YouTuber έπαιξε Pokemon GO σε εκκλησία και αντιμετωπίζει φυλάκιση 3 ετών

Στη Ρωσία δεν αστειεύονται με αυτά τα θέματα
02 Μαΐου 2017 12:36
YouTuber έπαιξε Pokemon GO σε εκκλησία και αντιμετωπίζει φυλάκιση 3 ετών

Ένα απίστευτο περιστατικό έλαβε χώρα στη Ρωσία όπου ένας YouTuber αντιμετωπίζει φυλάκιση 3.5 ετών επειδή έπαιξε Pokemon GO μέσα σε εκκλησία. ΄Όσο παράξενο και αν ακούγεται οι νόμοι στη Ρωσία σχετικά με τη θρησκεία και τους θρησκευτικούς χώρους είναι ιδιαίτερα αυστηροί, τόσο που σε ακραίες περιπτώσεις να ορίζεται και ποινή φυλάκισης εκτός από πρόστιμο. Μια τέτοια περίπτωση είναι αυτή του Ruslan Sokolovsky ο οποίος πέρυσι ανέβασε ένα βίντεο όπου στην αρχή εμφανίζεται ένα απόσπασμα δελτίου ειδήσεων που αναφέρεται στον λεγόμενο νομοσχέδιο για τη βλασφημία. 

Έπειτα εμφανίζεται ο ίδιος στην εκκλησία των Αγίων Πάντων στο Γιεκατερίνμπουργκ, η οποία προφανώς είναι Pokemon Gym, να παίζει το παιχνίδι φαινόμενο της Niantic και κλείνει το βίντεο με ένα αστείο για τον Ιησού Χριστό. Λίγο μετά το ανέβασμα του, οι Εισαγγελείς κατηγόρησαν τον Sokolovsky ότι προωθεί το θρησκευτικό μίσος και συνελήφθη λίγο αργότερα, αλλά στη συνέχεια αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση και κατ'οίκον περιορισμό. 

Η υπόθεση έχει οδηγηθεί πλέον στα δικαστήρια με την Εισαγγελία να τονίζει πως δεν υπάρχει λόγος να του δοθεί πρόστιμο, παρά μόνο να τον καταδικάσει σε 3.5 χρόνια φυλάκισης. Ο ίδιος ο Sokolovsky δήλωσε πως είναι σοκαρισμένος και πως στο παρελθόν έχει πάει φυλακή για τρεις μήνες και ήταν μια κόλαση. "Δεν θεωρώ τον εαυτό μου εξτρεμιστή, ίσως να είμαι ηλίθιος, αλλά όχι ένας εξτρεμιστής." δήλωσε ο YouTuber. 

Το ότι ο Sokolovsky δημόσια κατέκρινε το νομοσχέδιο για τη βλασφημία είναι ικανό από μόνο του να κινητοποιήσει τις ρωσικές αρχές, οι οποίες είναι σχεδόν αμείλικτες σε τέτοιες περιπτώσεις και άλλωστε πρέπει να επισημάνουμε ότι η ελευθερία του λόγου στη Ρωσία δεν χαίρει ιδιαίτερης εκτίμησης. Η ετυμηγορία του δικαστηρίου θα αποφανθεί στις 11 Μαΐου.