Resident Evil Village: Μικρότερα loadings στο PS5 - Ομαλότερο framerate στο Xbox Series X

Ο horror τίτλος στο μικροσκόπιο του DigitalFoundry
08 Μαΐου 2021 10:11
Resident Evil Village: Μικρότερα loadings στο PS5 - Ομαλότερο framerate στο Xbox Series X

Οι εμπειρογνώμονες του Digital Foundry δημοσιεύσαν την ανάλυσή τους για τον τεχνικό τομέα του Resident Evil Village. Πρόκειται αδιαμφισβήτητα για μια από τις πιο πολυσυζητημένες κυκλοφορίες της περιόδου, η οποία έφτασε στα ράφια των καταστημάτων χτες Παρασκευή, 7 Μαΐου στα PS4, Xbox One, PS5, Xbox Series X|S και PC. Πως ανταποκρίνεται, λοιπόν, η RE Engine στη νέα περιπέτεια του Ethan;

Συνολικά το Digital Foundry επαίνεσε την υλοποίηση του συστήματος φωτισμού τόσο στους εξωτερικούς όσο και στους εσωτερικούς χώρους, ενώ τόνισε πως τα περισσότερα assets του παιχνιδιού είναι ικανοποιητικής ποιότητας. Βέβαια, υπάρχουν στιγμές που αν κολλήσεις την κάμερα σε κάποια επιφάνεια μπορεί να έρθεις αντιμέτωπος με υφές χαμηλής ποιότητας, ενώ υπάρχει πολύ περιορισμένη διαδραστικότητα με την πλειοψηφία των αντικειμένων στο περιβάλλον, πέρα από κάποια προσημειωμένα αντικείμενα.

Περνώντας τώρα στις εκδόσεις των κονσολών νέας γενιάς, φαίνεται πως υπάρχουν μειονεκτήματα και πλεονεκτήματα και για το PlayStation 5 και για το Xbox Series X. Το παιχνίδι διαθέτει δύο modes, ανάλογα με το αν ο παίκτης θα ενεργοποιήσει ή θα απενεργοποιήσει το Ray Tracing. Η υλοποίηση της τεχνολογίας περιλαμβάνει καλύτερες αντανακλάσεις, σκιές και φωτισμούς, βελτιώνοντας αισθητά τα γραφικά, παρά τις παραχωρήσεις που έκαναν οι προγραμματιστές της Capcom.

Χωρίς ray-tracing το παιχνίδι στοχεύει 2160p ανάλυση, με μια "εξαιρετική" checkerboard rendering λύση. Και οι δύο next-gen κονσόλες προσφέρουν πρακτικά κλειδωμένα 60FPS σε αυτό το mode. Το Digital Foundry δε βρήκε πτώση ούτε ενός καρέ στις δοκιμές του. Από την άλλη, το Xbox Series S τρέχει σε 1440p στο εν λόγω mode, με πολύ καλή οπτική απεικόνιση και απόδοση και μόνο περιστασιακές πτώσεις λίγο κάτω από τα 60FPS.

Στο ray-tracing mode, τόσο το Xbox Series X όσο και το PS5 έχουν ακριβώς ολόιδια ποιότητα γραφικών. Και οι δύο κονσόλες αποδίδουν καλά, διατηρώντας τα 60FPS στις περισσότερες περιπτώσεις. Ωστόσο, και τα δύο συστήματα μπορούν να πέσουν στα 40-50FPS στις δύσκολες σκηνές. Συνολικά το Xbox Series X αποδίδει καλύτερα από το PS5 στο εν λόγω mode, προσφέροντας ομαλότερο framerate κατά 7-10%. Σημειώνεται μάλιστα πως σε οθόνες με VRR, οι πτώσεις αυτές είναι σχεδόν αόρατες για το γυμνό μάτι. Η τεχνολογία αυτή όμως υποστηρίζεται για την ώρα μόνο από τις κονσόλες του Xbox οικοσυστήματος. Συνεχίζοντας, το Xbox Series S ‘στρεσάρεται’ αρκετά με το Ray Tracing ενεργοποιημένο και το Digital Foundry βρήκε πτώσεις και κάτω από τα 30FPS.

Τέλος, όσον αφορά τα loadings, το PS5 φορτώνει γρηγορότερα. Το Digital Foundry μέτρησε περίπου 8 δευτερόλεπτα loading στα Xbox Series X|S, την ώρα που σε ίδιες σκηνές το PS5 χρειάστηκε περίπου 1.5 δευτερόλεπτα.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον τεχνικό τομέα του Resident Evil Village μπορείτε να παρακολουθήσετε το αναλυτικό βίντεο του Digital Foundry μέσα από τον player που ακολουθεί.