Αποκαλύφθηκε η τιμή του εξωτερικού SSD των Series X και S...και είναι τσουχτερή

Κοστίζει σχεδόν όσο μια δεύτερη κονσόλα
25 Σεπτεμβρίου 2020 11:26
Αποκαλύφθηκε η τιμή του εξωτερικού SSD των Series X και S...και είναι τσουχτερή

Ένα από τα μεγαλύτερα άλματα των κονσολών νέας γενιάς έρχεται σίγουρα από τους SSDs. Τόσο το PlayStation 5, όσο και τα Xbox Series X και Xbox Series S, υιοθετούν αυτή τη νέα -για τις κονσόλες- τεχνολογία, για να προσφέρουν στους δημιουργούς παιχνιδιών ταχύτερη πρόσβαση στα δεδομένα και αστραπιαία loadings για τους παίκτες. Αυτό βέβαια είχε ως αποτέλεσμα η νέα γενιά να είναι κάπως περιορισμένη όσον αφορά το χώρο αποθήκευσης. Συγκεκριμένα, το Xbox Series S έρχεται με 512GB, το PlayStation 5 έρχεται με 825GB και το Xbox Series X με 1TB.

Από την αρχική αποκάλυψη του hardware του Xbox Series X, η Microsoft είχε ανακοινώσει πως θα συνεργαστεί με την Seagate για να προσφέρει κάρτες επέκτασης του εσωτερικού χώρου. Πρόκειται για μικροσκοπικούς custom NVME SSDs που μπορούν να πετύχουν την ίδια απόδοση με τον εσωτερικό δίσκο, φέροντας όλα τα πλεονεκτήματα του Xbox Velocity Architecture. Αυτό που δε γνωρίζαμε μέχρι τώρα ήταν η τιμή των εν λόγω καρτών, η οποία αποδείχθηκε…τσουχτερή.

Συγκεκριμένα, μια Seagate Storage Expansion Card με αποθηκευτικό χώρο 1TB κοστίζει $219.99 στην αγορά της Αμερικής. Αντίστοιχα, για την ώρα γνωρίζουμε πως σε Ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γαλλία, η τιμή θα διαμορφώνεται στα €269,99. Το εντυπωσιακό είναι πως με λίγα μόλις χρήματα περισσότερα, κάποιος μπορεί να πάρει ένα δεύτερο Xbox Series S έναντι €299.

Γνωρίζοντας πως η τιμή αυτή ίσως αποθαρρύνει κάποιους, η Microsoft ανάρτησε έναν αναλυτικό οδηγό για το πως θα δουλεύουν τα μέσα αποθήκευσης στις Xbox Series X και S κονσόλες. Εκεί ξεκαθαρίζει πως τα επόμενης γενιάς παιχνίδια θα μπορούν να παιχτούν μόνο από τον εσωτερικό δίσκο ή από τις εν λόγω κάρτες. Ωστόσο, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και κάποιον φτηνό HDD για όλα τα προηγούμενης γενιάς παιχνίδια ή για προσωρινή αποθήκευση των next-gen τίτλων. Μπορείτε, δηλαδή, να έχετε προσωρινά τα παιχνίδια που δε θέλετε να παίξετε αυτή την περίοδο στον εξωτερικό HDD σας και όταν αποφασίσετε να ασχοληθείτε μαζί τους, απλά να τα μεταφέρετε στον SSD.

Στην αντίπερα όχθη, η Sony ακολουθεί μια από ανοιχτή προσέγγιση, αφού θα επιτρέπει στους παίκτες να αναβαθμίσουν τον αποθηκευτικό χώρο της κονσόλας τους με οποιονδήποτε M.2. SSD είναι αρκετά γρήγορος. Για την ώρα, βέβαια, δεν υπάρχει κάποιο συμβατό μοντέλο στην ελληνική αγορά για να συγκρίνουμε τις τιμές, οπότε θα χρειαστεί να κάνουμε περισσότερη υπομονή.