Τσουχτερό πρόστιμο στη Sony για τα χειριστήρια στο PlayStation

Από τις γαλλικές αρχές
03 Ιανουαρίου 2024 13:23
Τσουχτερό πρόστιμο στη Sony για τα χειριστήρια στο PlayStation

Πρόστιμο ύψους 13,5 εκατομμυρίων ευρώ επιβλήθηκε στη Sony από την Autorité de la Concurrence της Γαλλίας, την αντιμονοπωλιακή ρυθμιστική αρχή της χώρας. Το πρόστιμο αυτό επιβλήθηκε λόγω των πρακτικών της Sony που σχετίζονται με τα DualShock 4 χειριστήρια του PlayStation 4, οι οποίες κρίθηκαν ότι δεν επιτρέπουν τον ανταγωνισμό.

Η αντιμονοπωλιακή ρυθμιστική αρχή εντόπισε δύο σημαντικά ζητήματα στις πρακτικές του ιαπωνικού κολοσσού. Πρώτον, η Sony είχε εφαρμόσει τεχνικά μέτρα το 2015 για να περιορίσει τα μαϊμού χειριστήρια που κυκλοφορούσαν στην αγορά. Ωστόσο, τα μέτρα αυτά επηρέασαν κατά λάθος και τη λειτουργία των χειριστηρίων νόμιμων τρίτων κατασκευαστών.

Για παράδειγμα, οι νέες ασφάλειες της Sony οδηγούσαν συχνά στην αποσύνδεση αυτών των χειριστηρίων μετά τις ενημερώσεις του λειτουργικού συστήματος της κονσόλας. Το μέτρο αυτό θεωρήθηκε ως κατάχρηση της δεσπόζουσας θέσης της Sony στην αγορά, καθώς παρενέβαινε στην ορθή λειτουργία προϊόντων τρίτων κατασκευαστών.

Το δεύτερο ζήτημα αφορούσε την πολιτική της Sony για το πρόγραμμα αδειοδότησης περιφερειακών που θέλουν να φέρουν τη στάμπα επίσημης υποστήριξης. Η πρόσβαση σε αυτό το πρόγραμμα ήταν απαραίτητη για τη λειτουργία των χειριστηρίων τρίτων κατασκευαστών χωρίς προβλήματα αποσύνδεσης. Ωστόσο, η γαλλική ρυθμιστική αρχή διαπίστωσε ότι η Sony αρνούνταν μέχρι και να κοινοποιήσει τα κριτήρια πρόσβασης στο πρόγραμμα κατόπιν αιτήματος, δίνοντας άδεια μόνο μέσω ενός άλλου προγράμματος συνεργασίας. Η πολιτική αυτή ουσιαστικά εμπόδιζε τις ανταγωνιστικές εταιρίες, περιορίζοντας έτσι τον ανταγωνισμό στην αγορά.