Xbox και Nintendo είναι κατώτερα σύμφωνα με επίσημα έγγραφα του PlayStation

Ο χαρακτηρισμός που έγινε πρώτο θέμα συζήτησης
12 Απριλίου 2023 20:04
Xbox και Nintendo είναι κατώτερα σύμφωνα με επίσημα έγγραφα του PlayStation

Όπως ανακάλυψε το μέσο GameRant, πρόσφατα η Sony κατοχύρωσε μια νέα πατέντα για ένα universal χειριστήριο που θα μπορεί να δουλεύει παντού, η οποία κρύβει μια πολύ…πικάντικη λεπτομέρεια.

Συγκεκριμένα, η Sony, στο επίσημο έγγραφό της, αποκαλεί τις άλλες κονσόλες ως κατώτερες, με το σχετικό απόσπασμα να γράφει χαρακτηριστικά πως το χειριστήριο μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε «PC ή σε κάποιο οικιακό σύστημα ψυχαγωγίας (π.χ. Sony PlayStation 2 ή Sony PlayStation 3 ή Sony PlayStation 4), μια φορητή συσκευή παιχνιδιών (π.χ. Sony PSP ή Sony Vita) ή σε ένα οικιακό σύστημα ψυχαγωγίας διαφορετικού, αν και κατώτερου κατασκευαστή».

Σύμφωνα με τα λεγόμενα της Sony, λοιπόν, η Nintendo και η Microsoft είναι κατώτεροι κατασκευαστές κονσολών. Το σχόλιο αυτό κριτίκαρε έντονα ο Florian Mueller, ένας αναλυτής πατεντών που δραστηριοποιείται 20 χρόνια στο χώρο. Συγκεκριμένα, χαρακτήρισε τη συμπεριφορά της Sony ως «παιδική», λέγοντας:

Αυτό δεν είναι κάτι καινούργιο. Είναι μακροχρόνια πρακτική της Sony. Το κάνει τουλάχιστον από το 2011.

Είναι εκπληκτικό το γεγονός ότι κανείς δεν είχε ανακαλύψει αυτή την "παράδοση" νωρίτερα και ότι κανένα γραφείο ευρεσιτεχνίας δεν τους είπε πριν από πολύ καιρό να σταματήσουν να το κάνουν αυτό μια για πάντα. Οι αιτήσεις διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας δεν προορίζονται για να είναι όργανα προπαγάνδας για τους console warriors.

Στη συνέχεια, ο Mueller εξηγεί ότι είναι σύνηθες και θεμιτό για ορισμένες πατέντες να εξηγούν γιατί η εφεύρεση είναι ανώτερη από ό,τι είναι ήδη διαθέσιμο, προκειμένου να αποδείξουν γιατί πρέπει όντως να κατοχυρωθούν.

Δεν είναι κακό να συζητούνται συγκεκριμένα τεχνικά μειονεκτήματα (όπως κατώτερες επιδόσεις, μεγαλύτερη κατανάλωση ενέργειας, μεγαλύτερο αποτύπωμα μνήμης) συγκεκριμένης προϋπάρχουσας τεχνολογίας.

Αλλά το να αποκαλείς τους ανταγωνιστές σου γενικά "κατώτερους" είναι αχρείαστο, ανόητο, παιδαριώδες και αντιεπαγγελματικό.


Σε αυτό το σημείο αξίζει να αναφερθεί, ότι ο Mueller στο παρελθόν είχε συνεργαστεί με τη Microsoft, την οποία αναφέρει ως πελάτη του στο blog του. Παράλληλα, είχε εργαστεί και ως σύμβουλος για την Blizzard μεταξύ του 1995 και του 1998, την οποία τώρα η Microsoft προσπαθεί να εξαγοράσει.