Πρόβλεψη αναλυτή: Το PS5 θα πουλήσει πολύ περισσότερο από το Xbox Series X

Μέχρι το τέλος του 2024
17 Ιουνίου 2020 09:30
Πρόβλεψη αναλυτή: Το PS5 θα πουλήσει πολύ περισσότερο από το Xbox Series X

Με την μεγάλη αποκάλυψη του PlayStation 5 να αποτελεί πλέον παρελθόν, επιτέλους γνωρίζουμε περισσότερες λεπτομέρειες για την επόμενης γενιάς κονσόλα της Sony. Ωστόσο, για την ώρα εξακολουθούν να υπάρχουν και πολλά ερωτηματικά, τόσο για το PlayStation 5 όσο και για το Xbox Series X, με τον μεγαλύτερο αστάθμητο παράγοντα να είναι οι τιμές των δύο συστημάτων.

Παρ’ όλ’ αυτά, ο αναλυτής της Ampere Analysis, Piers Harding-Rolls, δημοσίευσε μια νέα αναφορά, στην οποία μιλά για τη θέση της Sony και της Microsoft καθώς βαδίζουμε προς τη νέα γενιά, κάνοντας συγχρόνως και μερικές προβλέψεις.

Αρχικά στάθηκε στον προβληματισμό πως η αγορά των κονσολών συρρικνώνεται, αφού οι συνδυαστικές πωλήσεις των PlayStation και Xbox κονσολών μειώθηκαν για άλλη μια φορά. Αναλυτικότερα, το αρχικό Xbox και το PlayStation 2 είχαν πουλήσει μαζί 179 εκατομμύρια, το Xbox 360 και το PlayStation 3 είχαν μαζί 171 εκατομμύρια πωλήσεις, ενώ η τρέχουσα γενιά των Xbox One και PlayStation 4 έχει πουλήσει μέχρι στιγμής 157 εκατομμύρια.

Ενώ η αγορά εξακολουθεί να είναι μεγάλη και πιθανότατα θα παραμείνει σταθερά μεγάλη, τουλάχιστον κατά τη διάρκεια της επόμενης γενιάς κονσολών, αυτό που έχει αποδειχθεί κατά την τελευταία δεκαετία είναι ότι ακόμη και μετά την επένδυση σημαντικών πόρων για να αυξηθεί η υιοθέτηση σε παγκόσμια βάση, συμπεριλαμβανομένης της πιο σοβαρής εισόδου σε μια σειρά επιπλέον χωρών, δεν έχει σημειωθεί ουσιαστική αύξηση των hardware πωλήσεων για τη Sony και τη Microsoft συνδυαστικά.

Ο αναλυτής προβλέπει, λοιπόν, πως η βάση των κονσολών θα δει μια μικρή μείωση και έτσι οι δύο εταιρίες θα έχουν 103 εκατομμύρια κονσόλες στην αγορά μέχρι το τέλος του 2024, σε σύγκριση με τα 109 εκατομμύρια που είχαν τα Xbox One και PS4 στο ίδιο χρονικό διάστημα από την κυκλοφορία τους.

Πιο συγκεκριμένα, εκτιμά πως το PlayStation 5 θα πουλήσει πολύ περισσότερο και θα έχει 66 εκατομμύρια πωλήσεις μέχρι το τέλος του 2024, ενώ το Xbox Series X θα έχει πουλήσει μέχρι τότε 37 εκατομμύρια. Ο αναλυτής σημειώνει ωστόσο πως ειδικά τα πρώτα χρόνια η διαφορά δε θα είναι τόσο μεγάλη, αφού μέσα στο 2020 προβλέπει 4.6 εκατομμύρια πωλήσεις για το PS5 και 3.3 εκατομμύρια για το Xbox Series X.

Ο αναλυτής έκανε πρόβλεψη και για τις τιμές των κονσολών που σημειώνει πως θα κυμαίνονται από 450 μέχρι 500 δολάρια.

Τέλος, σημείωσε πως η Microsoft είναι σε καλύτερη θέση αυτή τη φορά από ό, τι ήταν με το Xbox One, επειδή έχει εστιάσει ξανά στον gamer και έχει επενδύσει σε μεγάλο βαθμό στο στούντιό της, έχοντας μάλιστα το Halo έτοιμο για το launch και πιθανότατα την ίδια τιμή με το PS5.

Ωστόσο, τόνισε ότι η ηγετική θέση της Sony στην αγορά, οι αποκλειστικότητες του PS5 και η παγκόσμια αναγνώριση του PlayStation brand "είναι ιδιαίτερα δύσκολο" να αντιμετωπιστούν.