Σε μπελάδες το Detroit του PS4 για τη σκηνή παιδικής κακοποίησης

Ζητάνε να αφαιρεθεί η σκηνή ή να μην κυκλοφορήσει καν το παιχνίδι
04 Δεκεμβρίου 2017 15:43
Σε μπελάδες το Detroit του PS4 για τη σκηνή παιδικής κακοποίησης

Στα πλαίσια του Paris Games Week 2017 που έλαβε χώρα τον Οκτώβριο, η Sony παρουσίασε ένα νέο gameplay trailer από την επερχόμενη αποκλειστικότητα PlayStation 4, Detroit: Become Human. Στο συγκεκριμένο βίντεο βλέπουμε την Kara, ένα ανδροειδές, να έρχεται σε μια δυσάρεστη κατάσταση οικιακής βίας. Η Kara έχει αναλάβει τη φροντίδα μιας νεαρής κοπέλας που δέχεται επίθεση από τον πατέρα της που την χτυπά με τη ζώνη του. Το βίντεο προσπαθεί να παρουσιάσει πως μπορείτε να αλλάξετε την πορεία των γεγονότων σε πολλά σημεία της σκηνής. Το βίντεο δείχνει ότι σε μία από τις πιθανές εκβάσεις το νεαρό κορίτσι πυροβολεί τον πατέρα του, καθώς αυτός κυνηγάει την Kara.

Μπορείτε να δείτε το εν λόγω trailer παρακάτω.

Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, το βρετανικό περιοδικό The Mail on Sunday δημοσίευσε ένα άρθρο που περιλαμβάνει βαρύγδουπες δηλώσεις από αγωνιστές υπέρ των δικαιωμάτων των ανηλίκων, οι οποίες αμφισβητούν την απόφαση να συμπεριληφθεί μια σκηνή σχετική με ενδοικογενειακή βία στο παιχνίδι. Και το γνωστό μέσο The Sun, το Daily Mail και το αυστραλιανό 9 News ακολούθησαν με σχετικά ρεπορτάζ, τις δηλώσεις των οποίων μεταφράσαμε από το Eurogamer

Ο ιδρυτής του National Association of People Abused in Childhood, Peter Saunders, δήλωσε:

Οι δράστες θα καταλήξουν σίγουρα σε αυτά τα πράγματα. Το άλλο που ξέρουμε δίχως αμφισβήτηση είναι ότι τα άρρωστα αυτά βιντεοπαιχνίδια καταλήγουν να παίζονται από τα παιδιά και είναι τρομακτικό πως ο πολλαπλασιασμός των φευγαλέων και καταχρηστικών εικόνων ενθαρρύνει πραγματικά τη βία και την κακοποίηση.

Και γνωρίζουμε ότι η κατάχρηση σε όλες τις μορφές της κλιμακώνεται σε αυτόν τον πλανήτη, οπότε γιατί να μην βοηθήσουμε με την αντιμετώπισή του εποικοδομητικά αντί να εντυπωσιάσουμε και να κερδίζουμε χρήματα από αυτό;"

Ο Andy Burrows του NSPCC πρόσθεσε:

Οποιοδήποτε βιντεοπαιχνίδι βλέπει ως ασήμαντη ή εξομοιώνει την κακοποίηση παιδιών, την παραμέληση ή την ενδοοικογενειακή βία για ψυχαγωγία είναι μη αποδεκτό.

Ο Tory MP Damian Collins, που είναι ο πρόεδρος της επιτροπής πολιτισμού, μέσων και αθλητισμού στο Ηνωμένο Βασίλειο επισήμανε:

Είναι εντελώς λάθος η ενδοικογενειακή βία να αποτελεί μέρος ενός βιντεοπαιχνιδιού ανεξάρτητα από το ποιο είναι το κίνητρο. Η ενδοοικογενειακή βία δεν είναι παιχνίδι και αυτό απλώς την ευτελίζει. Ανησυχώ ότι οι άνθρωποι που θα το παίξουν αυτό και που οι ίδιο έχουν υποστεί κατάχρηση, θα χρησιμοποιήσουν αυτό το παιχνίδι για να διαμορφώσουν τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να αντιμετωπίσουν τους κακοποιούς τους.

Είναι επικίνδυνο να φυτέψουμε τον σπόρο στο μυαλό των ανθρώπων ότι ο τρόπος αντιμετώπισης των κακοποιών είναι η χρήση βίας εναντίον τους. Είναι αντιπαραγωγικό και μπορεί να τους θέσει σε ακόμη μεγαλύτερο κίνδυνο.

Μάλιστα, η ιδρυτής του Childline, Esther Rantzen, ζήτησε από τη Sony να αφαιρέσει τη σκηνή ή να μην κυκλοφορήσει καν το παιχνίδι, δηλώνοντας:

Η βία κατά των παιδιών δεν είναι ψυχαγωγία. Δεν είναι παιχνίδι. Είναι ένας πραγματικός εφιάλτης για χιλιάδες παιδιά που πρέπει να ζήσουν μέσα από αυτά τα σενάρια. Οι κατασκευαστές αυτού του παιχνιδιού θα πρέπει να ντρέπονται. Νομίζω ότι είναι διεστραμμένο. Ποιος πιστεύει ότι το να κτυπά κάποιος ένα παιδί είναι διασκέδαση;

Για την ώρα η Sony δεν έχει προβεί σε κάποια επίσημη τοποθέτηση. Ωστόσο, σε συνέντευξη του στο Eurogamer κατά τη διάρκεια του Paris Games Week, ο δημιουργός του τίτλου David Cage, υπερασπίστηκε την συμπερίληψη της εν λόγω σκηνής, τονίζοντας:

Προσπαθώ να πω μια ιστορία που έχει σημασία για μένα, την οποίο βρίσκω ως κίνητρο, ενδιαφέρουσα και συναρπαστική και ο ρόλος μου ως δημιουργός είναι ίσως να παραδώσω κάτι που ο κόσμος δεν περιμένει.

Θα έκανα τη δουλειά μου ως δημιουργός, αν έκανα το παιχνίδι που θέλατε εσείς να κάνω; Δεν σκέφτομαι έτσι - δημιουργώ κάτι που βρίσκω συγκινητικό και με νόημα. Νομίζω ότι ο κόσμος πρέπει να δει τη σκηνή, να παίξει το παιχνίδι και να τη δουν στο πλαίσιο αυτού για να την καταλάβουν πραγματικά. Ο κανόνας που δίνω στον εαυτό μου είναι να μην δοξάσω ποτέ τη βία, να μην κάνω ποτέ τίποτα αδικαιολόγητο. Πρέπει να έχει σκοπό, να έχει νόημα και να δημιουργεί κάτι που ελπίζουμε ότι έχει νόημα για τον κόσμο.