Δυσαρεστημένοι οι developers του Borderlands 3 - Δεν έλαβαν τα μπόνους που τους είχαν υποσχεθεί

Ενώ δουλεύουν με μισθούς κάτω του μέσου όρου
04 Απριλίου 2020 14:23
Δυσαρεστημένοι οι developers του Borderlands 3 - Δεν έλαβαν τα μπόνους που τους είχαν υποσχεθεί

Μπορεί το Borderlands 3 να πούλησε μέσα σε πέντε μόλις μέρες από την κυκλοφορία του πάνω από 5 εκατομμύρια αντίτυπα, όντας το γρηγορότερο σε πωλήσεις παιχνίδι της 2K, ωστόσο οι εργαζόμενοι της Gearbox σύμφωνα με δημοσίευμα του Kotaku δεν θα λάβουν τα επιδοτούμενα μπόνους που τους υποσχέθηκαν ως ανταμοιβή για τον χαμηλό μισθό τους.

Το γεγονός επιβεβαίωσε ο CEO της Gearbox Randy Pitchford, ο οποίος δήλωσε πως οι developers θα λάβουν λιγότερα από τα αναμενόμενα. Ο λόγος γι’ αυτό είναι ότι σε συνδυασμό με την επέκταση της εταιρείας και τις πωλήσεις εκτός βάσης, το παιχνίδι ήταν ακριβότερο από ότι είχε αρχικά εκτιμηθεί εξαιτίας της αλλαγής εν μέσω της ανάπτυξης από την Unreal Engine 3 στην Unreal Engine 4. Σημαντικός επίσης παράγοντας στάθηκε και η συμφωνία με την 2Κ, η οποία έλεγε πως η Gearbox υποχρεούνταν να ολοκληρώσει το κυρίως παιχνίδι αλλά και το DLC, προτού λάβει κέρδος από τα royalties.  

Σύμφωνα με τα συμφραζόμενα του Kotaku είναι γνωστό στο χώρο πως οι μισθοί των εργαζομένων του στούντιο είναι κάτω από το βασικό μισθό σε σχέση με τις άλλες ομάδες της βιομηχανίας. Ωστόσο, αυτό αντισταθμίζεται με την συμμετοχή τους στα κέρδη. Η Gearbox λαμβάνει το 60% από τα κέρδη των royalties και το υπόλοιπο 40% διανέμεται ισομερώς στους εργαζόμενους. Σύμφωνα, λοιπόν, με τις τελευταίες εξελίξεις αυτό δεν θα συμβεί, με τον Pitchford να δείχνει σε όποιον εργαζόμενο είναι δυσαρεστημένος με την εξέλιξη την έξοδο, ενώ υποσχέθηκε σε όποιους μείνουν περισσότερα χρήματα για μελλοντικά δικαιώματα.

Η κατάσταση με το Borderlands 3 παρομοιάζεται από πολλούς σαν χρυσές χειροπέδες, οι οποίες «δένουν» τους εργαζόμενους να τελειώσουν το project με την υπόσχεση του μεριδίου τους από τα royalties. Αρκετοί τώρα εικάζουν πως επειδή πλέον δεν υπάρχουν αυτές οι «χειροπέδες» στο τραπέζι, θα υπάρξει μαζική αποχώρηση δημιουργών από το στούντιο.

Πιέζοντας για κάποιο σχόλιο τον CEO της εταιρίας, το Kotaku έλαβε μεταξύ άλλων την απάντηση πως η Gearbox είναι μια ιδιωτική επιχείρηση που δεν υποχρεούται να κάνει δημόσιες δηλώσεις, ωστόσο κάνουν πράξη τη διαφάνεια μέσα στην οικογένεια της εταιρίας.