Ξεσπά ο ηθοποιός του Michael από το GTA V: «Κλέβετε τον κόσμο»

Τα έβαλε με εταιρία AI φωνών
15 Ιανουαρίου 2024 17:39
Ξεσπά ο ηθοποιός του Michael από το GTA V: «Κλέβετε τον κόσμο»

Ο διάσημος ηθοποιός Ned Luke, γνωστός για την ερμηνεία του ως Michael στο Grand Theft Auto 5, εξέφρασε πρόσφατα την έντονη αποδοκιμασία του για τη μη εξουσιοδοτημένη χρήση της φωνής του από μια εταιρία τεχνολογίας.

Ειδικότερα, μέσα από ανάρτησή του στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X, ο Luke επέκρινε την εταιρία WAME για τη δημιουργία ενός chatbot με τεχνητή νοημοσύνη που μιμείται τη φωνή του χαρακτήρα του στο GTA 5. Αυτό το chatbot, σε αντίθεση με τις τυπικές εκδόσεις που βασίζονται σε κείμενο, έχει και φωνή που δημιουργείται από τεχνητή νοημοσύνη και μοιάζει πολύ με αυτή του Luke, επιτρέποντας στους χρήστες να προσομοιώνουν συνομιλίες μαζί του.

Το θέμα ήρθε στο φως μετά από ένα διαφημιστικό tweet της WAME, το οποίο καλούσε τους fans του GTA να βιώσουν μια πρωτότυπη αλληλεπίδραση με τον Michael De Santa μέσω AI. Ωστόσο, το chatbot και το tweet έχουν έκτοτε αφαιρεθεί αφού ο Luke το κατήγγειλε δημοσίως. Ειδικότερα, περιέγραψε την AI της φωνής του ως παραπλανητική και χαμηλής ποιότητας απομίμηση, προτρέποντας τους fans να αγνοήσουν το chatbot.

Ειδικότερα, ο Luke, ο οποίος ποτέ δε μασάει τα λόγια του στις αναρτήσεις του, τόνισε χαρακτηριστικά:

Αυτά είναι μαλ@κίες WAME. Δεν υπάρχει απολύτως τίποτα ωραίο στο να κλέβετε τον κόσμο με μια άθλια απομίμηση της φωνής μου από τον υπολογιστή. ΜΗΝ ΣΠΑΤΑΛΑΤΕ ΤΟ ΧΡΟΝΟ ΣΑΣ ΣΕ ΑΥΤΑ ΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ...

Το timing του όλου θέματος δεν είναι καθόλου τυχαίο πάντως, αφού πρόσφατα έγιναν και σχετικές ενέργειες από την SAG-AFTRA, την ένωση των ηθοποιών, η οποία ανακοίνωσε μια νέα συμφωνία που αποσκοπεί στην προστασία των ηθοποιών από μη εξουσιοδοτημένες αναπαραγωγές της φωνής τους από τεχνητή νοημοσύνη.

Ωστόσο, η συμφωνία, η οποία περιλαμβάνει και τη συνεργασία με την εταιρεία AI Replica Studios για την αδειοδοτημένη αντιγραφή φωνής, έχει λάβει ανάμεικτες αντιδράσεις από voice actors που ανησυχούν ακόμη για τις επιπτώσεις της τεχνολογίας στην τέχνη τους και τα δικαιώματά τους.