese: "Εδώ και πολύ καιρό, τόσοι πολλοί από εμάς βλέπουμε ταινίες που λίγο πολύ μας αφήνουν να ξέρουμε πού πηγαίνουν. Θέλω να πω, μας παίρνουν από το χέρι, και ακόμα κι αν είναι ενοχλητικό μερικές φορές, μας παρηγορούν κατά κάποιο τρόπο στην πορεία ότι όλα θα είναι εντάξει στο τέλος. Τώρα αυτό είναι ύπουλο, καθώς μπορεί κανείς να παρασυρθεί σε αυτό και τελικά να το συνηθίσει. Οδηγώντας όσους από εμάς έχουν βιώσει τον κινηματογράφο στο παρελθόν -ως κάτι πολύ περισσότερο από αυτό- να απελπιστούν για το μέλλον της τέχνης, ειδικά για τις νεότερες γενιές".

Παρόλα αυτά όμως ο Σκορσέζε δεν χάνει την ελπίδα που τρέφει για το σινεμά που υπηρέτησε και υπηρετεί, καθώς μια ταινία τον έκανε να νιώσει πως "ξεσυννεφιάζει" την κατάσταση. Και αυτό διότι τα παραπάνω σχόλια τα έκανε προλογίζοντας την βράβευση της ταινίας TÁR σε σκηνοθεσία Todd Field, με την Cate Blanchett στο ρόλο της μαέστρου Lydia Tar. 

"Η συννεφιά υποχώρησε όταν βίωσα την ταινία του Todd, το TÁR. Αυτό που κατάφερες, Τοντ, είναι ότι η ίδια η δομή της ταινίας που δημιούργησες, δεν επιτρέπει αυτό το πράγμα (τη συννεφιά).Όλες οι πτυχές του κινηματογράφου και της ταινίας που χρησιμοποίησες, το μαρτυρούν αυτό. Η μετατόπιση των τοποθεσιών, για παράδειγμα, η μετατόπιση των τοποθεσιών από μόνη της κάνει αυτό που ο κινηματογράφος κάνει καλύτερα, δηλαδή να μειώνει τον χώρο και τον χρόνο σε αυτό που είναι, δηλαδή στο τίποτα". είπε ο Σκορσέζε εξυμνώντας το Tar. 

Η ταινία ήδη θεωρείται ως ένα από τα φεστιβαλικά φαβορί που θα πάνε στα Όσκαρ του 2023, ειδικά για τις κατηγορίες Καλύτερης Σκηνοθεσίας, Καλύτερης Ταινίας και Α' Γυναικείου ρόλου για την Μπλάνσετ. 

Εντός του 2023 αναμένεται να κυκλοφορήσει στις αίθουσες, μέσω της Apple, η νέα του ταινία "Killers of the Flower Moon", με τους Jesse Plemons, Leonardo DiCaprio, Robert DeNiro και Brendan Fraser, μεταξύ άλλων.