Η Sony φημολογείται πως ετοιμάζει δικό της εργοστάσιο παραγωγής chips στην Ιαπωνία

Μια επένδυση πολλών δισεκατομμυρίων
11 Οκτωβρίου 2021 10:48
Η Sony φημολογείται πως ετοιμάζει δικό της εργοστάσιο παραγωγής chips στην Ιαπωνία

Σύμφωνα με ένα ρεπορτάζ του Nikkei που μεταφέρει το Reuters, η Sony βρίσκεται σε συζητήσεις με την TSMC για μια τεράστια επένδυση. Συγκεκριμένα, η εταιρία του PlayStation εξετάζει μια ενδεχόμενη συνεργασία για την κοινή κατασκευή ενός εργοστασίου παραγωγής chips εντός της Ιαπωνίας.

Μάλιστα, η κυβέρνηση της χώρας του ανατέλλοντος ηλίου είναι διατεθειμένη να πληρώσει μέρος της επένδυσης, ύψους 6.1 δισεκατομμυρίων ευρώ. Το συγκεκριμένο εργοστάσιο θα είναι ικανό να παράγει τα απαραίτητα chips για αυτοκίνητα, αισθητήρες φωτογραφικών καμερών και διάφορα άλλη εξαρτήματα για πολλά ακόμη προϊόντα που έχουν μειωμένο στοκ αυτή την περίοδο εξαιτίας της παγκόσμιας έλλειψης chips. Σύμφωνα πάντα με το ρεπορτάζ, οι πύλες του αναμένεται να ανοίξουν μέχρι το 2024.

Σε περίπτωση που δε γνωρίζετε, η ταϊβανέζικη TSMC είναι η μεγαλύτερη εταιρία για την μίσθωση και παραγωγή chips στον κόσμο και μεταξύ άλλων κατασκευάζει εξαρτήματα που είναι απαραίτητα για τα iPhones και άλλα προϊόντα της Apple. Αυτό που προβληματίζει την εταιρία είναι πως οι περισσότερες μονάδες παραγωγής της είναι συγκεντρωμένες στην Ταιβάν, την ώρα που η Κίνα δεν αποκλείει τη χρήση ενόπλων δυνάμεων για να φέρει υπό τον έλεγχό της την δημοκρατική αυτή χώρα. Φυσικά, σημαντικό ρόλο για την απόφαση δημιουργίας ενός νέου εργοστασίου παίζει και η έλλειψη chips, που έχει επηρεάσει από το στοκ του PS5 μέχρι τα αυτοκίνητα της Tesla, με κυβερνήσεις και επιχειρήσεις να βάζουν τα δυνατά τους για να σταθεροποιήσουν την κατάσταση.

Για την ιστορία, πρόσφατα είχαμε τις πρώτες καθησυχαστικές δηλώσεις για το λεγόμενο “chip shortage”, αφού η CEO της AMD έδωσε ελπίδες πως η κατάσταση ίσως βελτιωθεί στο δεύτερο μισό του 2022. Περισσότερα σχετικά με αυτό μπορείτε να διαβάσετε πατώντας εδώ.