«Ψεύτικο» το E3 demo του Cyberpunk 2077, εσωτερικά προβλήματα και υπερωρίες – Νέο ρεπορτάζ

Νέες πληροφορίες για το τι συνέβη στη CD Projekt
18 Ιανουαρίου 2021 11:41
«Ψεύτικο» το E3 demo του Cyberpunk 2077, εσωτερικά προβλήματα και υπερωρίες – Νέο ρεπορτάζ

Μέχρι σήμερα έχουμε ακούσει πολλά και έχουμε διαβάσει άλλα τόσα για το Cyberpunk 2077. Όπως μάλλον γνωρίζετε ήδη, η CD Projekt δέχτηκε αυστηρή κριτική για τις προβληματικές εκδόσεις των PS4 και Xbox One, για τον τρόπο που διαχειρίστηκε την προώθηση του τίτλου και για διάφορους ακόμη λόγους, όπως η απουσία χαρακτηριστικών που είχε υποσχεθεί.

Η κατακραυγή οδήγησε τη Sony και τη Microsoft να προσφέρουν επιστροφές χρημάτων, αφού πρώτα επικράτησε αρκετή σύγχυση ακόμη και γι' αυτό, με αποτέλεσμα το παιχνίδι να αφαιρεθεί από το PlayStation Store. Εν τέλει, η πολωνική εταιρία ζήτησε δημοσίως συγνώμη δύο φορές, αλλά και το τελευταίο βίντεο μήνυμα του συνιδρυτής της, Marcin Iwiński, άφησε πολλά ερωτηματικά, επισημαίνοντας πως οι δοκιμές της εταιρίας πριν την κυκλοφορία δεν εντόπισαν πολλά από τα προβλήματα.

Τώρα, ο δημοσιογράφος του Bloomberg, Jason Schreier, είχε τη δυνατότητα να μιλήσει με περισσότερους από 20 πρώην και νυν υπαλλήλους της CD Projekt και έτσι δημοσίευσε ένα αναλυτικό ρεπορτάζ που αποκαλύπτει μια και καλή τι πραγματικά συνέβη.

Οι developers που έσπασαν τη σιωπή τους και θέλησαν να παραμείνουν ανώνυμοι για να μη διακινδυνεύσουν την καριέρα τους τόνισαν ότι η ανάπτυξη του τίτλου ήταν υπερβολικά φιλόδοξη, χωρίς κάποιον για να την σταθμίσει, έπασχε από κακή οργάνωση και τεχνικά προβλήματα. Τονίζεται η εταιρία εστίασε υπερβολικά στο marketing, επιβαρύνοντας περαιτέρω την ανάπτυξη και είχε μη-ρεαλιστικά χρονοδιαγράμματα, ωθώντας το προσωπικό να κάνει τεράστιες υπερωρίες για μεγάλο διάστημα.

Πιο αναλυτικά, το ρεπορτάζ αποκαλύπτει πως οι developers που δούλευαν στο παιχνίδι γνώριζαν πολύ καλά τα περισσότερα από τα προβλήματα που υπήρχαν, παρόλο που ο CEO της CD Projekt ισχυρίστηκε το αντίθετο στην πρόσφατη βίντεο-απολογία του. Δυστυχώς, παρόλο που γνώριζαν, οι developers δεν είχαν τον απαραίτητο χρόνο για να τα διορθώσουν.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ένας από τους λόγους που προέκυψαν όλα αυτά τα θέματα έχει να κάνει με τις νέες τεχνολογίες που προσπάθησε να ενσωματώσει η CD Projekt. Το Cyberpunk 2077 άφησε πίσω του το μεσαιωνικό setting και τον απλωμένο open-world χάρτη που εξερευνούσαν οι παίκτες σε third-person προοπτική στα The Witcher. Αντιθέτως, το παιχνίδι διαδραματίζεται σε μια πυκνή sci-fi πόλη του μέλλοντος από first-person προοπτική. Αυτό ανάγκασε την ομάδα να επενδύσει σε νέα τεχνολογία, νέο προσωπικό και νέες τεχνικές, με τις οποίες δεν ήταν εξοικειωμένη μέχρι τώρα. Η ομάδα προσπαθούσε, λοιπόν, να αναπτύξει τη νέα της μηχανή γραφικών, την ίδια στιγμή που έφτιαχνε το παιχνίδι. Ένας μέλος παρομοίασε τη διαδικασία με ένα τρένο που προσπαθεί να κινηθεί την ίδια στιγμή που τοποθετούνται οι σιδηροδρομικές γραμμές.

Πρόβλημα μάλλον ήταν και η νοοτροπία της διοίκησης. Σύμφωνα με τον Adrian Jakubiak, έναν πρώην audio programmer της CD Projekt, ένας συνάδελφός του ρώτησε κάποια στιγμή «πως θα τα καταφέρουμε με ένα πιο σύνθετο project από το Witcher στον ίδιο χρόνο» και η απάντηση που έλαβε ήταν «θα το ανακαλύψουμε στην πορεία». Συγχρόνως, πολλοί engineers αναγνώριζαν πόσο σύνθετο είναι το project και παρ’ όλ’ αυτά η διοίκηση αγνόησε τους προβληματισμούς τους, δίνοντας ως παράδειγμα την επιτυχία του Witcher 3.

Αποκαλύπτεται μάλιστα πως η ανάπτυξη του παιχνιδιού ξεκίνησε στα τέλη του 2016, όταν η CD Projekt ξεκίνησε πρακτικά εκ νέου, ενώ υπήρξαν και μεγάλες εσωτερικές διαμάχες. Ο studio head Adam Badowski ανέλαβε ως director και απαίτησε τεράστιες αλλαγές στο gameplay και την ιστορία. Μέσα στον επόμενο χρόνο όλα άρχισαν να αλλάζουν, ακόμα και τα βασικά, όπως η gameplay προοπτική. Το προσωπικό που είχε δουλέψει στο Witcher 3 δε συμφωνούσε με τις αποφάσεις του Badowski και αυτό οδήγησε σε πολλές σημαντικές αποχωρήσεις.

Επιπροσθέτως, διάφοροι developers επισήμαναν πως η διοίκηση ενδιαφερόταν περισσότερο να εντυπωσιάσει τον υπόλοιπο κόσμο. Μαθαίνουμε, λοιπόν, πως το εντυπωσιακό 48 λεπτών gameplay demo που είδαμε το 2018 ήταν σχεδόν εξ’ ολοκλήρου fake, αφού η ομάδα δεν είχε προγραμματίσει ακόμη τα gameplay συστήματα. Γι’ αυτό το λόγο τα περισσότερα χαρακτηριστικά που είδαμε σε αυτό το demo, όπως οι ενέδρες με τα αυτοκίνητα, λείπουν εντελώς από το τελικό προϊόν. Οι developers ένιωθαν πως το demo είναι άσκοπο και πως χάνουν σημαντικό χρόνο από την βασική ανάπτυξη.

Ένα μέλος της ομάδας τόνισε ότι με βάση την πρόοδο που έκανε η ανάπτυξη, περίμενε την κυκλοφορία του παιχνιδιού το 2022. Τόσο ο ίδιος όσο και άλλα μέλη, έμειναν να απορούν όταν η ηγεσία της CD Projekt ανακοίνωσε πως το παιχνίδι θα κυκλοφορήσει τον Απρίλιο του 2020.

Το στούντιο αναγκάστηκε να ακυρώσει χαρακτηριστικά και να μικρύνει την κλίμακα, ωστόσο σε αυτό δε βοήθησε το μέγεθος της ομάδας. Ενώ το Witcher 3 δημιουργήθηκε από 240 άτομα, τα credits του Cyberpunk απαριθμούν τουλάχιστον 500 developers. Το ρεπορτάζ αναφέρει πως η CD Projekt δεν ήταν συνηθισμένη σε αυτό το μέγεθος, με το προσωπικό να νιώθει πως δεν υπάρχει η απαραίτητη οργάνωση.

Τέλος, τονίζεται ότι η εταιρία ήθελε να κυκλοφορήσει το παιχνίδι πριν τις νέες κονσόλες των Sony και Microsoft, για να προσελκύσει ξανά τους παίκτες για δεύτερη φορά με τις next-gen εκδόσεις. Γίνεται λόγος επίσης για προβλήματα επικοινωνίας μεταξύ των Πολωνών και των αγγλόφωνων developers, ενώ η πανδημία ήρθε να κάνει την κατάσταση ακόμη χειρότερη.

Μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρο το ρεπορτάζ του Bloomberg, πατώντας εδώ.

Για την ιστορία, η CD Projekt απάντησε στο δημοσίευμα, εστιάζοντας κυρίως στο «ψεύτικο» demo, το οποίο υπερασπίστηκε ο Adam Badowski. Παρακάτω μπορείτε να βρείτε τη δημοσίευσή του.