Τρομακτική έρευνα δείχνει ότι τα περισσότερα παιχνίδια πριν το 2010 κινδυνεύουν να εξαφανιστούν

Ένα πολύ σοβαρό θέμα της gaming βιομηχανίας
12 Ιουλίου 2023 18:39
Τρομακτική έρευνα δείχνει ότι τα περισσότερα παιχνίδια πριν το 2010 κινδυνεύουν να εξαφανιστούν

Με αφορμή το backwards compatibility των κονσολών, το πολύ σοβαρό ζήτημα της ιστορικής διατήρησης των βιντεοπαιχνιδιών έχει έρθει αρκετές φορές στο προσκήνιο. Ωστόσο, φαίνεται πως το πρόβλημα όχι απλώς δεν έχει εξαλειφθεί, αλλά συνεχίζει να έχει ανησυχητικές διαστάσεις.

Συγκεκριμένα, μια νέα έρευνα από το Video Game History Foundation, σε συνεργασία με το Software Preservation Network επισημαίνει πως το 87% των retro παιχνιδιών που κυκλοφόρησαν στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι πλέον επικίνδυνο να «εξαφανιστούν».  Ειδικότερα, οι δύο ομάδες εξέτασαν ένα δείγμα παιχνιδιών που είχε κυκλοφορήσει πριν το 2010 και διαπίστωσαν πως ελάχιστα από αυτά είναι πλέον διαθέσιμα. Για παράδειγμα, από το δείγμα των Gameboy παιχνιδιών που ερευνήθηκαν, μόνο το 5.8% ήταν διαθέσιμο σήμερα μέσω κάποιου ψηφιακού καταστήματος. Σε ακόμη παλιότερα συστήματα, όπως το Commodore 64, το ποσοστό αυτό ήταν ακόμη χειρότερο, αγγίζοντας το 4.5%.

Η έρευνα επισημαίνει χαρακτηριστικά:

Φανταστείτε ότι ο μόνος τρόπος να παρακολουθήσετε τον Τιτανικό είναι να βρείτε μια μεταχειρισμένη VHS κασέτα και να συντηρείτε τον δικό σας παλιό εξοπλισμό για να μπορείτε να την αναπαράγετε. Και τι θα γινόταν αν καμία βιβλιοθήκη, ούτε καν η Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου, δεν μπορούσε να κάνει κάτι καλύτερο - θα μπορούσε μεν να διατηρήσει και να ψηφιοποιήσει την VHS κασέτα του Τιτανικού, αλλά θα έπρεπε να πάτε μέχρι εκεί για να την παρακολουθήσετε.

Ακούγεται τρελό, αλλά αυτή είναι η πραγματικότητα που ζούμε με τα βιντεοπαιχνίδια, μια βιομηχανία 180 δισεκατομμυρίων δολαρίων, με τα παιχνίδια και την ιστορία τους να εξαφανίζονται.

Όσον αφορά το μέλλον, ο co-director του Video Game History Foundation, Frank Cifaldi, τόνισε:

Ελπίζω αυτή η μελέτη να αφυπνίσει τους ανθρώπους. Εδώ και χρόνια, γνωρίζουμε ότι η διαθεσιμότητα των κλασικών βιντεοπαιχνιδιών με νόμιμο και ασφαλή τρόπο είναι τραγική, αλλά κανείς δεν την είχε μετρήσει ποτέ. Τα αποτελέσματα είναι χειρότερα από ό,τι πιθανώς σε οποιοδήποτε άλλο μέσο.

Tags: