Φήμη: Η Sony δυσκολεύεται να ρίξει το κόστος κατασκευής του PlayStation 5 κάτω από $450

Εμπόδιο η τιμή ορισμένων εξαρτημάτων
15 Φεβρουαρίου 2020 14:05
Φήμη: Η Sony δυσκολεύεται να ρίξει το κόστος κατασκευής του PlayStation 5 κάτω από $450

Πριν λίγο καιρό σας είχαμε ενημερώσει πως η Sony δεν έχει αποφασίσει ακόμη την τιμή του PlayStation 5. Τώρα, το πασίγνωστο δημοσιογραφικό μέσο Bloomberg έρχεται να ρίξει φως στο τι ακριβώς συμβαίνει με την κατασκευή της κονσόλας, αποκαλύπτοντας νέες πληροφορίες για την τιμή της.

Συγκεκριμένα, το Bloomberg επικαλείται ανώνυμες πηγές που γνωρίζουν τα τεκταινόμενα εντός της εταιρίας. Οι πηγές αυτές μεταφέρουν πως μερικά δυσεύρετα εξαρτήματα έχουν αυξήσει το κατασκευαστικό κόστος του PlayStation 5, το οποίο πλέον ανέρχεται σε περίπου $450 για κάθε κονσόλα. Αυτό δυσκολεύει τη Sony να πάρει την τελική απόφαση για την τιμή.

Συνήθως η Sony οριστικοποιεί την τιμή των κονσολών της τον Φεβρουάριο και στη συνέχεια ξεκινά την μαζική παραγωγή την άνοιξη. Με το PS5 η Sony ακολουθεί μια ‘wait-and-see’ προσέγγιση, περιμένοντας να δει πρώτα πως θα κινηθούν οι ανταγωνιστές της και μετά να πάρει την τελική απόφαση.

Το PS4 κυκλοφόρησε το 2013 με τιμή λιανικής που άγγιζε τα $399. Σύμφωνα με την τότε εκτίμηση του IHS Markit, το κόστος κατασκευής έφτανε τα $381. Αν το κόστος κατασκευής του PlayStation 5 ανέρχεται τώρα στα $450 και η Sony ακολουθήσει ξανά αντίστοιχη πολιτική, αυτό σημαίνει πως η τιμή της κονσόλας θα ανέρχεται τουλάχιστον σε $470. Μια τέτοια τιμή κοντά στα $500, ίσως θεωρηθεί ακριβή για πολλούς καταναλωτές, την ώρα που οι δύο τελευταίες κονσόλες της Sony, το PS4 και το PS4 Pro, ήρθαν στην αγορά με τιμή $399.99.

Ο πονοκέφαλος της εταιρίας είναι η εξασφάλιση μιας αξιόπιστης παροχής για DRAM και NAND flash memory, για τη μνήμη RAM και τον SSD της κονσόλας. Και τα δύο εξαρτήματα έχουν εξαιρετικά αυξημένη ζήτηση, καθώς οι κατασκευαστές smartphones ετοιμάζονται να φέρουν στην αγορά τη νέα γενιά συσκευών τους. Για παράδειγμα το άκρως αναμενόμενο Galaxy S20 αναμένεται να έχει το λιγότερο 12GB RAM.

Αυτό ίσως κάνει την Sony να πουλήσει την κονσόλα με ελάχιστο περιθώριο κέρδους ή ακόμα και με ‘χασούρα’, επωφελούμενη στη συνέχεια από την πώληση παιχνιδιών και υπηρεσιών. Το μέσο αναφέρει πως άλλα στελέχη της Sony θέλουν η κονσόλα να πουληθεί με χασούρα αν χρειάζεται, για να φτάσουν την τιμή της Microsoft και του Xbox Series X, ενώ άλλα στελέχη προτιμούν η Sony να βγάζει χρήματα.

Συνεχίζοντας, το μέσο μεταφέρει πως τα περισσότερα εξαρτήματα της κονσόλας έχουν οριστικοποιηθεί, συμπεριλαμβανομένου του συστήματος ψύξης που αυτή τη φορά είναι ασυνήθιστα ακριβό, κοστίζοντας μερικά δολάρια για κάθε κονσόλα. Συνήθως οι εταιρίες ξόδευαν λιγότερο από ένα δολάριο για την ψύξη, αλλά η Sony ήθελε να είναι σίγουρη πως τα πανίσχυρα chips εσωτερικά της κονσόλας θα ψύχονται αποτελεσματικά.

Από την άλλη, η συνεχόμενη εξάπλωση του κοροναϊού για την ώρα δεν είχε καμία επίπτωση στις προετοιμασίες για την παραγωγή του PlayStation 5, με τη Sony να μην έχει αποφασίσει ακόμη πόσες κονσόλες θα παράξει για τον πρώτο χρόνο.

Μάλιστα, μαθαίνουμε πως η Sony σκοπεύει να κυκλοφορήσει και μια νέα έκδοση του PlayStation VR headset της, λίγο μετά την κυκλοφορία της κονσόλας.

Τα στελέχη της εκφράζουν υπομονή όσον αφορά την τιμολόγηση της κονσόλας, καθώς προβλέπουν ότι η μετάβαση στη νέα γενιά θα είναι σταδιακή. Σημειώνεται πως πολλά από τα παιχνίδια που θα κυκλοφορήσουν για το PlayStation 5 θα είναι επίσης διαθέσιμα και στο PlayStation 4, επομένως τα έσοδα από το λογισμικό και τις υπηρεσίες αναμένεται να διατηρήσουν την επιχειρηματική απόδοση της εταιρίας ανέπαφη. Η Microsoft και η Sony σκοπεύουν να διευρύνουν τις αντίστοιχες συνδρομητικές τους υπηρεσίες, τα έσοδα από τα οποίες ενδέχεται να τους επιτρέψουν μεγαλύτερη ευελιξία όσον αφορά την τιμολόγηση των κονσολών.

Τέλος, σημειώνεται πως πολλά στελέχη της Sony περιμένουν την Microsoft να ορίσει την τιμή για το επόμενη γενιάς Xbox Series X πριν πάρουν την τελική απόφαση για την τιμή του PlayStation 5. Η Microsoft αναμένεται να κρατήσει κλειστά τα χαρτιά της μέχρι την E3 2020 που θα λάβει χώρο στο Λος Άντζελες τον Ιούνιο.

Παρακάτω μπορείτε να βρείτε μερικά σχετικά tweets από τον γνωστό αναλυτή της βιομηχανίας και διαχειριστή του πασίγνωστου gaming forum, ResetEra, Daniel Ahmad. Ο Ahmad σημειώνει πως έχει ακούσει από δικές του πηγές αντίστοιχες πληροφορίες και μάλιστα μεταφέρει πως το κόστος κατασκευής του Xbox Series X είναι ελαφρώς μεγαλύτερο και ανέρχεται το λιγότερο σε 460 δολάρια.