Το Gran Turismo 7 είναι αυτό που περιμέναμε – Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Είδαμε την αποκλειστική παρουσίαση του racing τίτλου
03 Φεβρουαρίου 2022 00:30
Το Gran Turismo 7 είναι αυτό που περιμέναμε – Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Πριν μερικές ημέρες είχα τη δυνατότητα να συμμετέχω σε ένα κεκλεισμένων των ψηφιακών θυρών event αφιερωμένο στο Gran Turismo 7. Μέσα από την ψηφιακή ‘πύλη' που ετοίμασε η Sony, μας υποδέχθηκε ο πατέρας της θρυλικής σειράς, Kazunori Yamauchi, ο οποίος βρισκόταν μέσα σε ένα επιβλητικό γκαράζ γεμάτο με παλιά και νέα αυτοκίνητα.

Ο θρυλικός developer του PlayStation που αδιαμφισβήτητα έχει αφήσει το στίγμα του στο racing genre, ξεκίνησε με μερικά λόγια για το τι συμβαίνει σήμερα στην αυτοκίνηση. Λίγο προβληματισμένος και λίγο παρακινημένος να το αλλάξει με τον τρόπο του, επισήμανε πως ο κόσμος δεν δείχνει πλέον το ίδιο ενδιαφέρον για τα αυτοκίνητα. Η πλούσια ιστορία και η κουλτούρα τους φαίνεται να απασχολεί ολοένα και λιγότερους νέους ως χόμπι. Το Gran Turismo 7, λοιπόν, σχεδιάστηκε ως ένα παιχνίδι που έχει στόχο να τιμήσει την αυτοκίνηση, υπενθυμίζοντας στους παλιούς και μαθαίνοντας στους νέους, συμπωματικά ακριβώς στον 25ο χρόνο του franchise.

Αυτό είναι που με εντυπωσίασε περισσότερο απ’ ολόκληρη στην παρουσίαση που είδα. Το Gran Turismo 7 είναι τόσο ένα παιχνίδι οδήγησης όσο και ένα παιχνίδι…ιστορίας. Στον πυρήνα της εμπειρίας βρίσκεται το GT Café, το οποίο είναι πρακτικά το κεντρικό campaign. Ανοίγοντας, λοιπόν, το World Map που επιστρέφει πλουσιότερο από ποτέ στο έβδομο κεφάλαιο, ακριβώς στο κέντρο του χάρτη, κάποιος μπορεί να βρει μια καφετέρια. Σε αυτή ο κατάλογος δεν έχει ροφήματα και γλυκά, αλλά αυτοκίνητα και ιστορίες.

Μέσα από 30 quests, τα οποία περιλαμβάνουν και τα λατρεμένα για πολλούς Driving Licenses, θα ξεκλειδώσετε αυτοκίνητα και άλλες ανταμοιβές και κάθε φορά που θα ολοκληρώνετε μια σελίδα, θα μαθαίνετε και λίγη ιστορία, με τον χαλαρό τρόπο, σαν ένας φίλος να σας αφηγείται μια περιπέτεια όσο πίνετε καφέ.

Φυσικά, πέρα από το GT Café, το διαθέσιμο περιεχόμενο είναι πρακτικά ανεξάντλητο. Όπως επισήμανε ένα άλλο στέλεχος της Polyphony Digital, μπορείτε να παίζετε μέχρι και για ένα χρόνο, χωρίς να ξεμείνετε από επιλογές. Αν προτιμάτε τα νούμερα, το Gran Turismo 7 θα διαθέτει την πρώτη μέρα της κυκλοφορίας του πάνω από 400 αυτοκίνητα και 34 διαφορετικές τοποθεσίες, από τις οποίες προκύπτουν 90 layouts πιστών. Συγχρόνως, θα υπάρχουν πάνω από 100 events για ολοκληρώσετε.

Αυτό είναι το δεύτερο που με εντυπωσίασε από την παρουσίαση. Το Gran Turismo 7 μοιάζει με ένα πραγματικά υπερπλήρες racing πακέτο. Πέρα από τις πίστες και τα αυτοκίνητα, η εμπειρία έχει εμπλουτιστεί και με πολύ πιο πλούσια εργαλεία παραμετροποίησης, από τα αυτοκόλλητα και τα vinyls για την αλλαγή της εξωτερικής εμφάνισης, μέχρι το photo mode που συνδυάζει 3D γραφικά με ray tracing σε HDR φωτογραφίες από την πραγματική ζωή, μέχρι τα replays που έχουν εμπλουτιστεί ριζικά. Γενικά αν κάποιος θέλει να εμβαθύνει μπορεί να…χαθεί, δίχως υπερβολή.

Κυριολεκτικά, η σελίδα του tuning σε αφήνει να κάνεις σκληροπυρηνικά μαθηματικά, αλλάζοντας μοίρες και χιλιοστά μέχρι και στο τελευταίο εξάρτημα, για να φέρεις το αυτοκίνητο στα μέτρα σου. Μάλιστα, το tuning αυτό τρέχει πλέον σε πραγματικό χρόνο έναν simulation κώδικα, οπότε με το που αλλάζετε κάτι βλέπετε πως επηρεάζεται η απόδοση του αυτοκινήτου σας άμεσα.

Συνεχίζοντας, μιας και προηγουμένως ανέφερα τα replays και για να αντιληφθείτε το πόσο πλούσιο είναι το πακέτο, μέχρι και αυτά έχουν εμπλουτιστεί με μουσική!

Τα μουσικά replays αφήνουν στο παρελθόν την σταθερή κάμερα των παλιών GT (η οποία φυσικά υπάρχει σαν επιλογή) και σας παρουσιάζουν τον αγώνα με πλάνα που αλλάζουν ανάλογα το τραγούδι που θα επιλέξετε. Και η γκάμα είναι τεράστια! Το Gran Turismo 7 θα περιλαμβάνει πάνω από 300 τραγούδια, από 75 καλλιτέχνες, σε πάρα πολλά διαφορετικά είδη. Μάλιστα, για να απολαύσετε τη μουσική δε θα χρειάζεται να μένετε με τις ώρες στα μενού, αφού υπάρχει και το νέο Music Rally mode, το οποίο αφήνει για λίγο στην άκρη τις σκληροπυρηνικές sim αναμετρήσεις, για μια χαλαρή μουσική εμπειρία που όσο οδηγείτε μέχρι το κάθε checkpoint εξαντλείτε μουσικά beats και στόχος σας είναι να παίξει ολόκληρο το τραγούδι.

Για το τέλος θέλω να σας μεταφέρω και μερικές από τις τεχνικές λεπτομέρειες που περιλάμβανε η παρουσίαση. Το Gran Turismo 7 θα έχει δύο modes στο PS5, το Framerate mode που όλο το παιχνίδι τρέχει στα 60FPS και το Ray-Tracing mode που ρίχνει το ρυθμό ανανέωσης στα 30FPS για ένα πιο εντυπωσιακό οπτικό αποτέλεσμα με ray-tracing. Ωστόσο, αν έχω καταλάβει καλά, πάντα οι αγώνες θα είναι στα 60FPS. Αυτό σημαίνει πως το ray-tracing mode αφορά μόνο τα replays και το photo mode, κάτι ελαφρώς απογοητευτικό αν πράγματι δεν κάνω λάθος.

Στα του ήχου τώρα, η Polyphony Digital φαίνεται να έχει αφιερώσει πάρα πολλούς πόρους. Η 3D Audio υλοποίηση του Gran Turismo 7 υπολογίζει τους ήχους, τις αντανακλάσεις τους και όλα τα εφέ με άνευ προηγούμενου για τη σειρά ακρίβεια και λεπτομέρεια. Μάλιστα οι developers τόνισαν στην παρουσίαση πως η εμπειρία με ακουστικά είναι αντίστοιχη με ένα χώρο όπου είσαι περικυκλωμένος από 16 ηχεία. Ναι, τόσο αποτελεσματικό είναι το εφέ, όπως ισχυρίζονται.

Φυσικά, το GT7 υποστηρίζει και DualSense χαρακτηριστικά στο PS5, με τη δόνηση και τις σκανδάλες να μεταφέρουν στον παίκτη όσα δεν είναι δυνατόν να καταλάβει από τον ήχο και την εικόνα.

Το μόνο μεγάλο ερωτηματικό που μένει είναι το gameplay αυτό καθ' αυτό, για το οποίο φυσικά θα χρειαστεί να έχουμε το παιχνίδι στα χέρια μας για να το συζητήσουμε, κάτι που θα συμβεί σε περίπου ένα μήνα από τώρα.

Το Gran Turismo 7 αναμένεται να κυκλοφορήσει αποκλειστικά για το PlayStation 4 και το PlayStation 5 στις 4 Μαρτίου του 2022. Παρακάτω θα βρείτε το πρόσφατο State of Play του PlayStation, το οποίο συμπεριλαμβανόταν στην παρουσίαση που είδα και σε μεγάλο βαθμό καλύπτει πολλές από τις ίδιες λεπτομέρειες.


Ευχαριστούμε το PlayStation Greece για την πρόσκληση.