Gears of War Lore

Μία εκπληκτική ιστορία
11 Οκτωβρίου 2016 16:47
Gears of War Lore

Η κυκλοφορία του Gears of War 4 φέρνει ξανά στο προσκήνιο μια από τις αγαπημένες μου σειρές και έτσι με το πρώτο παιχνίδι της να έχει κυκλοφορήσει στο μακρινό 2006, η στιγμή είναι πλέον κατάλληλη για να αναλύσουμε την ιστορία που κρύβεται πίσω από τα τρία βασικά παιχνίδια της σειράς.

Αρχικά, αξίζει να αναφερθεί πως αντίστοιχα και με το Halo franchise, αλλά και με πολλά άλλα παιχνίδια, το Gears of War και συγκεκριμένα το lore του, δεν περιορίζεται μόνο στα πέντε βασικά βιντεοπαιχνίδια. Αντιθέτως το σύμπαν αναλύεται και διευρύνεται περαιτέρω στα έξι βιβλία και στα έντεκα κόμικς που έχουν κυκλοφορήσει έως τώρα. Το παρόν άρθρο είναι αφιερωμένο στο αρχικό παιχνίδι και στα δύο του sequels, χωρίς να γίνεται κάποια αναφορά στα γεγονότα του Judgment, το οποίο λειτουργεί ως prequel. Παράλληλα, γίνεται και μια σύντομη αναφορά και σε κάποια γεγονότα που αν και δε ξετυλίγονται στα προαναφερθέντα παιχνίδια είναι σημαντικά για την κατανόηση της ιστορίας. Το άρθρο φυσικά περιέχει spoilers.

Ας ξεκινήσουμε λοιπόν.

Γενικά

Η σειρά Gears of War λαμβάνει χώρα στο φανταστικό πλανήτη που ονομάζεται Sera και ο οποίος κατοικείται από ανθρώπους. Ο πλανήτης έχει φτάσει πολλές φορές στο χείλος της καταστροφής και έχει ταλαιπωρηθεί από μακροχρόνιους πολέμους. Αυτό έκανε τους ανθρώπους να απορρίψουν τις καταστροφικές μεθόδους τους και οδήγησε εν τέλει σε μια χρυσή εποχή του πολιτισμού, της επιστήμης και των τεχνών, αν και τα ανθρώπινα δικαιώματά και η εγκληματικότητα συνέχιζαν να αποτελούν προβλήματα.

Οι ανάγκες του πληθυσμού για ενέργεια σύντομα ξεπέρασαν τα υπαρκτά αποθέματα πετρελαίου και πυρηνικής ενέργειας. Η αναζήτηση για νέες πηγές ενέργειας οδήγησε στην ανακάλυψη του Imulsion, ένα κίτρινο υγρό καύσιμο που φωσφορίζει και υπάρχει σχεδόν σε απεριόριστες ποσότητες κάτω από την επιφάνεια του πλανήτη. Χάρις τους ορίζοντες που άνοιγαν από την εκμετάλλευσή του, διάφοροι πόλεμοι ξέσπασαν για τον έλεγχό του. Ο μεγαλύτερος ήταν ο εμφύλιος πόλεμος μεταξύ δύο πολιτικών σχημάτων, της Coalition of Ordered Governments (COG) και της Union of Independent Republics (UIR) που διήρκησε 79 χρόνια! Ο πόλεμος τέλειωσε με την απόφαση της COG να χρησιμοποιήσει το πανίσχυρο όπλο Hammer of Dawn, το οποίο με την χρήση δορυφόρων από το διάστημα ισοπέδωσε ολόκληρες πόλεις που είχε υπό τον έλεγχό της η UIR. Στη συνέχεια η GOG διαπραγματεύτηκε την ειρήνη με τις εναπομείναντες δημοκρατίες και έγινε η κυρίαρχη κυβέρνηση.

Μόλις μετά από επτά εβδομάδες ειρήνης, μια νέα απειλή ήρθε να κάνει τη ζωή των κατοίκων του Sera ακόμη δυσκολότερη. Ο λόγος για τους Locust. Πρόκειται για νοήμονα πλάσματα που ζούσαν σε ένα δίκτυο από τούνελ βαθιά στο εσωτερικό του πλανήτη και ξεκίνησαν να βγαίνουν στην επιφάνεια και να επιτίθενται στους ανθρώπους. Η ημέρα που πρωτοεμφανίστηκαν έμεινε γνωστή ως Emergence Day. Η COG μετέφερε τους επιζήσαντες στο Jacinto Plateau, όπου οι σκληρές πέτρες πάνω στις οποίες ήταν χτισμένο θα απέτρεπαν τους Locust από το να εμφανιστούν. Οι άνθρωποι που αρνήθηκαν να αφήσουν τα σπίτια τους έμειναν γνωστοί ως οι Stranded. Η COG λαμβάνοντας δραστικά μέτρα επιτέθηκε στις δικές της πόλεις με το Hammer of Dawn για να μην δώσει οποιοδήποτε στρατηγικό πλεονέκτημα στους Locust, ενώ ανέθεσε στους στρατιώτες της, γνωστούς ως Gears, να υπερασπιστούν την πόλη του Jacinto, μέχρι να βρεθεί κάποια λύση.

Gears of War

Το παιχνίδι λαμβάνει χώρα 14 χρόνια μετά την Emergence Day και ξεκινά με τον Dominic Santiago να ελευθερώνει από τη φυλακή υψίστης ασφαλείας του Jacinto, τον πολύ καλό του φίλο και πρώην στρατιώτη, Marcus Fenix, γιατί χρειάζεται τη βοήθειά του για να αντιμετωπίσει τους Locust. Οι δύο τους καταφέρνουν να ξεφύγουν λίγο πριν η φυλακή καταστραφεί από έναν Corpser. Στη συνέχεια συναντούν τα άλλα μέλη της Delta Squad, Anthony Carmine και Minh Young Kim και λαμβάνουν εντολές να εντοπίσουν την Alpha Squad και διασφαλίσουν τον Resonator. Πρόκειται για μια συσκευή που είναι ικανή να χαρτογραφήσει το υπόγειο δίκτυο τούνελ των Locust και έτσι να δώσει το στόχο για την Lightmass βόμβα που είναι ικανή να τους καταστρέψει και να τελειώσει τον πόλεμο. Καθ 'οδόν προς την τελευταία γνωστή θέση της ομάδας Alpha, o Carmine σκοτώνεται από έναν ελεύθερο σκοπευτή των Locust. Οι Marcus, Dom και Kim βρίσκουν τον Augustus Cole, ο οποίος αναφέρει ότι το υπόλοιπο της Alpha βρίσκεται στο Tomb of the Unknowns και δεν μπορεί να επικοινωνήσει εξαιτίας των Seeders που μπλοκάρουν το σήμα. Ο Marcus με το Hammer of Dawn σκοτώνει τους Seeders και βρίσκει τα άλλα τρία μέλη της ομάδας, Damon Baird, Gyules, και έναν άγνωστο Gear. Εκεί πέφτουν σε ενέδρα των Locust και ο Kim διαχωρίζεται από τους υπόλοιπους. Ο στρατηγός των Locust, General RAAM, τον εξοντώνει βίαια. Ο άγνωστος Gear σκοτώνεται ενώ παρέχει κάλυψη πυρός και οι υπόλοιποι καταφεύγουν στο Tomb. Αφού ο Marcus τα βάζει με έναν Locust Berserker που σκοτώνει τον Gyules, η ομάδα επιβεβαιώνει με τη βάση πως ο Resonator είναι ασφαλής και λαμβάνει εντολές να τον μεταφέρει στο Lethia Imulsion Facility, που βρίσκεται 10 χιλιόμετρα από τη θέση τους. Ο Marcus επίσης γίνεται επικεφαλής της Delta Squad, η οποία απαρτίζεται από τον Dom, τον Cole και τον Baird.

Για να πάνε στα ορυχεία, ο Dom προτείνει πως ο γρηγορότερος τρόπος είναι να δανειστούν ένα όχημα από έναν Stranded, oνόματι Franklin, που του χρωστάει χάρη από το παρελθόν. Αφού φτάσουν στο στρατόπεδο των Stranded, ο Franklin συμφωνεί απρόθυμα να του δώσει το όχημα, υπό την προϋπόθεση ότι ο Cole και ο Baird θα μείνουν πίσω για να τους βοηθήσουν να υπερασπιστούν τη βάση τους ενάντια στους Locust. Ο Dom συμφωνεί, και αυτός με τον Marcus συνεχίζουν στην ερειπωμένη πόλη, καθώς νυχτώνει. Βέβαια αυτό είναι ιδιαίτερο επικίνδυνο για το βράδυ κυκλοφορούν τα Kryll, σαρκοφάγα πλάσματα που μοιάζουν με νυχτερίδες και επιτίθενται σε οτιδήποτε βρίσκεται στο σκοτάδι. Οι δύο τους σκοτώνοντας αρκετούς Locust φτάνουν σε ένα βενζινάδικο, βρίσκουν το αυτοκίνητο και επιστρέφουν πίσω στο στρατόπεδο, χρησιμοποιώντας τα φώτα του οχήματός για να αμυνθούν απέναντι στα Kryll. Έτσι, φτάνουν στη βάση των Stranded ακριβώς στην ώρα για να βοηθήσουν στην υπεράσπισή της από μια μεγάλη επίθεση των Locust. Μόλις η κατάσταση είναι πλέον υπό έλεγχο, η ομάδα ξεκινά επιτέλους προς τις εγκαταστάσεις εξόρυξης του Imulsion.

Η Delta Squad φτάνει στα περίχωρα της εγκατάστασης εξόρυξης ακριβώς όταν το όχημά της σταμάτα να λειτουργεί. Σταδιακά προχωρούν μέσα από τα εγκαταλελειμμένα κτήρια, μέχρι να φτάσουν στις σήραγγες των ορυχείων, με κατεύθυνση μια προκαθορισμένη θέση όπου το Resonator θα μπορούσε να χαρτογραφήσει το δίκτυο των Locust καλύτερα, ενώ παράλληλα έρχονται αντιμέτωποι με ορδές από εχθρούς. Η ομάδα φτάνει τελικά στον προορισμό της, μόλις ο Marcus καταφέρνει να σκοτώσει ένα Corpser. Αφού καθαρίζουν την περιοχή από εχθρούς, ο μηχανικός της ομάδας, ο Baird, πυροδοτεί τη συσκευή και η Delta διαφεύγει οριακά στην επιφάνεια. Δυστυχώς, γρήγορα γίνεται γνωστό ότι τα δεδομένα που συλλέχθηκαν ήταν εν τέλει πολύ λίγα για τη Lightmass βόμβα. Ωστόσο, μια συσκευή που βρήκε ο Baird στα ορυχεία φαίνεται πως περιέχει ήδη μια σχεδόν πλήρη εκδοχή του χάρτη του δικτύου των Locust, με τα στοιχεία μάλιστα να συνδέονται με τον πατέρα του Marcus, Adam Fenix και το σπίτι του, στο East Barricade Academy.

Η τετράδα μεταφέρεται με ένα ελικόπτερο στην περιοχή, η οποία βρίσκεται πλέον υπό την κυριαρχία των Locust και έτσι αναγκάζεται να περπατήσει μέχρι την έπαυλη των Fenix, αντιμετωπίζοντας σκληρή αντίσταση. Φτάνοντας, ο Baird ανακαλύπτει ένα APC που χρήζει επισκευής στο πίσω μέρος του σπιτιού και ο ίδιος, μαζί με τον Cole πηγαίνουν να το επισκευάσουν, ενώ ο Marcus και ο Dom αναζητούν τα δεδομένα στην έπαυλη. Μετά την εύρεση του κρυφού εργαστηρίου στο υπόγειο, αφήνουν το ρομπότ τους, τον Jack, να κατεβάσει τα δεδομένα και ανεβαίνουν στον πάνω όροφο για να υπερασπιστούν το σπίτι από τα κύματα των Locust που επιτίθενται. Όταν ο Jack ολοκληρώνει τη λήψη του χάρτη, οι στρατιώτες τρέχουν στο επισκευασμένο APC για να διαφύγουν, με ένα γιγάντιο ερπετό που μοιάζει με Locust και ονομάζεται Brumak να τους ακολουθεί.

Η ομάδα διαφεύγει και κατευθύνεται αμέσως προς τον σταθμό των τρένων. Εκεί, έπειτα από επίθεση των Locust, μόνο ο Dom και ο Marcus ανεβαίνουν στο Tyro Pillar, το τρένο που κουβαλά στο μπροστινό του μέρος την Lightmass βόμβα. Δεκάδες εχθροί προσπαθούν να τους σταματήσουν, αλλά τελικά φτάνουν στο πρώτο βαγόνι. Εκεί, ο General RAMM στέκεται εμπόδιο μεταξύ τους και της βόμβας. Μια επική μάχη ακολουθεί και τελικά ο Marcus και ο Dom καταφέρνουν να σκοτώσουν τον RAAM. Με το τρένο να επιταχύνει προς μια γκρεμισμένη γέφυρα, ο Marcus τροφοδοτεί τη βόμβα με τα απαραίτητα δεδομένα και την ενεργοποιεί. Ο ίδιος διαφεύγει το τελευταίο λεπτό με ένα ελικόπτερο που πετά δίπλα και στο οποίο βρίσκεται η υπόλοιπη Delta Squad και ο στρατηγός Colonel Hoffman. Η βόμβα καταστρέφει επιτυχώς το μεγαλύτερο μέρος του οχυρού των Locust και σπιτιού των Kryll. Ο Hoffman ανακοινώνει τη νίκη στον υπόλοιπο κόσμο. Ωστόσο, η ανατριχιαστική φωνή της βασίλισσας των Locust μας ενημερώνει πως όχι απλώς οι Locust δεν έχουν ηττηθεί, αλλά θα συνεχίσουν να αντεπιτίθενται.

Gears of War 2

Το παιχνίδι ξεκινά με την βασίλισσα των Locust να αφηγείται τα όσα έγιναν στον πόλεμο μεταξύ της ανθρωπότητας και των Locust τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια και πως κατάφεραν τελικά να επιβιώσουν την Lightmass βόμβα, ενώ το μοναδικό καταφύγιο για τους ανθρώπους είναι πλέον η πόλη του Jacinto.

Η ιστορία συνεχίζει με τους Marcus, Dom και την Anya Stroud να βρίσκονται σε ένα νοσοκομείο στο Jacinto. Εκεί καταφθάνει ο Ben Carmine και γίνεται ο νεοσύλλεκτος της Delta Squad. Μετά από μια σύντομη εκπαίδευση, οι δυνάμεις των Locust επιτίθενται στο νοσοκομείο. Κατά τη διάρκεια της επίθεσης, ο Marcus και ο Dom συναντούν τον Tai Kaliso, ο οποίος είχε πολεμήσει μαζί με τον Marcus στα Pendulum Wars. Μαζί με τον Carmine απωθούν τους Locust από το νοσοκομείο και τους αναγκάζουν σε οπισθοχώρηση. Στη συνέχεια ο Dom μιλά με την Anya σχετικά με ένα πιθανό στοιχείο για το που βρίσκεται η γυναίκα του, η Maria. Δυστυχώς ο Dom εξοργίζεται μιας και οδηγείται πάλι σε αδιέξοδο.

Μετά από την επίθεση στο νοσοκομείο, ο Chairman Richard Prescott συγκεντρώνει τους Gears, ενημερώνοντας τους πως οι Locust επιβίωσαν της βόμβας και επέστρεψαν πιο δυνατοί από ποτέ, έχοντας μάλιστα πλέον την δυνατότητα να βυθίσουν ολόκληρες πόλεις. Με την ανθρωπότητα να μην έχει τίποτα να χάσει, πλέον παραμένει μια επιλογή. Μια ολοκληρωτική επίθεση με όλες της τις δυνάμεις στο σπίτι των Locust, το Hollow. Για να το καταφέρουν αυτό, ο στρατός των GOG καλείται να συνοδέψει τα τεράστια φορτηγά-οχήματα Assault Derricks στην πόλη των Locust, Landown. Εκεί με τη βοήθεια των τεράστιων γεωτρύπανων Grindlifts θα καταφέρουν να φτάσουν στο Hollow, βαθιά στο σπίτι των Locust. Έπειτα από ισχυρή αντίσταση καταφέρνουν να φτάσουν στη πόλη με τον οδηγό του δικού τους φορτηγού, του Dizzy, να τους βοηθά. Στο δρόμο προς τα εκεί και στην ίδια την πόλη, οι Gears έρχονται αντιμέτωποι με ορδές από Locust που προσπαθούν να τους σταματήσουν από το να φτάσουν στο Hollow. Λίγο πριν ο Marcus και ο Dom κατέβουν με τα Grindlifts, ο πανίσχυρος αρχηγός των Kantus, Skorge, προσπαθεί να τους σταματήσει, με τον Tai να θυσιάζεται αντιμετωπίζοντας τον με την βοήθεια του Dizzy.

O Marcus και ο Dom κατεβαίνουν τελικά κάτω από το έδαφος και συναντούν τον Carmine. Συνεχίζοντας το ταξίδι τους στο Hollow υποστηρίζουν τους υπόλοιπους Gears και τελικά ανακαλύπτουν τι βυθίζει τις ανθρώπινες πόλεις. Το γιγαντιαίο σκουλήκι, Riftworm. Κατ’ εντολή του Skorge, το Riftworm βυθίζει την πόλη Ilima μπροστά στα μάτια της Delta Squad, δημιουργώντας μια τεράστια τρύπα. Οι Locust βυθίζουν σταδιακά τις πόλεις που περιτριγυρίζουν το Jacinto, δημιουργώντας τρύπες γύρω από τον τελευταίο ασφαλή παράδεισο της ανθρωπότητας, σε μια απελπισμένη προσπάθεια να τον βυθίσουν και αυτόν. Προχωρώντας μέσα από τα ερείπια της Ilima αιφνιδιάζονται, με τον Cole να εμφανίζεται την κατάλληλη στιγμή για να τους σώσει.

Ο Cole ενημερώνει την Delta πως ο Baird και το άλλο μέλος της ομάδας τους, ο Tanner, έχουν εξαφανιστεί. Ψάχνοντας για αυτούς, η Delta συναντά το σώμα του Tanner, το οποίο είναι μετά βίας αναγνωρίσιμο. Δευτερόλεπτα αργότερα, βρίσκουν τον Baird κλειδωμένο σε ένα μεταλλικό κλουβί. Ο Baird τους εξηγεί πως οι Locust προφανώς συλλαμβάνουν ανθρώπους και τους βασανίζουν. Η ομάδα στη συνέχεια βρίσκει ένα Beast Barge, όπου οι Locust κρατούν τους κρατουμένους για να τους βασανίσουν. Εκεί ανακαλύπτουν τον Tai, ο οποίος είναι τελικά ζωντανός, αλλά έχει υποστεί σοβαρά βασανιστήρια και είναι πλέον ψυχολογικά ασταθής. Ο Marcus του δίνει ένα shotgun για να πολεμήσει μαζί τους, αλλά ο Tai το χρησιμοποιεί για να αυτοκτονήσει, έπειτα από τα βασανιστήρια που υπέφερε. Ο Marcus, τρομοκρατημένος, συλλέγει τα COG Tags του Tai και επιστρέφει με τους υπόλοιπους στα ερείπια της Ilima. Φτάνοντας εκεί προσπαθούν να διαφύγουν με ένα ελικόπτερο, αλλά το τεράστιο Riftworm εμφανίζεται καθώς απογειώνονται. Τα συντρίμμια που μεταφέρει μαζί του το σκουλήκι, χτυπούν την ουρά του ελικοπτέρου, το οποίο χάνει τον έλεγχο και ο Carmine πέφτει στο στόμα του σκουληκιού, με το ελικόπτερο να βρίσκει μετά από λίγο την ίδια μοίρα.

Μέσα στο Riftworm, η Delta καταφέρνει να επιβιώσει την κατάποση και κινείται από το στομάχι και το πεπτικό σύστημα του Riftworm προς το κεφάλι του. Προσχωρώντας βρίσκουν τον Carmine σε μια “λίμνη” από οξύ, με τον ίδιο να μεταφέρει στον Marcus το τελευταίο μήνυμα του προς τον αδερφό του, Clay Carmine. Ο Marcus τότε αποφασίζει να σκοτώσει το Riftworm πριν αυτό προλάβει να κάνει μεγαλύτερη ζημιά στην ανθρωπότητα. Η Delta με τα Lancer της κόβει τις αρτηρίες από τις τρεις καρδιές του σκουληκιού, σκοτώνοντάς το και βγαίνει τελικά έξω βαμμένη με αίμα, συνεχίζοντας να κόβει την σάρκα του σκουληκιού.

Η Delta Squad στη συνέχεια αναλαμβάνει να πάει στο New Hope Research Facility, όπου ενδεχομένως υπάρχουν πληροφορίες για τη θέση του πραγματικού οχυρού των Locust, που ονομάζεται Nexus, καθώς και η θέση της βασίλισσάς τους. Αφού ανατινάζουν τη βαριά θωρακισμένη πόρτα της εγκαταλειμμένης εγκατάστασης, ο Marcus και ο Dom συνεχίζουν προσεχτικοί για τα ακόμη ενεργά συστήματα ασφαλείας, μέχρι να φτάσουν στα εσωτερικά εργαστήρια. Εκεί μαθαίνουν ότι βρίσκεται ένα μεταλλαγμένο είδος μεταξύ ανθρώπου και Locust που προέκυψε ενδεχομένως από εργαστηριακές δοκιμές και που ονομάζεται Sire. Κατά λάθος ξυπνούν τα τέρατα και έχοντας πλέον μάθει την τοποθεσία του Nexus, o Marcus και Dom σκοτώνουν τα περισσότερα από τα Sires και αναγκάζονται να διαφύγουν. Έτσι, κατευθύνονται προς το Mount Kadar, όπου βρίσκεται η πίσω είσοδος του φρουρίου των Locust.

Έπειτα από μια επική μάχη πάνω σε παγωμένες λίμνες, η Delta χρησιμοποιώντας ένα Centaur Tank σκοτώνει αμέτρητους Locust και στο δρόμο της προς το Mount Kadar συναντά μια ομάδα από Stranded. Αρχηγός τους είναι ο Chap, ιδιοκτήτης του βενζινάδικου από το πρώτο παιχνίδι. Οι Stranded ξεκίνησαν να μεταφέρονται σε υπόγειες τοποθεσίες, μετά από τις μαζικές επιδρομές των Locust. Ο Marcus αναθέτει στον Cole και τον Baird να συνοδεύσουν τους επιζήσαντες στην επιφάνεια για να τους μεταφέρουν ελικόπτερα σε κάποιο ασφαλές σημείο. Ο Dom εκμεταλλεύεται την ευκαιρία και ρωτά των Chap, αν έχει δει την γυναίκα του. Αυτός αναφέρει πως η Maria ήταν με μια ομάδα που συνέλαβαν οι Locust και τον παραπέμπει να κοιτάξει τον καταρράχτη κοντά στον βασικό δρόμο των Locust.

Ο Dom και ο Marcus συνεχίζουν προς το Nexus διασχίζοντας μια τεράστια λίμνη, ενώ ξαφνικά ένα τεράστιο ψάρι, ονόματι Leviathan, τους επιτίθεται. Τελικά καταφέρνουν να το σκοτώσουν με χειροβομβίδες και φτάνουν στον προορισμό τους.

Πλησιάζοντας, o Dom πείθει τον Marcus να ψάξουν για την γυναίκα του στα κοντινά στρατόπεδα εργασίας. Μετά από μια μικρή έρευνα και αποφεύγοντας τις περιπολίες των Locust, εντοπίζουν την Maria, μόνο για να την βρουν χτυπημένη, σημαδεμένη, αδυνατισμένη από την πείνα και να μην μπορεί να σταθεί ή να μιλήσει από τα ατελείωτα βασανιστήρια. Ο Dom δεν μπορεί να πιστέψει αυτό που συνέβη και όντας εξαιρετικά λυπημένος, αποφασίζει να την βγάλει από τη δυστυχία της. Την σκοτώνει, λέγοντας "Σ 'αγαπώ τόσο πολύ”. Ο Marcus τον ενθαρρύνει και του εξηγεί πως βρήκε έναν τρόπο να μπουν διακριτικά στο Nexus. Ο Dom κυριευμένος από θυμό και λύπη του απαντά πως θέλει να τους σκοτώσει όλους.

Πολεμώντας στο Nexus, ενεργοποιούν τελικά το ειδικό σήμα του ρομπότ τους, του Jack, που γνωστοποιεί στις δυνάμεις της COG την ακριβής τοποθεσία της πρωτεύουσας των Locust, ώστε να ξεκινήσουν την επιδρομή. Στη συνέχεια, ενώνονται ξανά με τον Cole και τον Baird και μαθαίνουν πως οι Locust πολεμούν με τους ανθρώπους κατ’ ανάγκη. Συγκεκριμένα, βρίσκονται σε εμφύλιο πόλεμο με τους Lambent. Πρόκειται για Locust οι οποίοι έχουν μεταλλαχθεί από την έκθεση στο καύσιμο Imulsion. Οι Lambent προσπαθούν να καταλάβουν το Nexus και να ανατρέψουν την Βασίλισσα, η οποία σχεδιάζει να εκκενώσει τις δυνάμεις των Locust και να εξαλείψει όλους τους Lambent που βρίσκονται στο Hollow. Για να επιτευχθεί αυτό, ωστόσο, θα πρέπει να βυθιστεί το Jacinto, πλημμυρίζοντας το Hollow με το γύρω θαλασσινό νερό. Η Delta ανακαλύπτει τα σχέδια αυτά, όταν ο Jack συνδέεται σε ένα σύστημα των Locust και αποκαλύπτει μάλιστα αρκετές ηχογραφήσεις από τον Adam Fenix που εξηγούν ότι αν βυθιστεί το Jacinto οι Locust θα καταστραφούν μια για πάντα.

Η ομάδα συνεχίζει να πολέμα στο Nexus, συναντώντας την ισχυρότερη αντίσταση έως τώρα. Τελικά φτάνουν στο παλάτι της Βασίλισσας και έρχονται αντιμέτωποι με την ίδια. Αυτή τους εξηγεί πως για να καθυστερήσει τους ανθρώπους από το να πλημμυρίσουν το Hollow, έχει στείλει ένα στρατό να επιτεθεί στο Jacinto. Πριν διαφύγει, αναφέρεται αινιγματικά στον Adam Fenix και αναθέτει στον Skorge να τους σκοτώσει. Ο Cole και ο Baird την ακολουθούν και οι Marcus και Dom τα βάζουν με τον Skorge, ο οποίος έπειτα από μια έντονη μάχη, διαφεύγει.

Για να φτάσουν στο Jacinto όσο πιο γρήγορα γίνεται, η ομάδα χρησιμοποιεί δύο Reavers των Locust και ξεκινά να πετά προς την πόλη. Μια εναέρια μάχη ακολουθεί και επιτέλους η Delta καταφέρνει να σκοτώσει τον Skorge που για άλλη μια φορά προσπαθούσε να τους σταματήσει.

Στο Jacinto, η τετράδα υπερασπίζεται το αρχηγείο της COG με την βοήθεια του Colonel Hoffman και στη συνέχεια αναλαμβάνει μια νέα αποστολή, να βυθίσει την πόλη με μια Lightmass βόμβα, για να πλημμυρίσει το Hollow. Παρά τις δύσκολες συνθήκες, ο Marcus και ο Dom αναλαμβάνουν την αποστολή. Πηγαίνοντας κάτω από το έδαφος και καταφέρνουν να λάβουν τον έλεγχο ενός Brumak. Με αυτό διαπερνούν τις άμυνες των Locust και δίνουν περιθώριο στα ελικόπτερα για να φέρουν τη βόμβα. Ξαφνικά, όμως, το Brumak αρχίζει να μεταλλάσσεται σε Lambent, εξαιτίας του κοντινού Imulsion και καταστρέφει το ελικόπτερο με την βόμβα. Τότε το δίδυμο και ο Baird επιτίθενται στο Brumak με το Hammer of Dawn. Το τεράστιο πλάσμα ανατινάζεται και έτσι τελικά η πόλη βυθίζεται και το Hollow πλημμυρίζει με τα ορμητικά νερά να σκοτώνουν αμέτρητους Locust και Lambent.

Το παιχνίδι κλείνει με έναν μονόλογο από την βασίλισσα των Locust και με τον Marcus να προσπαθεί να επικοινωνήσει με την Anya, ενώ ο Dom δίπλα του κοιτά στεναχωρημένος την φωτογραφία της νεκρής πια γυναίκας του.

Gears of War 3

Όπως είδαμε, οι δυνάμεις της COG αναγκάστηκαν να καταστρέψουν το Jacinto, την τελευταία μεγάλη πόλη στον πλανήτη Sera μετά από την εμφάνιση των Locust 15 χρόνια πριν για να κατακλύσουν τις σήραγγες των Locust και να επιβραδύνουν την εξάπλωση των Lambent. Πλέον, δεκαοκτώ μήνες μετά, οι επιζώντες έχουν μετακινηθεί στο νησί Vectes και έχουν αρχίσει την ανοικοδόμηση. Μετά από μια γενικά ήρεμη περίοδο, οι Lambent ξεκίνησαν να αναδύονται και αυτοί από το έδαφος. Κρύβοντας κάτι, ο επικεφαλής της COG, ο Chairman Prescott, εγκαταλείπει την κυβέρνηση. Χωρίς διοίκηση πλέον και αναγκασμένη να φύγει από το νησί, η COG διαλύεται και οι πηγαίνει στα λίγα ασφαλή μέρη που έχουν απομείνει. Ο Victor Hoffman παίρνει κάποιους επιζώντες στο Anvil Gate, ενώ η Delta μεταφέρεται στην τεράστια φρεγάτα, CNV Sovereign, με τους υπόλοιπους ανθρώπους για να αποφύγει, μένοντας στη θάλασσα, την εισβολή των Lambent. 

Καθώς ο Augustus Cole και η ομάδα του αναζητούν προμήθειες από τα ερείπια της γενέτειράς του, ο Chairman Prescott καταφτάνει στο Sovereign, παρέχοντας στον Marcus ένα δίσκο που δείχνει τον πατέρα του, τον Adam Fenix, να είναι ακόμα ζωντανός. Το πλοίο σύντομα δέχεται επίθεση από ένα Lambent Leviathan. Ο Marcus και η ομάδα του προσπαθούν να υπερασπιστούν το πλοίο, δελεάζοντας το πλάσμα σε μια παγίδα που έστησε ο Baird σε μια κοντινή γέφυρα. Αν και σκοτώνουν το Leviathan, το πλοίο καταστρέφεται επίσης. Ο Prescott είναι ένας από τους θανάσιμα πληγωμένους, αλλά πριν πεθάνει, δίνει στον Marcus ένα κρυπτογραφημένο κλειδί με την τοποθεσία μιας μυστικής βάσης που είναι γνωστή ως Azura και όπου κρατούν τον πατέρα του. Αφήνοντας μερικούς Gears να βοηθήσουν τους επιζώντες, ο Marcus, ο Dom, ο Cole και ο Baird ταξιδεύουν προς το Anvil Gate, όπου υπάρχει ο εξοπλισμός για να αποκωδικοποιήσει το κλειδί, ενώ η Anya και οι υπόλοιποι φροντίζουν τους τραυματίες.

Η ομάδα αναγκάζεται να περάσει από αρκετές βάσεις των Locust που έχουν απομείνει και η βασίλισσα ενημερώνει όλες τις δυνάμεις υπό τον έλεγχό της για την άφιξη των Gears. Η τετράδα καταφέρνει τελικά να πάρει τον έλεγχο ενός οχήματος των Locust και μπορεί να ταξιδεύσει αεροπορικώς. Στο δρόμο της σταματά και βοηθά τον Dizzy, έναν χαρισματικό μηχανικό και οδηγό που γνωρίσαμε για πρώτη φορά στο δεύτερο παιχνίδι. Τελικά, φτάνουν στο Anvil Gate και βοηθούν τον Hoffman να υπερασπιστεί τη βάση του από κύματα εχθρών. Στη συνέχεια βρίσκουν χρόνο και μελετούν το κρυπτογραφημένο κλειδί, μαθαίνοντας την τοποθεσία του νησιού Azura. Παράλληλα, ανακαλύπτουν πως η τοποθεσία προστατεύεται από έναν περίτεχνο μηχανισμό που δεν τους επιτρέπει να πάνε εκεί ούτε από ξηρά, αλλά και ούτε από την θάλασσα. Ο Hoffman προτείνει να χρησιμοποιήσουν ένα εγκαταλελειμμένο υποβρύχιο που βρίσκεται κοντά και χρειάζεται καύσιμα και λίγες επισκευές. Ακούγοντας τη συμβουλή του, ταξιδεύουν στην πόλη Mercy, απ' όπου προέρχεται η γυναίκα του Dom, για να βρουν καύσιμα.

Εκεί ταξιδεύοντας σε ένα κέντρο ανεφοδιασμού, ανακαλύπτουν ανθρώπους που έχουν αρχίσει να μεταλλάσσονται από το Imulsion και μοιάζουν με Lambent. Δυστυχώς καταλήγουν σε αδιέξοδο και τους περικυκλώνουν εκατοντάδες Lambent. Στη συνέχεια, σε μια από τις συγκινητικότερες στιγμές στο franchise, ο Dom θυσιάζεται για να σώσει την υπόλοιπη ομάδα. Με ένα διπλανό φορτηγό, επιταχύνει ραγδαία, χτυπώντας μια δεξαμενή καυσίμων που ανατινάζεται. Η έκρηξη σκοτώνει τον ίδιο και τους Lambent που εμπόδιζαν την ομάδα του Marcus. Ο Marcus προσπαθεί να σώσει τον αγαπημένο του φίλο, δίχως αποτέλεσμα.

Φτάνοντας στην περιοχή οπού βρίσκεται το υποβρύχιο, έρχονται αντιμέτωποι με μια ομάδα επιζώντων που ήρθανε για να διαμαρτυρηθούν για τα όσα έκανε η COG. Στην προσπάθειά τους να βρουν επιτέλους τα απαραίτητα καύσιμα, αυτός και η ομάδα του κάνουν μια “αγγαρεία” για ένα πλούσιο πρώην στέλεχος, ονόματι Aaron Griffin. Ο Dizzy κρατείται όμηρος από τον Griffin, μέχρι ο Marcus και τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας να βρουν ένα όχημα γεμάτο καύσιμο στην άλλη μεριά της πόλης. Κοιτώντας πίσω στον πύργο, όπου ο Griffin κρατούσε τον Dizzy, βλέπουν την βασίλισσα των Locust να επιτίθεται και τρέχουν να βοηθήσουν. Αντιμετωπίζοντας πολλούς από τους φρουρούς της καταφέρνουν να σώσουν τον Dizzy και στη συνέχεια κατευθύνονται προς το υποβρύχιο. Έπειτα από λίγο καταφέρνουν να το επισκευάσουν και να το γεμίσουν με καύσιμα και επιτέλους η ομάδα μπορεί να ξεκινήσει το ταξίδι της προς την Azura.

Η πρόταση του Hoffman ήταν εύστοχη και τελικά ο Marcus καταφέρνει να φτάσει στην Azura. Εκεί ανακαλύπτουν πως πρόκειται για έναν μεγάλο ανθρώπινο οχυρό. Παλεύοντας με σημαντική αντίσταση από Locust και προσπαθώντας να φτάσουν στον πατέρα του Marcus, ανακαλύπτουν τη μυστική δράση του Prescott, πρώην προέδρου της COG. Συγκεκριμένα, ο Prescott ήξερε εκ των προτέρων πως η άφιξη των Locust έρχεται και έχτισε την Azura μεταφέροντας εκεί την παγκόσμια ελίτ, λίγο πριν το ξεκίνημα του πολέμου. Ο Adam Fenix καταφέρνει να επικοινωνήσει με την ομάδα με τις κάμερες ασφαλείας και εξηγεί πως έχει ένα αντίδοτο που μπορεί να σταματήσει τους Lambent. Ωστόσο, χρειάζεται βοήθεια για να κάνει το οτιδήποτε. O Marcus και η ομάδα του μάχονται για να απενεργοποιήσουν τον μηχανισμό ασφαλείας που απέτρεπε την μεταφορά από και προς το νησί. Έτσι, οι Gears που έχουν απομείνει έρχονται στην Azura για να βοηθήσουν. Οι Lambent αρχίζουν να κάνουν αισθητή την παρουσία τους στο νησί επίσης και έτσι ο Marcus σπεύδει προς το ξενοδοχείο που κρατάνε τον πατέρα του. Στον δρόμο προς τα εκεί, η ομάδα έρχεται για άλλη μια φορά αντιμέτωπη με την βασίλισσα που αποκαλύπτει πως συνεργάζεται με τον Adam εδώ και είκοσι χρόνια, αλλά αρνείται να τον αφήσει να ολοκληρώσει το έργο του, μιας και κάτι τέτοιο θα κατέστρεφε και τους Locust και τους Lambent συγχρόνως. Τελικά, έπειτα από σκληρές μάχες, καταφέρνουν να φτάσουν στο δωμάτιο του Adam.

Μετά από μια σύντομη επανένωση και μαθαίνοντας για την αυτοθυσία του Dom, ο Adam τους εξηγεί πως το Imulsion είναι ένας ζωντανός οργανισμός που εξελίσσεται γρήγορα και ο οποίος προσαρμόζεται τόσο στους Locust όσο και στα ανθρώπινα σώματα για να δημιουργήσει τους Lambent. Ωστόσο, ο πατέρας του Marcus έχει αναπτύξει ένα κύμα ενέργειας που μπορεί να καταστρέψει κάθε κύτταρο μολυσμένο από το Imulsion. Ο ίδιος βρισκόταν σε επαφή με τη βασίλισσα για να ανακαλύψει μια θεραπεία και να σταματήσει τα συμπτώματα που παρουσίαζαν οι Locust. Ωστόσο, δεν τα κατάφερε στο χρόνο που του δόθηκε.

Ο Marcus και η ομάδα του οδηγούν τον Adam στην οροφή του ξενοδοχείου που είχε τοποθετήσει ο ίδιος την γεννήτρια ενέργειας που θα έβαζε ένα τέλος στους Locust και Lambent. Καθώς η μηχανή ξεκινά, οι Gears την υπερασπίζονται από τις επιθέσεις της βασίλισσας. Σε αυτό το σημείο, ο Adam αποκαλύπτει πως ο ίδιος θα πεθάνει, μιας και μόλυνε τον εαυτό του με Imulsion για να μπορέσει να το μελετήσει καλύτερα και να βρει μια θεραπεία. Ο πατέρας λέει στον γιο του να ζήσει για αυτόν και καθώς η μηχανή πλησιάζει την πλήρη της ισχύ, τα κύτταρά του ξεκινούν να διαλύονται. Η βασίλισσα παρέμεινε ζωντανή ακόμα και μετά την τελευταία επίθεση και ενώ ο Marcus θρηνεί το χαμό του, αυτή τον κατηγορεί για την αποτυχία του πατέρα του. Εξοργισμένος ο Marcus την σκοτώνει επιτέλους, χρησιμοποιώντας το μαχαίρι του Dom. Η μηχανή πετυχαίνει το στόχο της και σκοτώνει όλους του Locust και Lambent σε ολόκληρο τον πλανήτη. Οι επιζώντες Gears το γιορτάζουν, με τον Marcus να συνεχίζει να θρηνεί για το χαμό του πατέρα του και του καλύτερού του φίλου. Ωστόσο, η Anya βρίσκεται στο πλευρό του, υπενθυμίζοντάς του, τις τελευταίες λέξεις του πατέρα του. Πλέον έχουν μέλλον.

Gears of War 4

To Gears of War 4 λαμβάνει χώρα 25 χρόνια μετά τα γεγονότα του τρίτου παιχνιδιού και το όπλο που ενεργοποιήσαμε στο τέλος του τίτλου (Imulsion Countermeasure) πλέον έχει καταστρέψει όλο το Imulsion στον πλανήτη Sera, σκοτώνοντας μαζί του και όλους τους Locust και Lambent. Δυστυχώς συγχρόνως κατέστησε αδύνατη τη χρήση των ορυκτών καυσίμων, αναγκάζοντας την ανθρωπότητα να βρει νέους τρόπους για να επιβιώσει. Το countermeasure έφερε επίσης την έλευση των “Windflares", ισχυρών ανεμοθυελλών που σχηματίζονται σε κάθε γωνιά του πλανήτη.

Μετά την καταστροφική επιδημία των Lambent, η ανασχηματισμένη Coalition of Ordered Governments εκτιμά ότι μόνο μερικές εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν επιβιώσει στον Sera. Για να αποτρέψει τον πληθυσμό από το να μειωθεί περαιτέρω, έχτισε πόλεις με τείχη για την προστασία των πολιτών από τους έξω κινδύνους. Η COG εξέδωσε επίσης ένα στρατιωτικό νόμο που αποτρέπει οποιασδήποτε μορφής ταξίδι έξω από τα τείχη της πόλης. Μερικοί επιζώντες απέρριψαν τις απόψεις της COG και σχημάτισαν μια ομάδα που ονομάζεται "Outsiders" και ζουν έξω από την δικαιοδοσία της COG, διεξάγοντας επιδρομές στα εδάφη της COG για να συγκεντρώσουν πόρους.

Το παιχνίδι επικεντρώνεται στο γιο του Marcus Fenix και της Anya Stroud, J. D. Fenix, ο οποίος, μαζί με τους φίλους του Delmont "Del" Walker και Kait Diaz έρχεται αντιμέτωπος με μια νέα απειλή για την επιβίωση της ανθρωπότητας.


Πηγές: Wikipedia, Gearspedia