Αναλυτικά specs για το πανίσχυρο Xbox Series X – Δείτε το hardware μέσα έξω (ΕΙΚΟΝΕΣ)

Η Microsoft αποκαλύπτει όλες τις λεπτομέρειες
16 Μαρτίου 2020 15:45
Αναλυτικά specs για το πανίσχυρο Xbox Series X – Δείτε το hardware μέσα έξω (ΕΙΚΟΝΕΣ)

Χωρίς καμία προειδοποίηση, η Microsoft μόλις αποκάλυψε πρακτικά όλα όσα μπορεί να θέλει να μάθει κάποιος για το Xbox Series X. Συγκεκριμένα, η εταιρία παρουσίασε αναλυτικά το hardware της κονσόλας, τόσο εξωτερικά όσο και εσωτερικά, το χειριστήριο, καθώς και όλες τις προηγμένες τεχνολογίες που θα φέρει στο προσκήνιο.

Παρακάτω μπορείτε να δείτε αναλυτικά τον πίνακα με τις τεχνικές προδιαγραφές.

CPU

8x Cores @ 3.8 GHz (3.66 GHz w/ SMT) Custom Zen 2 CPU

GPU

12 TFLOPS, 52 CUs @ 1.825 GHz Custom RDNA 2 GPU

Die Size

360.45 mm2

Process

7nm Enhanced

Memory

16 GB GDDR6 w/ 320mb bus

Memory Bandwidth

10GB @ 560 GB/s, 6GB @ 336 GB/s

Internal Storage

1 TB Custom NVME SSD

I/O Throughput

2.4 GB/s (Raw), 4.8 GB/s (Compressed, with custom hardware decompression block)

Expandable Storage

1 TB Expansion Card (matches internal storage exactly)

External Storage

USB 3.2 External HDD Support

Optical Drive

4K UHD Blu-Ray Drive

Performance Target

4K @ 60 FPS, Up to 120 FPS

Αναλυτικά, στην πλευρά του επεξεργαστή έχουμε 8 πυρήνες Custom Zen 2 αρχιτεκτονικής που είναι χρονισμένοι στα 3.8Ghz. Ο ένας πυρήνας είναι δεσμευμένος για τις ανάγκες του λειτουργικού συστήματος και οι άλλοι είναι διαθέσιμοι ως πόροι για τους game developers. Παράλληλα, αν κάποιος προγραμματιστής θέλει να κάνει μια διεργασία που απαιτεί περισσότερα threads, μπορεί να κάνει χρήση του Simultaneous multithreading (SMT) για να έχει στη διάθεσή του 16 λογικούς πυρήνες στα 3.66Ghz. Δεν πρόκειται για boost clocks, αλλά για κλειδωμένες συχνότητες που θα μπορούν να διατηρηθούν απροβλημάτιστα όσο παίζετε.

Στην πλευρά της GPU έχουμε  12 TFLOPS, τα οποία παρέχονται από 52 Compute Units που είναι χρονισμένα στα 1.825 GHz. Η αρχιτεκτονική που χρησιμοποιείται είναι μια Custom εκδοχή της RDNA 2 της AMD που για την ώρα δεν υπάρχει ούτε στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Και εδώ δεν έχουμε να κάνουμε με boost clocks, αλλά με κλειδωμένη συχνότητα που θα μπορεί να διατηρηθεί απροβλημάτιστα όσο παίζετε.

Περνώντας στη RAM έχουμε 16GB GDDR6 μνήμης που τρέχει σε ένα με custom 320-bit interface. Η διάταξη της μνήμης είναι υβριδική. Τα 10GB είναι βελτιστοποιημένα για φόρτο εργασίας της GPU και έτσι παρέχουν bandwidth 560 GB/s. Τα υπόλοιπα 6GB αφορούν τον ήχο, το I/O και όλες τις υπόλοιπες λιγότερο απαιτητικές διεργασίες, με το bandwidth που παρέχεται να φτάνει τα 336 GB/s. Να σημειωθεί πως το λειτουργικό σύστημα δεσμεύει τα 2.5GB από τα προαναφερθέντα 6GB.

Έπειτα έχουμε τον αποθηκευτικό χώρο. Η Microsoft έχει ετοιμάσει έναν Custom NVME SSD με μέγεθος 1 TB. Από μόνος του ο SSD έχει ταχύτητα 2.4 GB/s. Ωστόσο, η Microsoft έχει ετοιμάσει ένα custom hardware decompression block, το οποίο αυξάνει την ταχύτητα του δίσκου στα 4.8 GB/s.

Βέβαια, το 1TB μπορεί να φαίνεται περιοριστικό για κάποιους, με τα τεράστια μεγέθη που έχουν σήμερα τα παιχνίδια. Για το λόγο αυτό, η Microsoft έχει ετοιμάσει 1 TB Expansion κάρτες, οι οποίες θα πωλούνται ξεχωριστά για όποιον χρειάζεται περισσότερο χώρο. Οι κάρτες θα έχουν ακριβώς την ίδια ταχύτητα με τον εσωτερικό SSD. Παράλληλα, θα υποστηρίζονται και εξωτερικοί σκληροί δίσκοι USB 3.2 τεχνολογίας.

Το τροφοδοτικό είναι ενσωματωμένο και το σύστημα ψύξης περιλαμβάνει μόνο έναν ανεμιστήρα στο πάνω μέρος και μια τεράστια ψήκτρα με vapor chamber.

Παρακάτω μπορείτε να βρείτε το αναλυτικό βίντεο του Digital Foundry που σχολιάζει τα specs.