Στα δικαστήρια η Sony αντιμέτωπη με αγωγή $7.9 δις για τις τιμές των παιχνιδιών στο PlayStation

Θα προχωρήσει τελικά η υπόθεση
22 Νοεμβρίου 2023 20:36
Στα δικαστήρια η Sony αντιμέτωπη με αγωγή $7.9 δις για τις τιμές των παιχνιδιών στο PlayStation

Η Sony Interactive Entertainment (SIE) βρίσκεται αντιμέτωπη με μια σημαντική νομική πρόκληση στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου αντιμετωπίζει μια αγωγή ύψους έως και 7,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων! Η αγωγή, η οποία ξεκίνησε πέρυσι, κατηγορεί την εταιρία ότι εκμεταλλεύεται την δεσπόζουσα θέση της στην αγορά με το PlayStation Store, με αποτέλεσμα την αύξηση των τιμών για τους καταναλωτές. Το δικαστήριο του Λονδίνου, με πρόσφατη απόφασή του, επέτρεψε τη συνέχιση της αγωγής, η οποία γίνεται εκ μέρους σχεδόν 9 εκατομμυρίων καταναλωτών του Ηνωμένου Βασιλείου που αγόρασαν ψηφιακά παιχνίδια ή DLCs μέσω του PlayStation Store.

Επικεφαλής της υπόθεσης είναι ο συνήγορος των καταναλωτών Alex Neill, ο οποίος έχει ιστορικό συμμετοχής σε παρόμοιες υποθέσεις. Η αγωγή αποτιμά τις ζημιές σε περίπου 6,23 δισεκατομμύρια δολάρια, συν τους τόκους, με τη συνολική πιθανή αποζημίωση να φτάνει μέχρι και τα 7,9 δισεκατομμύρια δολάρια, όπως αναφέρεται σε πρόσφατες δικαστικές καταθέσεις.

Το επιχείρημα του Neill επικεντρώνεται στην πολιτική της Sony για την αποκλειστική πώληση ψηφιακών παιχνιδιών και DLCs μέσω του PlayStation Store, η οποία επιβάλλει προμήθεια 30% στους developers και τους publishers. Αυτό, σύμφωνα με τον ισχυρισμό, έχει οδηγήσει σε αυξημένες τιμές για τους καταναλωτές.

Σε απάντηση, η νομική ομάδα της Sony αντέκρουσε την αγωγή, αναφέροντας πως έχει θεμελιώδη λάθη και ζητώντας την ολοκληρωτική απόρριψή της. Οι δικηγόροι της εταιρίας επισημαίνουν ότι η βάση της αγωγής και οι αιτιάσεις της είναι αδικαιολόγητες. Ωστόσο, το Εφετείο για θέματα Ανταγωνισμού αποφάσισε ότι η υπόθεση χρήζει περαιτέρω εξέτασης. Το Δικαστήριο, ωστόσο, όρισε ότι τα άτομα που πραγματοποίησαν αγορές από το PlayStation Store μετά την κατάθεση της αγωγής το 2022, δεν θα πρέπει να συμπεριληφθούν στην κατηγορία των εναγόντων.

Μετά την απόφαση του δικαστηρίου, ο Alex Neill τόνισε ότι η απόφαση σηματοδοτεί ένα σημαντικό πρώτο βήμα προς την κατεύθυνση της εξασφάλισης της κατάλληλης αποζημίωσης για τους καταναλωτές. Μέχρι στιγμής, η Sony δεν έχει εκδώσει καμία επίσημη απάντηση για τις πρόσφατες εξελίξεις στην υπόθεση.

Φυσικά, όλα τα βλέμματα είναι πλέον στραμμένα στη δίκη, αφού τελευταία έχουμε δει πολλές παρόμοιες προσπάθειες. Για παράδειγμα, για τον ίδιο λόγο πήγε στα δικαστήρια η Apple την Epic Games, αφού δεν επέτρεπε στους κατόχους iPhone να προμηθεύονται από αλλού εφαρμογές, πέρα από το δικό της κατάστημα. Πίεση σε αυτό το μέτωπο ασκεί και η Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία θα αναγκάσει σύντομα την Apple να επιτρέψει το side loading, μέσα από το Digital Markets Act.