Ο Phil Spencer του Xbox σχολιάζει την αποχώρηση του Jim Ryan από το PlayStation

Ευχαριστώντας τον για την συνεισφορά του
28 Σεπτεμβρίου 2023 09:49
Ο Phil Spencer του Xbox σχολιάζει την αποχώρηση του Jim Ryan από το PlayStation

Σαν κεραυνός εν αιθρία ήρθε πριν λίγες ώρες η ανακοίνωση του Jim Ryan πως θα αποχωρήσει από τη Sony το Μάρτιο του 2024, έπειτα από 30 χρόνια σε διάφορες υψηλόβαθμες θέσεις και 4 χρόνια ως επικεφαλής του PlayStation.

Πρόκειται για μια πολύ σημαντική εξέλιξη που σίγουρα θα επηρεάσει με διάφορους τρόπους το μέλλον του gaming κολοσσού και η οποία δεν πέρασε απαρατήρητη από διάφορες εταιρίες και προσωπικότητες του κλάδου. Μεταξύ άλλων, ένας από τους πρώτους που σχολίασε την αποχώρηση και ευχήθηκε στον Ryan ήταν ο επικεφαλής του Xbox, Phil Spencer.

Ειδικότερα, ο υπεύθυνος του gaming στη Microsoft έγραψε μέσα από τον προσωπικό του λογαριασμό στο X (πρώην Twitter):

Ο Jim Ryan έχει συμβάλει σημαντικά στη βιομηχανία μας και ήταν ένας σφοδρός ηγέτης του PlayStation. Του εύχομαι τα καλύτερα σε ό,τι κάνει στη συνέχεια. Σε ευχαριστούμε για όλα όσα έκανες για την κοινότητα τα τελευταία 30 χρόνια Jim.

Παραδόξως, από τις αρχές της χρονιάς, ο Jim Ryan και ο Phil Spencer εμπλέκονται σε μια μεγάλη δημόσια κόντρα, στο πλαίσιο της εξαγοράς της Activision Blizzard, με τη μία εταιρία να κατηγορεί την άλλη πολυάριθμες φορές. Ο Ryan παράλληλα είχε προσπαθήσει ενεργά να μπλοκάρει το deal του Xbox και ήταν ένας βασικός μάρτυρας στην πολύκροτη δίκη με το αμερικανικό FTC.

Η καριέρα του Jim Ryan στο PlayStation:

Για την ιστορία, ο Jim Ryan ξεκίνησε την καριέρα του στο PlayStation μέσα από το τμήμα της Sony Interactive Entertainment με έδρα την Ευρώπη, τη Sony Interactive Entertainment Europe (SIEE), το 1994. Έκτοτε, πέρασε από διάφορες υψηλόβαθμες θέσεις στην εταιρεία, μεταξύ των οποίων πρόεδρος του ευρωπαϊκού τμήματος του PlayStation, επικεφαλής των παγκόσμιων πωλήσεων και του μάρκετινγκ του PlayStation γενικότερα και  αναπληρωτής πρόεδρος του PlayStation από τον Ιανουάριο του 2018, προτού διοριστεί κανονικά πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του PlayStation. Ο Ryan είναι σε μεγάλο βαθμό υπεύθυνος για την τεράστια επιτυχία που έχει σημειώσει το brand στην Ευρώπη.

Ο Ryan αντικατέστησε τον John Kodera ως επικεφαλής του PlayStation το 2019. Μέσα στην τετραετία αυτή επέβλεψε την κυκλοφορία του PlayStation 5, το οποίο μετά τα αρχικά προβλήματα της πανδημίας σημειώνει μια ανεπανάληπτη εμπορική πορεία, με 40 εκατομμύρια να έχουν πουληθεί ήδη.

Παράλληλα, ο Ryan μεγάλωσε αρκετά τα PlayStation Studios με διάφορες εξαγορές. Ειδικότερα, ο 1st party όμιλος μεγάλωσε υπό την καθοδήγησή του με 10 νέες ομάδες, ξεκινώντας με την Insomniac Games το 2019, με τις Valkyrie Entertainment, Nixxes Software, Housemarque, Firesprite, Fabrik Games και Bluepoint Games το 2021, τις Savage Game Studios και Haven Studios το 2022 και την Firewalk Studios το 2023. Άλλη μια σημαντική εξαγορά του PlayStation υπό τον Jim Ryan ήταν και Bungie, έναντι 3.7 δισεκατομμυρίων δολαρίων.