Το σπάνιο Nintendo PlayStation πρωτότυπο βγαίνει σε δημοπρασία

Για πρώτη φορά δημόσια
28 Δεκεμβρίου 2019 13:20
Το σπάνιο Nintendo PlayStation πρωτότυπο βγαίνει σε δημοπρασία

Όλοι λίγο πολύ γνωρίζουμε την ιστορία της συνεργασίας στα 90’s μεταξύ Nintendo και Sony, η οποία είχε ως αποτέλεσμα το Nintendo PlayStation. Ο πρώην CEO και «πατέρας» του PlayStation, Ken Kutaragi, είχε συνεργαστεί με τη Nintendo για το sound chip του SNES, το οποίο με τη σειρά του πυροδότησε μια ακόμη συνεργασία ανάμεσα στις δυο εταιρίες που αφορούσε μια disc-based console. Παρά τις διμερής διαφωνίες, ο Kutaragi σχεδίασε την κονσόλα, παράγοντας μερικά εκατοντάδες πρωτότυπα του Super NES CD-ROM System, το οποίο έφερνε το διακριτικό SNES-CD ή Nintendo PlayStation.

Η συνεργασία ωστόσο ναυάγησε, με την Sony εν τέλει να μπαίνει στην αγορά των οικιακών κονσόλων με το PlayStation ως αυτόνομη δική της κονσόλα. Για αρκετό καιρό κανείς δεν ήταν σίγουρος πως τα πρωτότυπα Nintendo PlayStation υπήρχαν ακόμα, καθώς πίστευαν πως αποσύρθηκαν και καταστράφηκαν. Όπως όλα δείχνουν όμως μια μονάδα επιβίωσε και ανήκει στον Terry Diebold, ο οποίος την αγόρασε σε μια τυφλή δημοπρασία όταν η εταιρία που δούλευε (Advanta Corporation) χρεωκόπησε. Το SNES-CD βρισκόταν σε ένα κιβώτιο αντικειμένων που ανήκε στον πρώην CEO της Sony Computer Entertainment, Olaf Olafsson, ο οποίος εργάστηκε στην Advanta όταν έφυγε από τη Sony. Μετά από χρόνια ωστόσο, ο Diebold είναι έτοιμος να την αποχωριστεί, εκθέτοντάς την για πρώτη φορά σε δημόσια δημοπρασία.

Η εκτελεστική διευθύντρια δημοπρασιών, Valarie McLeckie, μιλώντας στο Polygon επί του θέματος δήλωσε:

Είναι η πρώτη φορά που το συγκεκριμένο πρωτότυπο τίθεται σε δημόσιο πλειστηριασμό. Αδιαμφισβήτητα η Nintendo και η Sony είναι δυο από τους μεγαλύτερους ανταγωνιστές μέχρι σήμερα στα video games και είναι περίεργο να βλέπει κανείς το όνομα των δυο αυτών εταιριών μαζί στην ίδια κονσόλα.

Αν και δεν έχει βρεθεί κανένα παιχνίδι συγκεκριμένα γι’ αυτή τη κονσόλα, παρ' όλ' αυτά η συσκευή είναι σε θέση να παίξει παιχνίδια, χάρη στον modder Ben Heckendorno. Η δημοπρασία έχει προγραμματιστεί για τις 5-7 Μαρτίου του 2020, όμως οι ενδιαφερόμενοι θα έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν online την προσφορά τους από τον Φεβρουάριο, με την McLeckie να δηλώνει πως η αξία του θα υπαγορευτεί από την αγορά. Σημείωσε ωστόσο πως οι εκτιμήσεις κυμαίνονται από εξαψήφιο αριθμό σε ως κάτι «εντελώς συγκλονιστικό».

Μιλώντας την περασμένη εβδομάδα στο Kotaku, ο Diebold ανέφερε πως απέρριψε $1.2 εκατομμύρια που πρόσφερε κάποιος υποψήφιος αγοραστής από τη Νορβηγία. Ενδεικτικά στις αρχές Νοεμβρίου πουλήθηκε ένα εξαιρετικά σπάνιο αντίτυπο του Mega Man για $75.000, καταλαμβάνοντας το ρεκόρ του πιο πολύτιμου σφραγισμένου παιχνιδιού που πουλήθηκε ποτέ σε δημοπρασία. Επίσης, ακολουθούν τα Bubble Bobble Part 2, Super Mario Bros και The Legend of Zeld, όπου πουλήθηκαν για $19,200 έκαστο, ενώ το Mario Bros. πουλήθηκε για $15,465.60.

Αν λοιπόν για παιχνίδια μόνο κάποιοι δαπάνησαν τόσα χρήματα, μάλλον είναι εύκολα αντιληπτό το αστρονομικό ποσό που ενδέχεται να πιάσει μια τόσο σπάνια κονσόλα, όπως το Nintendo PlayStation.