Ξανά στα δικαστήρια η Take-Two για τα microtransactions του NBA 2K

Συνεχίζονται οι νομικές περιπέτειες για τον κολοσσό
28 Νοεμβρίου 2023 18:12
Ξανά στα δικαστήρια η Take-Two για τα microtransactions του NBA 2K

Η Take-Two Interactive, η εκδότρια εταιρία του NBA 2K24, είναι τώρα αντιμέτωπη με μια νέα μαζική αγωγή που ισχυρίζεται ότι καταχράζεται το εικονικό νόμισμα (VC) στα μπασκετικά παιχνίδια της. Η νομική προσφυγή, που ξεκίνησε στην Καλιφόρνια από έναν ανήλικο υπό την εκπροσώπηση της μητέρας του, αμφισβητεί τον χειρισμό των συναλλαγών εντός του παιχνιδιού από την εταιρεία.

Η ουσία της αγωγής είναι η κατηγορία ότι η Take-Two Interactive προβαίνει σε παράνομη και ανήθικη υπεξαίρεση των VC νομισμάτων, τα οποία οι παίκτες αποκτούν μέσω πληρωμής. Ειδικότερα, εστιάζει στον περιορισμό της μεταφοράς των VC νομισμάτων σε επόμενες εκδόσεις του παιχνιδιού, ιδίως από χρονιά σε χρονιά, όπως από το NBA 2K23 στο NBA 2K24 που κυκλοφόρησε πρόσφατα.

Φυσικά, η κοινότητα των NBA 2K έχει ασκήσει πολλές φορές έντονη κριτική για αυτό το θέμα. Ειδικά στην περίπτωση του NBA 2K24 έχουν γίνει πάρα πολλά παράπονα για το πόσο έντονα εξαρτάται πλέον η πρόοδος των παικτών από τα VC νομίσματα, τονίζοντας την έντονη ανισότητα που δημιουργεί αυτή η σχεδιαστική επιλογή μεταξύ των παικτών που πληρώνουν και των παικτών που δεν πληρώνουν στο online. Τρανό παράδειγμα είναι η εισαγωγή χαρακτηριστικών όπως το σύστημα υποβιβασμού των badges, το οποίο θεωρείται από τον κόσμο ως μια ακόμη τακτική για να ωθήσει σε περισσότερες αγορές VC, επιδεινώνοντας τα παράπονα για το φετινό κεφάλαιο.

Για την ιστορία, αυτή η αγωγή δεν αποτελεί μεμονωμένο περιστατικό για την Take-Two Interactive. Αντιθέτως, ακολουθεί μια αντίστοιχη αγωγή του 2023 σχετικά με τα loot boxes του παιχνιδιού, η οποία εκτράπηκε σε διαιτησία και έτσι το αποτέλεσμα δεν έγινε δημόσια γνωστό. Όπως και να ‘χει πάντως, το γεγονός ότι η Take-Two με τα NBA και η EA με τα FIFA έχει χρειαστεί να υπερασπιστούν τόσες πολλές φορές τα loot boxes και τα microtransactions των παιχνιδιών τους, σίγουρα δεν είναι τυχαίο. Προφανώς χρειάζεται περισσότερη διαφάνεια και δικαιοσύνη, ιδίως όσον αφορά τους πιο ευάλωτους ανήλικους παίκτες.

Η Take-Two Interactive δεν έχει προβεί ακόμη σε καμία επίσημη δήλωση σχετικά με την υπόθεση.