Οι δημιουργοί του Call of Duty στέλνουν το Netflix στα δικαστήρια

Γιατί τους «έκλεψαν» ένα υψηλόβαθμο στέλεχος
06 Δεκεμβρίου 2020 15:21
Οι δημιουργοί του Call of Duty στέλνουν το Netflix στα δικαστήρια

Όπως μεταφέρει το The Hollywood Reporter, η Activision, υπεύθυνη για παιχνίδια όπως τα Call of Duty και Crash Bandicoot, έκανε αγωγή στο Netflix. Η εταιρία κατηγορεί τον streaming γίγαντα για ‘λαθροθηρία’ ενός υψηλόβαθμου στελέχους της.

Παίρνοντας τα γεγονότα από την αρχή, τον Ιανουάριο του 2019, η Activision-Blizzard τερμάτισε πρόωρα τη σύμβαση του γενικού οικονομικού διευθυντή της, Spencer Neumann. Αρχικά, δεν αποκάλυψε το λόγο που απολύθηκε. Το μόνο που είχε δηλώσει δημόσια ήταν πως δε σχετίζεται με την αναφορά των οικονομικών αποτελεσμάτων της εταιρίας. Ωστόσο, σύμφωνα με το τότε ρεπορτάζ του Reuters, ο Neumann παρασκηνιακά ετοιμαζόταν να κάνει τη μετάβαση στο Netflix.

Πλέον γνωρίζουμε τι ακριβώς συνέβη. Όπως σημειώνεται στην αγωγή, το Netflix “εν γνώσει του ώθησε τον Neumann να παραβιάσει τη σύμβαση εργασίας του με την Activision” και “διέπραξε αδίκημα, όταν η Activision -με τη βοήθεια του Neumann- διαπραγματευόταν με το Netflix μια εμπορική συνεργασία για τη διανομή περιεχομένου της”.

Η αγωγή αναφέρει ότι η Activision προσέλαβε τον Neumann ως CFO τον Μάιο του 2017 για μια θητεία τριών ετών. Ο Neumann συμφώνησε σε διάφορες υποχρεώσεις που τον δέσμευσαν να κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί για την Activision και να μην επωφεληθεί από τη θέση του για προσωπικό του όφελος.

Τελικά φαίνεται πως το στέλεχος δεν τήρησε τη δέσμευση αυτή. Σημειώνεται πως το Netflix "σκόπιμα και κακόβουλα" εργάστηκε για να απομακρύνει τον Neumann από την Activision και μάλιστα στην προσπάθεια συμμετείχε και ο πρώην co-CEO του Netflix, Reed Hastings, ο οποίος του υποσχέθηκε βοήθεια με τη νομική του εκπροσώπηση και να καλύψει τυχόν κυρώσεις που προκύπτουν από την παραβίαση της σύμβασής του. Το συμβόλαιο του Neumann τον δέσμευε αρχικά μέχρι τις 30 Απριλίου του 2020, αλλά παραιτήθηκε από την Activision στις 31 Δεκεμβρίου του 2018. Δύο ημέρες αργότερα, το Netflix ανακοίνωσε ότι διορίστηκε ως ο νέος CFO του.

Τελειώνοντας, η αγωγή τονίζει επίσης ότι λόγω της ξαφνικής αποχώρησης του Neumann, η Activision αναγκάστηκε να πληρώσει εκατομμύρια δολάρια για τον αντικαταστάτη του, ενώ σπατάλησε πολλά ακόμη εκατομμύρια σε άλλα στελέχη, από ό,τι επρόκειτο αρχικά να κερδίσουν, προκειμένου να τους κρατήσει και να μην απομακρυνθούν και αυτοί.