Έρευνα: Έχουν κουραστεί οι fans από τις ταινίες των Marvel και DC;

Αποκαλυπτική έρευνα δείχνει ότι οι fans έχουν αρχίσει να μπουκώνουν από τις superhero ταινίες
18 Νοεμβρίου 2022 14:03
Έρευνα: Έχουν κουραστεί οι fans από τις ταινίες των Marvel και DC;

Μήπως έχουν αρχίσει να μπουκώνουν οι fans από τις δεκάδες superhero ταινίες και σειρές τα τελευταία χρόνια; Μια νέα έρευνα που διεξήγαγε η γνωστή πλατφόρμα Fandom αποκαλύπτει με επίσημα στοιχεία πως πράγματι οι fans έχουν κουραστεί με τον όγκο περιεχομένου από τις DC και Marvel. 

Στην έρευνα του Fandom συμμετείχαν πάνω από 5.000 άτομα και fans της ψυχαγωγίας και του gaming ηλικίας από 13 έως 54 ετών. Μάλιστα άντλησε δεδομένα και από τους 300 εκατομμύρια μηνιαίους χρήστες του Fandom και τα 250.000 διαφορετικά wikis που φιλοξενεί. 

Μεγάλες διαφορές μεταξύ των Marvel και DC fans

Το 1/3 των fans της Marvel δήλωσε πως έχει κουραστεί από το γεγονός πως φέτος κυκλοφόρησαν τόσες ταινίες και σειρές στο Disney+. Αντίθετα, οι DC fans είναι...λιγότερο κουρασμένοι καθώς το 1/5 των ερωτηθέντων ένιωθε έτσι. 

Στην ερώτηση για ποιους λόγους νιώθουν κουρασμένοι από το superhero είδος είναι γιατί αναγκάζονται να παρακολουθούν οτιδήποτε παράγει το franchise. Στην περίπτωση του MCU το ποσοστό είναι στο 36%, την ώρα που μόλις το 20% των DC fans νιώθει το ίδιο επειδή συνήθως οι ταινίες του DCU (πρώην DCEU) ασχολούνται συνήθως με έναν χαρακτήρα. 

Ωστόσο οι Marvel fans, με ποσοστό 81% είναι πιο πιθανό να δουν "οποιοδήποτε" είδος περιεχομένου σχετικά με το MCU, κάτι που στην πλευρά της DC το ποσοστό είναι στο 67%

Οι DC fans όμως προτιμούν περισσότερο τις solo περιπέτειες των ηρώων τους (ή αν έχουν μέχρι δύο χαρακτήρες), είτε πρόκειται για σειρές ή ταινίες, σε ποσοστό 57%, ενώ οι fans της Marvel στην ίδια ερώτηση απάντησαν θετικά με ποσοστό 38%. Οι τελευταίοι μάλλον προτιμούν τα...ανσάμπλ τύπου Avengers. 

Οι τέσσερις κατηγορίες fans

Η έρευνα έχει μια ακόμη ενδιαφέρουσα πτυχή καθώς κατηγοριοποιεί σε τέσσερα διαφορετικά είδη τους fans των Marvel και DC, ανάλογα με το πόσο έντονα παθιασμένοι είναι. 

Οι Advocates: Η έρευνα του περιγράφει ως "βαθιά αφοσιωμένοι στο IP", τόσο πολύ ώστε να είναι "κομμάτι του εαυτού τους". Είναι πιο πιθανό να παρακολουθήσουν περιεχόμενο εντός των πρώτων ημερών από την κυκλοφορία του. Ορισμένα franchise με μεγάλο αριθμό Advocates είναι αυτά των: Marvel, "Rick and Morty", "Harry Potter", DC, "Star Wars" και "Stranger Things".

Οι Intentionalists: Αυτοί οι οπαδοί,οι οποίοι αποτελούν κατά μέσο όρο το μεγαλύτερο τμήμα της οπαδικής βάσης ενός franchise, είναι και οι πιο απαιτητικοί. Επηρεάζονται από το μάρκετινγκ, τις ισχυρές κριτικές, τα θέματα αφήγησης, τους ηθοποιούς και σκηνοθέτες που βρίσκονται πίσω από τα έργα. Είναι πολύ πιθανό να παρακολουθήσουν κάτι μέσα στις πρώτες δύο εβδομάδες. Τα franchise με μεγάλο αριθμό Intentionalists περιλαμβάνουν τα "The Sex Lives of College Girls", "Breaking Bad" και "Better Call Saul", "The Handmaid's Tale", "Game of Thrones" και "Only Murders in the Building".

Οι Culturists: Επηρεάζονται "σε μεγάλο βαθμό από τον ντόρο" που περιβάλλει μια δημοφιλή κυκλοφορία και βλέπουν την παρακολούθησή της ως μια ευκαιρία να συνδεθούν με τους φίλους και την οικογένεια, καθώς και με την ευρύτερη πολιτιστική συζήτηση. Το πιθανότερο είναι ότι θα παρακολουθήσουν την ταινία μέσα στον πρώτο μήνα. Τα franchises με υψηλό αριθμό Culturalists περιλαμβάνουν τα "Chicago Fire", "Ted Lasso", "True Detective", "The Challenge" και "It's Always Sunny in Philadelphia".

Οι Flirt: Όπως υποδηλώνει το όνομα, πρόκειται για τους πιο ερασιτέχνες, οι οποίοι ενδιαφέρονται περισσότερο για ψυχαγωγία στην οποία μπορούν "να μπαινοβγαίνουν" και "θα τους επιτρέψει να βρουν κοινό έδαφος με τους άλλους γύρω τους". Πιθανότατα θα παρακολουθήσουν όταν έχουν χρόνο. Τα franchises με μεγάλο αριθμό Flirts περιλαμβάνουν μεγάλο αριθμό πατροπαράδοτων σειρών όπως "The Office", "SpongeBob Squarepants", "Gilmore Girls", "South Park" και "Friends", καθώς και ριάλιτι όπως "The Bachelor" και "Real Housewives".