Το Minecraft είναι αγνώριστο στο Xbox Series X χάρη στη ray-tracing τεχνολογία (ΒΙΝΤΕΟ)

Η Microsoft δείχνει το χαρακτηριστικό στη νέα της κονσόλα
23 Μαρτίου 2020 10:36
Το Minecraft είναι αγνώριστο στο Xbox Series X χάρη στη ray-tracing τεχνολογία (ΒΙΝΤΕΟ)

Ακόμα και αρκετά χρόνια πριν την κυκλοφορία των RTX καρτών γραφικών της Nvidia, το ray-tracing θεωρούνταν το «Άγιο Δισκοπότηρο» των γραφικών. Έχουμε δει παραδείγματα παλιών παιχνιδιών, όπως το Quake II που κυκλοφόρησε αρχικά το 1997, να μεταμορφώνονται κυριολεκτικά χάρη στην ενσωμάτωση ray-tracing χαρακτηριστικών.

Πλέον, οι RTX κάρτες γραφικών έχουν καθιερωθεί στην αγορά και οι κονσόλες επόμενης γενιάς Xbox Series X και PlayStation 5 θα υποστηρίζουν το χαρακτηριστικό, όπως επίσης και οι RDNA 2 κάρτες γραφικών της AMD για τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Επομένως, το ray-tracing αρχίζει να γίνεται πραγματικότητα για όλο και περισσότερους gamers και developers, αντί για ένα άπιστο όνειρο.

Η Microsoft, λοιπόν, θέλοντας να δείξει τις δυνατότητες του Xbox Series X, αποκάλυψε πως η ray-tracing τεχνολογία μπορεί να μεταμορφώσει ένα παιχνίδι με φαινομενικά απλοϊκά γραφικά όπως το Minecraft. Συγκεκριμένα, έδειξε τον τίτλο της να τρέχει με πλήρες path-tracing, την πιο απαιτητική έκδοση του ray-tracing που αναπαριστά όσο πιο πιστά γίνεται το πως δουλεύει το φως και στην πραγματική ζωή.

Το Xbox Series X «δείχνει τα δόντια του» σε αυτό το demo, αφού παρόλο που το Mincraft μπορεί να ξεγελά με τα απλά του γραφικά, οι υπολογισμοί που γίνονται είναι εξαιρετικά απαιτητικοί όσον αφορά την επεξεργαστική ισχύ. Για παράδειγμα ένας υπολογιστής χωρίς hardware επιτάχυνση για ray-tracing τρέχει με μονοψήφιο framerate το demo του Quake II. Στην περίπτωση του Xbox το Minecraft τρέχει απροβλημάτιστα με την πιο απαιτητική έκδοση ray-tracing που υπάρχει σε 1080p και με σταθερό playable framerate.

Παιχνίδια όπως το Control και το Battlefield V κάνουν χρήση υβριδικών λύσεων και χρησιμοποιούν ray-tracing μόνο για ορισμένα εφέ όπως οι αντανακλάσεις. Αυτό επιτρέπει στους developers να τρέχουν τα παιχνίδια τους με υψηλές αναλύσεις και framerates παρόλο που κάνουν χρήση της απαιτητικής αυτής τεχνολογίας. Εφόσον το Series X «περνά τη δοκιμή» του path-tracing πρακτικά αποδεικνύεται πως το hardware του είναι πανέτοιμο να υποδεχθεί τη νέα εποχή που θα έρθει στον τομέα των γραφικών.

Παρακάτω μπορείτε να βρείτε μερικές συγκριτικές εικόνες και ένα αναλυτικό βίντεο του Digital Foundry που περιλαμβάνει gameplay πλάνα και περισσότερες πληροφορίες.