Τα βιντεοπαιχνίδια προκαλούν ζημιά στον εγκέφαλο;

Νέα έρευνα Καναδών επιστημόνων τα βάζει με τα shooters
08 Αυγούστου 2017 09:10
Τα βιντεοπαιχνίδια προκαλούν ζημιά στον εγκέφαλο;

Όπως μεταφέρει το Telegraph, μια νέα έρευνα που διεξήγαγαν Καναδοί επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Montreal βάζει στο στόχαστρο τα βιντεοπαιχνίδια, επισημαίνοντας πως ενδέχεται να κάνουν πιο αδύναμους τους εγκεφάλους των παιδιών μικρής ηλικίας και να αυξάνουν τον κίνδυνο της άνοιας στη συνέχεια της ζωής τους.

Διαφορετικές έρευνες στον παρελθόν έχουν δείξει πως τα βιντεοπαιχνίδια είναι ικανά να βοηθήσουν ορισμένα συστήματα αντίληψης που σχετίζονται με την οπτική προσοχή και τη βραχυπρόθεσμη μνήμη, αλλά υποπτεύονταν ότι βλάπτουν τον ιππόκαμπο του εγκεφάλου. Άτομα με εξαντλημένα ποσά λευκής ουσίας στον ιππόκαμπο του εγκεφάλου τους, ο οποίος ευθύνεται για τον προσανατολισμό και συνδέεται με τη μνήμη, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο νευρολογικών ασθενειών όπως του Alzheimer, της κατάθλιψης και της σχιζοφρένειας.

Οι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Montreal ‘σκάναραν’ τους εγκεφάλους τακτικών παικτών παιχνιδιών δράσης και τους σύγκριναν με αντίστοιχων ατόμων που δεν παίζουν βιντεοπαιχνίδια. Αυτό που διαπίστωσαν ήταν πως οι gamers είχαν λιγότερη «γκρίζα ύλη» στο συγκεκριμένο κομμάτι του εγκεφάλου.

Συγκεκριμένα, δήλωσαν:

Εάν τα βιντεοπαιχνίδια δράσης οδηγούν σε μειώσεις της γκρίζας ύλης στον ιππόκαμπο, πρέπει να δίνεται προσοχή όταν ενθαρρύνεται η χρήση τους από παιδιά, νέους ενήλικες και ηλικιωμένους ενήλικες για την προώθηση γνωστικών δεξιοτήτων όπως η βραχυπρόθεσμη μνήμη και η οπτική προσοχή.

Τα παιχνίδια έχει αποδειχθεί ότι διεγείρουν περισσότερο άλλα τμήματα του εγκεφάλου, σε σύγκριση με τον ιππόκαμπο. Για παράδειγμα, χρησιμοποιούν τις περιοχές που σχετίζονται με την αντίληψη της επιβράβευσης.

Στα πλαίσια της συγκεκριμένης μελέτης 51 άνδρες και 46 γυναίκες κλήθηκαν να παίξουν μια ποικιλία από δημοφιλή shooters, όπως τα Call of Duty, Killzone και Borderlands 2, καθώς και 3D παιχνίδια όπως το Super Mario, για 90 συνολικά ώρες.

Οι 90 ώρες με τους shooters τίτλους οδήγησαν στην ατροφία του ιπποκάμπου. Απεναντίας, παίζοντας για το ίδιο χρονικό διάστημα παιχνίδια με προκλήσεις στον 3D χώρο που βασίζονται περισσότερο στις ενστικτώδεις αποκρίσεις του χωροταξικού προσανατολισμού, οδήγησαν σε αύξηση της «γκρίζας ύλης» εντός του υποσυστήματος μνήμης του ιππόκαμπου.

Οι ερευνητές δήλωσαν πως εκείνοι οι παίκτες που τείνουν να προσανατολίζονται σε βιντεοπαιχνίδια χρησιμοποιώντας ορόσημα και όχι να θυμούνται τις κατευθύνσεις, πιθανότατα θα επωφεληθούν από το παιχνίδι, ωστόσο ο αριθμός αυτών των παικτών ήταν η μειοψηφία.

Αξίζει να σημειωθεί πως από την άλλη, Βρετανοί επιστήμονες επισήμαναν πως δεν πρέπει να αντλήσουμε συμπεράσματα από τη συγκεκριμένη μελέτη, τονίζοντας τον μικρό αριθμό των συμμετεχόντων.