Τεράστια μπόνους εκατομμυρίων για τα αφεντικά της CD Projekt παρά τα θέματα του Cyberpunk 2077

Ενώ οι developers έλαβαν μικρότερες από το αναμενόμενο απολαβές
02 Μαΐου 2021 11:37
Τεράστια μπόνους εκατομμυρίων για τα αφεντικά της CD Projekt παρά τα θέματα του Cyberpunk 2077

Μέχρι σήμερα έχουν ειπωθεί πολλά για το ντεμπούτο του Cyberpunk 2077, το οποίο σχεδόν μισό χρόνο μετά την κυκλοφορία του εξακολουθεί να μην πωλείται στο PlayStation Store, εξαιτίας των τεράστιων προβλημάτων των PS4 και Xbox One εκδόσεων.

Βέβαια, όπως σας μεταφέραμε πρόσφατα, χάρη στον τεράστιο αριθμό προ-παραγγελιών, το παιχνίδι κατάφερε μέσα στις πρώτες του εβδομάδες στην αγορά να πουλήσει 13.7 εκατομμύρια αντίτυπα, γεμίζοντας τα ταμεία της της CD Projekt με περισσότερα από 215 εκατομμύρια δολάρια (καθαρά κέρδη). Ωστόσο, σύμφωνα με ένα νέο ρεπορτάζ του γνωστού δημοσιογράφου του Bloomberg, Jason Schreier, κάποιοι developers περίμεναν να πάρουν μεγαλύτερα μπόνους μετα την κυκλοφορία του παιχνιδιού, σε σύγκριση με αυτά που τελικά έλαβαν. Όπως πιστεύουν και πολλοί αναλυτές, το παιχνίδι θα μπορούσε να έχει πουλήσει πολύ καλύτερα αν κυκλοφορούσε καλύτερη κατάσταση, μια άποψη που φαίνεται πως συμμερίζονται και πολλοί developers. Από την άλλη τα διοικητικά στελέχη της CD Projekt έλαβαν πάλι γιγαντιαία μπόνους εκατομμυρίων, παρά το προβληματικό ντεμπούτο του παιχνιδιού.

Περνώντας σε λεπτομέρειες, η CD Projekt έχει μια ετήσια πολιτική διαμοιρασμού των κερδών, δίνοντας το 20% σε μπόνους. Το 10% πάει στους απλούς υπαλλήλους της εταιρίας και το άλλο 10% πάει στο διοικητικό συμβούλιο. Φέτος, λοιπόν, 29.8 εκατομμύρια δολάρια μοιράστηκαν σε 865 υπαλλήλους, με τον καθένα να παίρνει κατά μέσο όρο 34 χιλιάδες δολάρια. Σημειώνεται πως και νωρίτερα μέσα στο έτος η εταιρία είχε δώσει κάποια μικρότερα μπόνους στους υπαλλήλους της. Όσον αφορά τις λεπτομέρειες του διαμοιρασμού, κάποιοι developers πήραν από 5 έως 9 χιλιάδες, με τα ποιο υψηλόβαθμα μέλη της ομάδας να λαμβάνουν από 15 έως 20 χιλιάδες. Από την άλλη, τα πέντε μέλη του διοικητικού συμβουλίου μοιράστηκαν ομοίως 28 εκατομμύρια δολάρια.

Όπως αναγράφεται στην ετήσια αναφορά των οικονομιών αποτελεσμάτων της εταιρίας, τα μεγάλα αφεντικά της εταιρίας, Marcin Iwiński και Adam Kiciński έλαβαν από 6.3 εκατομμύρια δολάρια, ενώ ο director Adam Badowski πήρε 4.2 εκατομμύρια δολάρια.

Έπειτα από την αποκάλυψη των οικονομικών αποτελεσμάτων της εταιρίας, ο Adam Kiciński ρωτήθηκε αν ηταν “πρέπον” τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου να πάρουν τα μισά χρήματα που κρατήθηκαν για τα μπόνους, έπειτα από όλα αυτά που συνέβησαν. Ο Kiciński, λοιπόν, απάντησε:

Τίποτα δεν άλλαξε πρόσφατα…και σχεδόν τα μισά χρήματα πάνε στο διοικητικό συμβούλιο. Είχαμε τα αποτελέσματα, παίρνουμε τα μπόνους, αυτό είναι το συμβόλαιο που έχουμε.

Αξίζει να σημειωθεί πως το Bloomberg έμαθε από έναν υπάλληλο πως η CD Projekt κατέβαλε κάποιες προσπάθειες επαναξιολόγησης της μισθοδοσίας της, αυξάνοντας τους μισθούς για μερικές από τις θέσεις με τις μικρότερες αμοιβές, όπως για παράδειγμα το Quality Assurance τμήμα. Παρ’ όλ’ αυτά το χάσμα μεταξύ των μισθών των απλών υπαλλήλων και των executives παραμένει πολύ μεγάλο.