O James Cameron εξηγεί γιατί ο “Εξολοθρευτής“ δε θα γινόταν με τίποτα σήμερα

Ο δημιουργός και σκηνοθέτης του Terminator αποκαλύπτει το σκεπτικό του
28 Δεκεμβρίου 2022 23:31
O James Cameron εξηγεί γιατί ο “Εξολοθρευτής“ δε θα γινόταν με τίποτα σήμερα

Ο James Cameron (Τζέιμς Κάμερον) είναι υπεύθυνος για τη δημιουργία ενός εκ των πιο κλασικών ταινιών δράσης και επιστημονικής φαντασίας, αυτή του "Terminator" (Ο Εξολοθρευτής). Στις ταινίες του όμως όπως και στο "Aliens" αλλά και στο sequel του Εξολοθρευτή, "T2: Judgment Day", η υπέρμετρη βία και τα όπλα ήταν στο επίκεντρο της θεματικής του. 

Όλα αυτά τα χρόνια μετά και με τον Κάμερον πλέον να βρίσκεται εξολοκλήρου αφοσιωμένος στον κόσμο της Pandora και των Avatar ταινιών, η άποψή του για τη βία στις ταινίες και ειδικά τα όπλα έχει αλλάξει. 

Μιλώντας στο Esquire Middle East, ο σκηνοθέτης του Avatar: The Way of Water, εξήγησε πως μια ταινία όπως ο Εξολοθρευτής δε θα γινόταν με τίποτα τη σήμερον ημέρα. Μίλησε για το σκεπτικό του πως δεν πρόκειται να ξαναγυρίσει σκηνές δράσης που θα "φετιχοποιούν τα όπλα", όπως είπε χαρακτηριστικά: 

Κοιτάω κάποιες ταινίες που έχω κάνει και δεν ξέρω εάν θα ήθελα να τη κάνω τη σήμερον ημέρα. Δεν ξέρω εάν θα ήθελα να φετιχοποιήσω το όπλο, όπως έκανα στις ταινίες Terminator πριν από 30 χρόνια, στον κόσμο που ζούμε. Αυτό που συμβαίνει με τα όπλα στην κοινωνία μας μου γυρνάει το στομάχι. 

Και συνέχισε λέγοντας: "Χαίρομαι που ζω στη Νέα Ζηλανδία όπου έχουν απαγορεύσει όλων των ειδών τα τυφέκια μετά από εκείνη την τρομακτική επίθεση ενόπλου στο τζαμί πριν από μερικά χρόνια."

Σε αυτό το σημείο έκανε κιόλας μια αποκάλυψη για το Avatar 2, όπου έκοψε τέτοιες σκηνές που δεν τον εκφράζουν ως δημιουργό πλέον: "Να σας πω την αλήθεια έκοψα περίπου 10 λεπτά από την ταινία που είχε αρκετή δράση και παιχνίδι με τα όπλα. "Ήθελα να απαλλαγώ από την ασχήμια, να βρω μια ισορροπία ανάμεσα στο φως και το σκοτάδι. Φυσικά, πρέπει να υπάρχει σύγκρουση. Η βία και η δράση είναι το ίδιο πράγμα, ανάλογα με το πώς το βλέπεις. Αυτό είναι το δίλημμα κάθε σκηνοθέτη δράσης, και εγώ είμαι γνωστός ως σκηνοθέτης δράσης."

Σε πρόσφατη συνέντευξή του επίσης, ο Cameron αποκάλυψε ότι συζητά μια επιστροφή του Terminator, η οποία θα είναι εντελώς διαφορετική από αυτό που ξέραμε.