Gabe Newell: «Είμαστε πολύ πιο κοντά στο Matrix απ’ ότι ο κόσμος νομίζει»

Ο CEO της Valve αναλύει τις σκέψεις του σχετικά με το μέλλον της βιομηχανίας
20 Μαρτίου 2020 11:42
Gabe Newell: «Είμαστε πολύ πιο κοντά στο Matrix απ’ ότι ο κόσμος νομίζει»

Σε μια σπάνια συνέντευξη που παραχώρησε στο IGN, ο CEO της Valve, Gabe Newell, μίλησε για το ιστορικό της εταιρίας του και το προφανές κίνητρο πίσω από την απόφαση να γίνει το Half-Life: Alyx VR παιχνίδι. Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα σημεία ήταν τα σχόλιά του σχετικά με τις διεπαφές υπολογιστή-εγκεφάλου.

Τον τελευταίο καιρό ξοδεύω πολύ χρόνο σκεπτόμενος μια έρευνα που κάνω σχετικά με τις διεπαφές υπολογιστή-εγκεφάλου. Οι ανθρώπινοι εγκέφαλοι μπορούν ήδη να επικοινωνούν απευθείας με τους υπολογιστές, αν και με πολύ περιορισμένους τρόπους σε σχέση με τα sci-fi συστήματα του The Matrix ή του Neuromancer του William Gibson, όπου η φυσική πραγματικότητα μπορεί να αντικατασταθεί πλήρως από μια εικονική προσομοίωση. Είμαστε πολύ πιο κοντά στο Matrix απ’ ότι ο κόσμος νομίζει. Δεν θα γίνουμε Matrix φυσικά, αυτό είναι απλά μια ταινία που μοιραία της λείπουν όλες οι ενδιαφέρουσες τεχνικές λεπτομέρειες. Πιστεύω όμως ότι κάτι τέτοιο θα έχει τεράστιο αντίκτυπο στα είδη εμπειριών που μπορούμε να δημιουργήσουμε για τους ανθρώπους. Ωστόσο, επιχειρώντας να σχεδιάσουμε πραγματικά μια τέτοια τεχνολογία και αντιλαμβανόμενοι την φύση των προβλημάτων που εμφανίζονται είναι σαν να προσπαθούμε να περιγράψουμε σε κάποιον που δεν έχει χρησιμοποιήσει ποτέ το ίντερνετ, πως λειτουργεί.

Συνεχίζοντας, αναφέρει ως παράδειγμα πως η αποστολή πληροφοριών στον οπτικό ή κινητικό φλοιό του εγκεφάλου κάποιου, είναι πολύ πιο εύκολη υπόθεση από το να κάνει κάποιον να αισθανθεί για παράδειγμα κρύο.

Όσο προχωράμε θα μαθαίνουμε συνεχώς τι πραγματικά δουλεύει και τι όχι. Τι είναι πραγματικά πολύτιμο στους ανθρώπους και ποια πράγματα είναι απλά tricks που δεν έχουν ουσιαστική σημασία μακροπρόθεσμα. Αυτή είναι η τεχνολογία που θα επηρεάσει στο μέγιστο βαθμό τη βιομηχανία στο μέλλον. Όσοι είναι στην βιομηχανία ψυχαγωγίας και δεν σκέφτονται ακόμα με αυτόν τον τρόπο, μοιραία θα αναγκαστούν στο μέλλον να το κάνουν.

Ωστόσο, ο Newell δεν έδωσε άλλες πληροφορίες σχετικά με το βάθος της έρευνάς του, ούτε πως αυτή θα επηρεάσει την Valve ως εταιρία και τα προϊόντα της στο μέλλον.