Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το χειριστήριο του Xbox Series X (ΕΙΚΟΝΕΣ)

Θα λειτουργεί με AA μπαταρίες, θα έχει μειωμένο latency και USB-C
17 Μαρτίου 2020 15:15
Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το χειριστήριο του Xbox Series X (ΕΙΚΟΝΕΣ)

Μαζί με την αποκάλυψη των αναλυτικών specs του Xbox Series X, η Microsoft έδωσε στα φώτα της δημοσιότητας και όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για το νέο της Xbox Wireless Controller.

Η εταιρία επισήμανε πως δεν ήθελε να προβεί σε αλλαγές απλά και μόνο για να είναι διαφορετικό και προτίμησε να βασιστεί στα γερά θεμέλια του τωρινού χειριστηρίου, κάνοντας προσθήκες και βελτιώσεις. Οι βασικοί πυλώνες που εστίασε είναι η καλύτερη εργονομία για περισσότερους ανθρώπους με διαφορετικά χέρια, η καλύτερη συνδεσιμότητα για μια μεγαλύτερη γκάμα συσκευών, η ευκολότερη κοινοποίηση και το μικρότερο latency.

Περνώντας στις συγκεκριμένες αλλαγές, το μέγεθος του χειριστηρίου είναι πλέον ελαφρώς μικρότερο. Έπειτα από εκτεταμένη έρευνα και ανάπτυξη, η εταιρία διαπίστωσε πως σχεδιάζοντας το χειριστήριο γύρω από χέρια που έχουν κατά μέσο όρο τα παιδιά ηλικίας οκτώ ετών, βελτιώνεται η άνεση για εκατομμύρια χρήστες, χωρίς να γίνεται δυσκολότερη η εμπειρία για τους ανθρώπους με μεγάλα χέρια. Στο πλαίσιο αυτό τα bumpers (LB, RB) έχουν γίνουν πιο στρογγυλά, έχουν μικρύνει και έχουν γίνει πιο κυκλικά τα πλαστικά κοντά στις σκανδάλες, ενώ και οι δύο λαβές έχουν σμιλευτεί πιο προσεκτικά.

Επιπροσθέτως, τα triggers και τα bumpers έχουν πλέον μια ανάγλυφη υφή από τελίτσες για καλύτερο κράτημα. Παράλληλα, και οι λαβές πλέον έχουν ανάγλυφη επιφάνεια από τελίτσες, οι οποίες ωστόσο είναι αρκετά πιο ήπιες. Επιπλέον, το D-pad, τα bumpers και τα triggers πλέον έχουν ματ υφή και όχι glossy, όπως στα τωρινά χειριστήρια.

Συνεχίζοντας, μια ακόμη μεγάλη αλλαγή είναι το νέο D-Pad, το οποίο σχεδιάστηκε με κύριο γνώμονα την απόδοση και χρησιμοποιώντας την εμπειρία που απέκτησε η ομάδα σχεδιάζοντας το Elite controller. Αναλυτικότερα, η ομάδα τονίζει πως έκανε τις τέσσερις κατευθύνσεις (πάνω, κάτω, δεξιά, αριστερά) να είναι πιο “αυστηρές”, δημιουργώντας συγχρόνως ευδιάκριτες διαγώνιες κατευθύνσεις. Το νέο D-Pad τέλος έχει γίνει λίγο πιο βαθύ, δίνοντας περισσότερο χώρο για να μένει το δάχτυλό σας και συνολικά υπόσχεται να προσφέρει την ακρίβεια που αναζητούν οι πιο απαιτητικοί gamers.

Η Microsoft ανακοίνωσε επίσης πως το νέο αυτό χειριστήριο θα είναι πλήρως συμβατό με τις τωρινές Xbox One κονσόλες της αγοράς, ενώ θα συμβαίνει και το αντίστροφο. Όλα τα χειριστήρια του Xbox One που έχετε τώρα θα λειτουργούν απροβλημάτιστα και στο Xbox Series X. Τέλος, όλα τα αξεσουάρ που έχετε για το τωρινό σας χειριστήριο (ακουστικά, chatpads) θα δουλεύουν από την πρώτη μέρα και με το νέο χειριστήριο του Xbox Series X.

Το νέο χειριστήριο θα έχει και Bluetooth, οπότε θα μπορεί να συνδεθεί με PC, Android και iOS συσκευές. Μάλιστα θα ενσωματώνει την τεχνολογία Bluetooth Low Energy (BTLE), ενώ θα μπορεί να ‘θυμάται’ πολλαπλές συσκευές, κάνοντας το pairing και την εναλλαγή μεταξύ τους πολύ πιο εύκολη και άμεση. Στα της συνδεσιμότητας τώρα, στο πάνω μέρος έχουμε μία USB-C θύρα για την φόρτιση και την ενσύρματη χρήση.

Μια ακόμη πτυχή στην οποία εστίασε η Microsoft είναι το Latency, με ένα σετ χαρακτηριστικών που ονομάζει Dynamic Latency Input (DLI). Όσον αφορά το χειριστήριο, τα δεδομένα θα αποστέλλονται πιο συχνά στην κονσόλα και θα συνδυάζονται ακριβώς με τα frames στην οθόνη σας. Το χειριστήριο μπορεί να καταγράφει τα πατήματά σας σε 2ms και συνολικά η Microsoft υπόσχεται πως έχει μειώσει αρκετά τα milliseconds σε όλα τα βήματα που γίνονται μέχρι η εικόνα να φτάσει στην οθόνη σας, επιτρέποντας το gaming με λιγότερο latency.

Τέλος, μια σημαντική προσθήκη είναι το Share Button που σας επιτρέπει να τραβάτε screenshots και βίντεο χωρίς να χρειάζεται να μπαίνετε σε κανένα μενού και να τα μοιράζεστε πιο εύκολα στα μέσα κοινωνική δικτύωσης. Μια απορία που επίσης έχουν πολλοί είναι αν θα διατηρηθούν οι AA μπαταρίες. Όπως μαθαίνουμε μέσα από το σχετικό βίντεο του YouTuber Austin Evans που ταξίδεψε στα γραφεία του Xbox για να δοκιμάσει την κονσόλα, η Microsoft αποφάσισε να διατηρήσει τις μπαταρίες. Το χειριστήριο του Xbox Series X θα χρειάζεται, λοιπόν, δύο AA μπαταρίες για να λειτουργήσει, οι οποίες αλλάζουν από το πίσω μέρος. Αν θέλετε μπορείτε εννοείται να εξοπλιστείτε με Play & Charge kit και να φορτίζετε απλά το χειρηστηρίο σας από την USB-C θύρα.