Η Sony αποκάλυψε πότε θα έρθει το VRR στο PlayStation 5

Δείτε ποια παιχνίδια θα το υποστηρίξουν από την αρχή
26 Απριλίου 2022 07:40
Η Sony αποκάλυψε πότε θα έρθει το VRR στο PlayStation 5

Η Sony μόλις αποκάλυψε πως ετοιμάζεται να φέρει ένα πολυπόθητο χαρακτηριστικό στο PlayStation 5 μέσα στην εβδομάδα που διανύουμε. Ναι, μετά από σχεδόν ενάμιση χρόνο που είναι η κονσόλα της εταιρίας διαθέσιμη, θα κυκλοφορήσει το Variable Refresh Rate (VRR), το οποίο θα σας παρέχει μια πιο ομαλή εμπειρία στα παιχνίδια σας.

Σε περίπτωση που δε γνωρίζετε τι είναι το VRR και γιατί είναι τόσο σημαντικό, η επίσημη δημοσίευση στο PlayStation Blog τονίζει:

Στις τηλεοράσεις και τα PC monitors που είναι συμβατά με το HDMI 2.1, το VRR συγχρονίζει δυναμικά το ρυθμό ανανέωσης της οθόνης με την έξοδο εικόνας του PlayStation 5. Αυτό βελτιώνει την οπτική απόδοση για τα PS5 παιχνίδια, ελαχιστοποιώντας ή εξαλείφοντας artifacts, όπως τα προβλήματα του frame pacing και το screen tearing. Έτσι, το gameplay σε πολλά PS5 παιχνίδια δίνει ομαλότερη αίσθηση, αφού τα γραφικά γίνονται render άμεσα, δείχνουν πιο καθαρά και το input lag μειώνεται.

Υπάρχει, ωστόσο, μια σημαντική λεπτομέρεια που αφορά τον τρόπο λειτουργίας του VRR στο PS5. Συγκεκριμένα, τα παιχνίδια που έχουν κυκλοφορήσει ήδη στην κονσόλα θα χρειαστεί να ενημερωθούν με ειδικό patch για να το εκμεταλλευτούν πλήρως, ενώ τα μελλοντικά παιχνίδια θα είναι πιθανό να ενσωματώνουν VRR υποστήριξη απ’ όταν κυκλοφορήσουν.

Αυτό το χαρακτηριστικό είναι επίσης σημαντικό και για παιχνίδια που υποστηρίζουν 120fps, όπου συνήθως δεν “κλείδωναν” σε αυτό το ρυθμό ανανέωσης, αλλά και σε περιπτώσεις που υπήρχαν μερικά frame drops, όπως είδαμε πρόσφατα και με το Elden Ring.

Τα παιχνίδια που θα υποστηρίζουν VRR προς το παρόν και θα λάβουν dedicated patch είναι τα εξής:

  1. Astro’s Playroom
  2. Call of Duty: Vanguard
  3. Call of Duty: Black Ops Cold War
  4. Destiny 2
  5. Devil May Cry 5 Special Edition
  6. DIRT 5
  7. Godfall
  8. Marvel’s Spider-Man Remastered
  9. Marvel’s Spider-Man: Miles Morales
  10. Ratchet & Clank: Rift Apart
  11. Resident Evil Village
  12. Tiny Tina’s Wonderlands
  13. Tom Clancy’s Rainbow Six Siege
  14. Tribes of Midgard

Αξίζει να αναφερθεί πως σύμφωνα με το PlayStation Blog, θα υπάρχει η δυνατότητα να μπορεί το VRR να ενεργοποιηθεί σε όλα τα παιχνίδια, αλλά η Sony προειδοποιεί τους χρήστες ότι ενδέχεται να μη λειτουργεί και τόσο σωστά, χωρίς ένα “dedicated patch” στο εκάστοτε παιχνίδι.

Η υποστήριξη του VRR θα κυκλοφορήσει μέσα στην εβδομάδα μέσα από ένα νέο update, χωρίς να γνωρίζουμε πότε ακριβώς.