YouTubers πληρώνονται από publishers

Παραδέχτηκαν πως έπαιρναν χρήματα για να καλύψουν παιχνίδια
15 Ιουλίου 2014 11:28
YouTubers πληρώνονται από publishers

Το Gamasutra διεξήγαγε μια ενδιαφέρουσα έρευνα, όπου 141 YouTubers απάντησαν σε μια σειρά ερωτήσεων σχετικά με την ηθική τους για την κριτική των videogames στο YouTube. Από την έρευνα αυτή πάνω από 12 διαδικτυακές προσωπικότητες, παραδέχτηκαν, πως πήραν χρήματα από εκδότριες εταιρίες για να καλύψουν τα παιχνίδια τους. Από τους 141 που συμμετείχαν, οι 42 είχαν πάνω από 5.000 subscribers εκ των οποίων το 26% ομολόγησε πώς "δέχθηκε χρήματα άμεσα ή έμμεσα από κάποιον developer/ publisher ώστε να καλύψει τα παιχνίδια τους" και άλλοι δύο απάντησαν πως "θα προτιμούσαν να μην μιλήσουν".

Αντίθετα, όσοι YouTubers είχαν κάτω από 5.000 subscribers μόνο το 2% είχε δεχθεί χρηματοδότηση από publisher. Επιπλέον, το 40% των YouTubers με πάνω από 5.000 subscribers θεωρούν αποδεκτή την ιδέα του να πληρώνονται από publishers και developers για να καλύπτουν τα παιχνίδια τους, ενώ κάποιοι πρόσθεσαν πως αυτό δεν θα πρέπει να γνωστοποιείται προς το κοινό. Ενδιαφέρον έχουν και τα σχόλια που έκαναν οι ίδιοι τους ανώνυμα.

"Ως δημιουργοί περιεχομένου ζούμε σε περίπλοκες εποχές. Είναι αναμενόμενο ότι η δουλειά μας γίνεται δωρεάν. Οι κάτοχοι των δικαιωμάτων δεν θέλουν να βγάζουμε χρήματα από τα videos, σε κανέναν δεν αρέσουν οι διαφημίσεις, σε κανέναν δεν αρέσει το επι πληρωμή περιεχόμενο, όμως εμείς επενδύουμε στον ελεύθερο χρόνο μας για να καλύψουμε τα παιχνίδια που αγαπάμε και θέλουμε να μοιραστούμε: ουσιαστικά είναι σα να κάνεις δωρεάν PR για το ίδιο το παιχνίδι. Αν ένας YouTuber ζητάει χρήματα για να παραδώσει ένα τέλειο περιεχόμενο, δεν είναι αγενές αλλα μια αποζημίωση." έγραψε ένας YouTuber. 

"Αν χρειάζεσαι λεφτά και σου γίνει μια προσφορά για να διαφημίσεις ένα καλό παιχνίδι νομίζω πως τότε αξίζει. Αν ο developer δεν μπορεί να πληρώσει τους YouTubers για να διαφημίσει το παιχνίδι του τότε ας μην το κάνουν" ανέφερε ένας άλλος. 

Τέλος, υπήρξαν και αντίθετες απόψεις όπως οι παρακάτω: "Νομίζω πως τέτοιες συμφωνίες θα πρέπει να αποφεύγονται όπως ο διάολος το λιβάνι. Αν ένας YouTuber θέλει να βγάλει λεφτά τότε θα πρέπει να δουλεύει αρκετά σκληρά όπως οι υπόλοιποι στα videos. Αν ένας developer θέλει να σπονσοράρει ένα κανάλι τότε αυτό έγκειται στον developer, όχι στον YouTuber."

"Eίναι παρατραβηγμένο. Είμαι υπέρ του να κερδίζεις χρήματα από τη δουλειά σου, όμως να δέχεσαι πληρωμή για ένα παιχνίδι με αυτόν τον τρόπο είναι σαν να δωροδοκείσαι για να γράψεις ένα καλό review. Το θεωρώ ανέντιμο."

Tags: