9 στους 10 ακολουθούσαν το «καλό» μονοπάτι στο Mass Effect

Πρώην εργαζόμενος της BioWare θίγει το σύστημα της ηθικής στα βιντεοπαιχνίδια
23 Φεβρουαρίου 2020 14:22
9 στους 10 ακολουθούσαν το «καλό» μονοπάτι στο Mass Effect

Σίγουρα όσοι έχουν παίξει την Mass Effect τριλογία -την γνωστή space opera της BioWare- γνωρίζουν το δυαδικό σύστημα ηθικής που καθορίζει το «καλό» (Paragon) ή το «κακό» (Renegade) μονοπάτι που ακολουθεί ο παίκτης. Ουσιαστικά το κάθε μονοπάτι επιβράβευε τον παίκτη με πόντους κι άνοιγε διαφορετικές επιλογές στους διαλόγους που κάποιες φορές είχαν αντίκτυπο εκτός από την διαμόρφωση του ίδιου του χαρακτήρα και στην εξέλιξη του σεναρίου. Αν κι από τότε το σύστημα ηθικής στα βιντεοπαιχνίδι έχει προσδώσει αρκετά πιο γκρίζες ζώνες (με τρανό παράδειγμα το Witcher 3), οι παίκτες συνεχίζουν να έχουν την τάση να επιλέγουν το «καλό» μονοπάτι που αντικατοπτρίζει έναν πιο ηρωικό και συμπονετικό χαρακτήρα, παρά το «κακό» που έχει να κάνει με κάποιον αδίστακτο ή μη-δημοφιλή.

Όπως αποκάλυψε στο Twitter ο πρώην εργαζόμενος της BioWare, John Ebenger, ο οποίος είχε κεντρικό ρόλο στην ανάπτυξη της τριλογίας Mass Effect, το 92% των παικτών επέλεξε το Paragon μονοπάτι, ωθώντας τον Ebenger να εκφράσει ένα μικρό παράπονο, λέγοντας πως αρκετοί δεν είδαν ποτέ σημαντικό μέρος της δουλειάς που είχαν κάνει.

Το εν λόγω tweet ωστόσο άνοιξε μια ενδιαφέρουσα κουβέντα με τους fans σχετικά με το σύστημα ηθικής γενικά στα βιντεοπαιχνίδια. Ένα ζήτημα που τέθηκε ήταν ότι η δυαδική φύση των επιλογών που είχαν να κάνουν με την ηθική στα ME προερχόταν και από το γεγονός ότι ήταν έτσι σχεδιασμένα που ξεχώριζε πολύ εύκολα το καλό από το κακό, με αποτέλεσμα να παραμένει ο παίκτης πιστά κολλημένος σε αυτό που επέλεξε εξ' αρχής. Ο Ebenger φαίνεται να το αναγνώρισε αυτό, απαντώντας πως ήταν ο λόγος που στο Mass Effect 3 το άλλαξαν με ένα πιο απλουστευμένο reputation meter που ανεξάρτητα τι θα επέλεγε ο παίκτης συνείσφεραν το ίδιο.

Τέλος το ζήτημα του να το παίζει κάποιος «κακός» στα βιντεοπαιχνίδια απ’ ότι φαίνεται δεν είναι τόσο δημοφιλές, έχοντας ως επίπτωση σύμφωνα με κάποιους να μην το απολαμβάνουν το ίδιο.

Όπως είπαμε και παραπάνω, από το 2012 που έκλεισε το κεφάλαιο Mass Effect, το θέμα της ηθικής στα βιντεοπαιχνίδια φαίνεται να έχει εξελιχθεί από κάποια στούντιο. Σίγουρα το να είσαι ο καλός της υπόθεσης θα παραμένει πάντα μια δημοφιλής επιλογή. Ωστόσο, τα βιντεοπαιχνίδια έχουν τη δύναμη αν γκριζάρουν αρκετά αυτές τις ζώνες, να μας κάνουν να βιώσουμε εντελώς νέες εμπειρίες και πολύ πιθανόν να ανακαλύψουμε πράγματα για εμάς που δεν ξέραμε. Τα βιντεοπαιχνίδια άλλωστε είναι μια ασφαλής ζώνη, η οποία προφέρεται για εξερεύνηση πολύπλευρων συναισθημάτων.   

Εσείς ποιο ρόλο προτιμάτε στα βιντεοπαιχνίδια; Πείτε μας στα σχόλια.