Η Square Enix έχασε $2 δισεκατομμύρια αξίας απ’ όταν κυκλοφόρησε το Final Fantasy 16

Σε καθοδική πορεία η μετοχή της
13 Σεπτεμβρίου 2023 18:22
Η Square Enix έχασε $2 δισεκατομμύρια αξίας απ’ όταν κυκλοφόρησε το Final Fantasy 16

Τον Ιούνιο, λίγο πριν την κυκλοφορία του Final Fantasy 16, η μετοχή της Square Enix τα πήγαινε περίφημα, φτάνοντας το υψηλότερό της επίπεδό της για το 2023. Ωστόσο, από τη στιγμή που το άκρως αναμενόμενο JRPG έφτασε στα ράφια των καταστημάτων, ξεκίνησε ένα αρνητικό σερί. Κάπως έτσι, μετά από ένα κατακόκκινο καλοκαίρι, η μετοχή της ιαπωνικής publishing εταιρίας έκλεισε αυτή την Τετάρτη στην μικρότερη τιμή της από το Μάιο του 2022.

Η καθοδική αυτή πορεία οφείλεται εν μέρει στις πωλήσεις της αποκλειστικότητας του PS5 που ακούγεται πως δεν ανταποκρίθηκαν στις υψηλές προσδοκίες, αλλά το Final Fantasy 16 δεν ήταν ο μοναδικός παράγοντας. Το 2023 δεν ξεκίνησε καθόλου καλά για την εταιρία, αφού το Forspoken που κυκλοφόρησε τον Ιανουάριο δεν ξετρέλανε τους κριτικούς, αλλά ούτε και τους gamers, αφού δεν έλαβε ούτε καλές βαθμολογίες, ενώ δε σημείωσε ούτε καλές πωλήσεις. Αυτή δεν ήταν η μοναδική πανάκριβη αποτυχία της Square, αφού οι πληγή του Marvel’s Avengers είναι ακόμη ορατή.

Κάπως έτσι, το γνωστό επιχειρηματικό και δημοσιογραφικό μέσο Bloomberg αποφάσισε να ερευνήσει περεταίρω τι συμβαίνει και ήρθε σε επαφή με στελέχη της εταιρίας που δεν αποκάλυψαν την ταυτότητά τους. Σύμφωνα με τα λεγόμενά τους, η εταιρία αντιμετωπίζει προβλήματα με την δομή των ομάδα ανάπτυξής της, καθώς και με το quality control γενικότερα.

Διάφοροι νυν και πρώην εργαζόμενοι ισχυρίζονται ότι μία από τις αιτίες των προβλημάτων είναι η απόφαση της Square Enix να δώσει σε μεμονωμένους παραγωγούς υπερβολικά μεγάλο έλεγχο για την κλίμακα και την κατεύθυνση των projects της. Παράλληλα, παραπονέθηκαν πως η ανάπτυξη των παιχνιδιών της πάει πίσω και εξαιτίας του documentation που έχει ελλείψεις.

Μιλώντας με διάφορους αναλυτές, το Bloomberg πήρε έναν παρόμοιο παλμό. Για παράδειγμα, αναφερόμενος στα Marvel’s Avengers και Forspoken, ο developer Michael Prefontaine τόνισε:

Ο κατακλυσμός της αγοράς με μισοτελειωμένα, κακά ή μη δοκιμασμένα παιχνίδια είναι μια κακή κίνηση. Η εταιρία έχει υπερβάλει με πάρα πολλούς τίτλους που δεν είχαν την κατάλληλη επίβλεψη.

Ομοίως, η αναλυτής Yijia Zhai της Macquarie Capital Securities Japan τόνισε:

Εξακολουθούμε να ανησυχούμε για τη δομή των development ομάδων της εταιρίας και τον έλεγχο της ποιότητας των παιχνιδιών της, που θα μπορούσαν να περιορίσουν τις μακροπρόθεσμες επιδόσεις της.

Για περισσότερα μπορείτε να βρείτε ολόκληρο το ρεπορτάζ του μέσου πατώντας εδώ.