Γαλλία: Δικαστήριο απεφάνθη υπέρ της μεταπώλησης παιχνιδιών από τους χρήστες του Steam

Η Valve ωστόσο διαφωνεί
20 Σεπτεμβρίου 2019 14:31
Γαλλία: Δικαστήριο απεφάνθη υπέρ της μεταπώλησης παιχνιδιών από τους χρήστες του Steam

Το θέμα της μεταπώλησης ψηφιακών παιχνιδιών έφερε ξανά στην επιφάνεια το σωματείο καταναλωτών UFC Que Choisir στη Γαλλία, προσφεύγοντας σε περιφερειακό δικαστήριο του Παρισιού προκειμένου να αμφισβητήσει τη νομιμότητα ορισμένων ρητρών, εντός του συμφωνητικού των συνδρομητών του Steam. Το πρωταρχικό μέλημα του σωματείου είναι πως οι καταναλωτές της υπηρεσίας πρέπει να έχουν το δικαίωμα να μεταπωλούν τα ψηφιακά τους παιχνίδια.

Το δικαστήριο, τελικά, συμφώνησε με το αίτημα, στηριζόμενο σε μια απόφαση από το 2012 του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, η οποία αναφέρει πως η συναλλαγή ακόμα και των ψηφιακών αγαθών επιτρέπει τη μεταβίβαση του δικαιώματος ιδιοκτησίας. Συγκεκριμένα, είπε πως η Valve δεν μπορεί πλέον να αντιταχθεί στην απόφαση.

Διακήρυξε, επιπλέον, ότι 14 ακόμα ρήτρες στο συμφωνητικό της Valve δεν μπορούν να εφαρμοστούν. Για παράδειγμα ανέφερε πως δεν ευσταθεί νομικά να κρατά η εταιρία το περιεχόμενο του Steam Wallet, αν ο χρήστης αποχωρήσει από την πλατφόρμα κι ότι πρέπει να επιστρέφεται όταν ζητηθεί. Επίσης, είπε ότι η Valve θα πρέπει να αναλάβει την ευθύνη προστατεύοντας τον χρήστη από κακόβουλο software. Ακόμα κι αν είναι σε beta μορφή θα πρέπει να είναι σαφές στους παίκτες ο κίνδυνος από mods και άλλο περιεχόμενο δημιουργημένο από χρήστες. Επιπλέον, θα πρέπει να διευκρινίσει αναλυτικά, ποιοι είναι οι τρόποι ανάρμοστης συμπεριφοράς που μπορεί κάποιος να χάσει τη πρόσβαση στη βιβλιοθήκη του.

Αν η Valve αρνηθεί μέσα σε έναν μήνα να συμμορφωθεί με την παραπάνω απόφαση, θα πρέπει να καταβάλει το πρόστιμο των €3.000 ημερησίως για διάστημα έως και έξι μηνών.

Η Valve από τη μεριά της απαντώντας είπε πως διαφωνεί με την απόφαση του Γαλλικού δικαστηρίου και θα προβεί σε έφεση. Η απόφαση, πρόσθεσε, δε θα έχει καμία επίδραση στο Steam όσο η υπόθεση βρίσκεται υπό προσφυγή.   

Tags: