Ψάχνεις PS5 ή Xbox Series X; Ο εφιάλτης του στοκ μπορεί να τελειώσει σύντομα

Πρώτες καθησυχαστικές δηλώσεις από την AMD
10 Οκτωβρίου 2021 10:56
Ψάχνεις PS5 ή Xbox Series X; Ο εφιάλτης του στοκ μπορεί να τελειώσει σύντομα

Παρόλο που τα PS5 και Xbox Series X κυκλοφόρησαν πέρυσι το Νοέμβριο, υπάρχουν ακόμη παίκτες που δεν έχουν καταφέρει να αγοράσουν τις κονσόλες εξαιτίας του περιορισμένου στοκ. Ο λόγος που δεν υπάρχει αρκετή προσφορά για να καλύψει τη ζήτηση φυσικά είναι η παγκόσμια έλλειψη chips, η οποία έχει επηρεάσει από τους κατασκευαστές των κονσολών και των καρτών γραφικών μέχρι και τους κατασκευαστές αυτοκινήτων.

Τώρα, για πρώτη φορά από τη στιγμή που ξεκίνησε το λεγόμενο “chip shortage”, έχουμε καθησυχαστικές δηλώσεις από την πλευρά της AMD, η οποία μεταξύ άλλων συνεργάζεται με τη Microsoft και τη Sony για τους επεξεργαστές των next-gen κονσολών τους. Αναλυτικότερα, η CEO της εταιρίας, Lisa Su, επισήμανε πως η κατάσταση θα καλυτερεύσει στο δεύτερο μισό του 2022, παρόλο που τα πράγματα θα συνεχίσουν πιθανότατα να είναι ‘σφιχτά’ για το πρώτο μισό του επόμενου έτους.

Περνώντας σε λεπτομέρειες, στο πλαίσιο του Code Conference στο Beverly Hills της Καλιφόρνια, η Su δήλωσε:

Πάντα περνούσαμε από κύκλους αυξημένης και μειωμένης ζήτησης που η προσφορά δε μπορούσε να καλύψει τη ζήτηση και το αντίστροφο. Αυτή τη φορά, όμως, τα πράγματα είναι διαφορετικά.

Μπορεί να πάρει από 18 έως 24 μήνες μέχρι να έχουμε ένα νέο εργοστάσιο και σε μερικές περιπτώσεις ίσως και περισσότερο. Αυτές οι επενδύσεις ξεκίνησαν περίπου ένα χρόνο πριν.

Όπως φαίνεται, λοιπόν, θα χρειαστεί μεν λίγη ακόμη υπομονή, αλλά για πρώτη φορά φαίνεται φως στο τούνελ. Μάλιστα μερικοί αναλυτές πιστεύουν ότι μέχρι το 2023 ενδέχεται να φτάσουμε στο άλλο άκρο και να έχουμε υπερβολικό στοκ, περισσότερο από τις ανάγκες της αγοράς.