Τα settings των PC Games

Ρυθμίστε σωστά τα γραφικά των παιχνιδιών
10 Σεπτεμβρίου 2015 09:32
Τα settings των PC Games

Ένα από τα πιο χρονοβόρα και ίσως εκνευριστικά πράγματα στο PC Gaming είναι η σωστή επιλογή των ρυθμίσεων του παιχνιδιού, ώστε να απολαμβάνεις τη μέγιστη δυνατή ποιότητα γραφικών, παίζοντας ταυτόχρονα σε κατάλληλο framerate. Το μενού το ρυθμίσεων μπορεί να δείχνει απρόσιτο με τις τόσες διαφορετικές επιλογές, τις σύνθετες ορολογίες και τα πράγματα που απαιτεί να λάβετε υπόψιν ταυτόχρονα. Παρακάτω μπορείτε να βρείτε μια σύντομη περιγραφή των συνηθέστερων ρυθμίσεων, καθώς και τις επιπτώσεις που έχουν στην απόδοση των παιχνιδιών. Πριν ξεκινήσουμε αξίζει να αναφερθεί πως το κόστος της κάθε ρύθμισης στην απόδοση του παιχνιδιού διαφέρει από τίτλο σε τίτλο. Έτσι, για παράδειγμα η ποιότητα των σκιών αν και στα περισσότερα παιχνίδια είναι μια πολύ απαιτητική ρύθμιση, μπορεί σε σπάνιες περιπτώσεις να μην έχει μεγάλη επίπτωση στην απόδοση.

Ανάλυση (Resolution)

Τι είναι:  Τα pixels ή εικονοστοιχεία είναι οι μικροσκοπικές χρωματιστές κουκκίδες που απαρτίζουν την οθόνη σας και συνδυαστικά δημιουργούν τις εικόνες που απεικονίζονται σε αυτήν. Η ανάλυση δηλώνει των αριθμό των στηλών και των γραμμών από pixels που διαθέτει η οθόνη σας. Για παράδειγμα μια 1920x1080 οθόνη φέρει 1920 κάθετες στήλες και 1080 οριζόντιες γραμμές από pixels, που άμα κάνουμε τους υπολογισμούς αντιστοιχούν σε 2.073.600 pixels. Όσον αφορά τα βιντεοπαιχνίδια η επιλογή της ανάλυσης καθορίζει το πόσα pixels χρησιμοποιεί η κάρτα γραφικών σας για να απεικονίσει το παιχνίδι.

Πως επηρεάζει την απόδοση: H ανάλυση είναι καθοριστικής σημασίας για την απόδοση του παιχνιδιού. Όπως είναι λογικό όσο χαμηλότερα ορίζεται την ανάλυση τόσο καλύτερα θα «τρέχει» το παιχνίδι, μιας και η κάρτα γραφικών σας έχει να διαχειριστεί πολύ λιγότερα pixels. Για παράδειγμα σε ανάλυση 720p η κάρτα χρησιμοποιεί μόνο 921.600 pixels, ενώ σε 4K ανάλυση η κάρτα είναι υπεύθυνη για περίπου 8 φορές περισσότερα pixels και συγκεκριμένα 8.847.360. Ωστόσο, αν και το κόστος απόδοσης είναι μεγάλο, η ανάλυση είναι πολύ σημαντική για την ποιότητα των γραφικών και έτσι είναι καλύτερα να θυσιάζεται κάποια άλλη ρύθμιση για να παίζετε στην native ανάλυση της οθόνης σας,

Vertical Sync/ V-Sync

Τι είναι: To Refresh Rate αναφέρεται στο πόσες φορές ανανεώνεται η εικόνα που προβάλλεται στην οθόνη σας κάθε δευτερόλεπτο. Έτσι, αν έχετε μια οθόνη των 60Hz, για παράδειγμα, η οθόνη σας θα ανανεώνει την εικόνα που προβάλει 60 φορές ανά δευτερόλεπτο. Παρόλο, που η οθόνη σας μπορεί να αναπαράγει μόνο 60 καρέ το δευτερόλεπτο, αυτό δεν αποτρέπει την κάρτα γραφικών σας από το να παράγει περισσότερα από 60 fps. Όταν όμως συμβαίνει αυτό η εικόνα του παιχνιδιού “σπάει” και δημιουργείται το γνωστό tearing. Ο ρόλος του V-Sync είναι να αντιμετωπίσει αυτό το εκνευριστικό πρόβλημα. Ένα παράδειγμα tearing μπορείτε να δείτε στην εικόνα παρακάτω.

Πως επηρεάζει την απόδοση: Το V-Sync είναι μια ιδιαίτερη ρύθμιση καθώς άλλοτε επηρεάζει αρνητικά την απόδοση του παιχνιδιού σας και άλλοτε η χρήση του δεν έχει καμία επίπτωση.

Το VSync αντιστοιχίζει το framerate του παιχνιδιού με το refresh rate της οθόνης, δηλαδή στα 60fps για αυτό το παράδειγμα. Αν η κάρτα σας είναι ικανή να παράγει συνεχώς περισσότερα από 60fps τότε προτείνεται η χρήση της ρύθμισης για να αποφύγετε το εκνευριστικό tearing. Ωστόσο, αν έχετε λιγότερα από 60 FPS, το VSync θα θέσει ως ανώτατο όριο για το παιχνίδι τα 30fps και έτσι θα λάβετε ένα σημαντικό πλήγμα στην απόδοση. Στη δεύτερη περίπτωση η χρήση του V-Sync ίσως αξίζει να αποφευχθεί. Όμως, αν το παιχνίδι προσφέρει την επιλογή του Triple Buffering, τότε προτείνεται να ενεργοποιήσετε και το V-Sync και το Triple Buffering, καθώς έτσι θα λάβετε τα οφέλη του V-Sync χωρίς τις αρνητικές συνέπειες για την απόδοση.

Anti-aliasing

Τι είναι:  Το Anti-aliasing (ΑΑ) εν συντομία έχει ως σκοπό να μειώσει τις pixellated ή οδοντωτές άκρες που βλέπετε στο παιχνίδι σας και είναι μια από τις πιο συνηθισμένες ρυθμίσεις που θα συναντήσετε. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα του οφέλους της συγκεκριμένης ρύθμισης μπορείτε να δείτε στην εικόνα παρακάτω. Παλιότερα είχαμε δημοσιεύσει έναν εκτενή οδηγό που αναλύει τις διάφορες πτυχές του, έτσι περισσότερα για αυτό μπορείτε να διαβάσετε εδώ.

Πως επηρεάζει την απόδοση: Το Anti-aliasing είναι μια από τις πιο απαιτητικές ρυθμίσεις που θα συναντήσετε. Ορισμένοι τύποι του, όπως το MSAA είναι τόσο απαιτητικοί που μπορεί να ρίχνουν κατά πάρα πολλές μονάδες το framerate. Βέβαια στον αντίποδα υπάρχουν και τύποι σαν το FXAA που έχουν σχετικά μικρό κόστος απόδοσης. Όπως και να έχει το AA είναι μια από τις πρώτες ρυθμίσεις που πρέπει να χαμηλώσετε ή να απενεργοποιήσετε εξ ολοκλήρου, αν το παιχνίδι σας δεν τρέχει αξιοπρεπώς, μιας και θα δώσει μια “ανάσα” στην κάρτα γραφικών σας.

Texture Quality

Τι είναι: Η εν λόγω ρύθμιση αφορά την ποιότητα των εικόνων που συνοδεύουν τα 3D μοντέλα των παιχνιδιών. Για παράδειγμά αν βρίσκεστε στον εσωτερικό χώρο ενός σπιτιού και κοιτάτε μια ξύλινη σκάλα, η κάρτα γραφικών “δημιουργεί” πρώτα το τρισδιάστατο σχήμα της σκάλας και έπειτα τοποθετεί πάνω στο σχήμα μια εικόνα ξύλινου υλικού. Έτσι, δημιουργείται το οπτικό αποτέλεσμα που βλέπετε. Όπως είναι λογικό μιας και μιλάμε για εικόνες, όσο καλύτερη ποιότητα διαλέξετε τόσο πιο καθαρά και αληθοφανή θα δείχνουν τα αντικείμενα, τα περιβάλλοντα και γενικότερα ο κόσμος του παιχνιδιού.

Πως επηρεάζει την απόδοση: Η ποιότητα των textures είναι μια από τις λίγες ρυθμίσεις που δεν χρειάζεται πολλή επεξεργαστική ισχύ από το σύστημα σας και έτσι το κόστος της απόδοσης είναι πολύ μικρό. Βέβαια απαραίτητη προϋπόθεση είναι να έχετε αρκετή VRAM, ανάλογα πάντα με τις απαιτήσεις του παιχνιδιού. Αν το παιχνίδι ζητάει για παράδειγμα 3GB VRAM και το σύστημα σας διαθέτει μόλις 2GB, τότε είναι πάρα πολύ πιθανό να αντιμετωπίζετε στιγμιαία κολλήματα, καθώς η μνήμη δεν είναι αρκετή και πρέπει να αδειάσει για να φορτωθούν νέα textures.

Anisotropic Filtering

Τι είναι:  Το Anisotropic Filtering (AF) συνδέεται άμεσα με τα textures και την ποιότητά τους και επηρεάζει το πως αυτά δείχνουν σε ένα αντικείμενο, όταν το κοιτάτε υπό γωνιά. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμά που μπορείτε να δείτε και στην εικόνα παρακάτω είναι οι δρόμοι. Ακριβώς στο σημείο που στέκεται ο χαρακτήρας σας, τα textures εμφανίζονται σωστά και με την απαραίτητη ευκρίνεια. Αλλά, καθώς ο δρόμος συνεχίζει, τα πιο μακρινά textures δείχνουν θολά. Ο ρόλος του Anisotropic Filtering είναι να κάνει ακόμη και τα πιο μακρινά από τον χαρακτήρα textures να δείχνουν ευκρινή και λεπτομερειακά και να μην ξεχωρίζουν τόσο έντονα από τα υπόλοιπα.

Πως επηρεάζει την απόδοση: Η συγκεκριμένη ρύθμιση ακόμη και στα μεγαλύτερα επίπεδα (x16) δεν είναι ιδιαίτερα απαιτητική για τους σημερινούς υπολογιστές, αν και παραμένει σημαντική για το οπτικό σύνολο.

Draw Distance

Τι είναι: Αυτή η ρύθμιση αφορά την απόσταση στην οποία μπορείτε να δείτε τα διάφορα αντικείμενα στον κόσμο του παιχνιδιού. Όσο πιο υψηλή ρύθμιση επιλέξετε τόσο πιο μακριά θα εκτείνονται και οι ορίζοντες του παιχνιδιού Για παράδειγμα σε ένα τοπίο με βουνά θα μπορείτε να δείτε τα δέντρα από μεγαλύτερη απόσταση χωρίς να πλησιάσετε απαραίτητα το βουνό.

Πως επηρεάζει την απόδοση: Η εν λόγω ρύθμιση επηρεάζει σχετικά λίγο την απόδοση. Έτσι, στις περισσότερες περιπτώσεις μπορείτε να αφήσετε την ρύθμιση σε υψηλά επίπεδα, ωστόσο αν το σύστημα σας είναι μέτριων προδιαγραφών εύκολα μπορείτε να θυσιάσετε το Draw Distance για μια μικρή βελτίωση στο framerate.

Field of View (FOV)

Τι είναι: To Field of View καθορίζει την περιφερειακή όραση του χαρακτήρα σας. Έτσι, στους μεγαλύτερους βαθμούς του επιτρέπει να δείτε περισσότερα πράγματα στα πλάγια, με τα αντικείμενα μπροστά σας να δείχνουν μικρότερα και πιο απομακρυσμένα

Πως επηρεάζει την απόδοση: To FOV δεν επηρεάζει την απόδοση και η απόφαση εξαρτάται από τα προσωπικά σας κριτήρια, οπότε δοκιμάστε και επιλέξτε την κατάλληλη ρύθμιση ανάλογα με τις προτιμήσεις σας.

Shadows

Τι είναι:  Στα περισσότερα παιχνίδια αλλάζοντας τη σχετική ρύθμιση για την ποιότητα των σκιών, η μηχανή γραφικών προσαρμόζει την ανάλυσή τους. Ωστόσο σε πιο σύγχρονα παιχνίδια η ρύθμιση μπορεί να είναι υπεύθυνη και για την ενεργοποίηση προηγμένων εφέ, όπως των soft shadows. Σε γενικές γραμμές και όπως είναι φυσικό η ρύθμιση είναι υπεύθυνη για την συνολική ποιότητα των σκιών στο παιχνίδι, δηλαδή πόσο ρεαλιστικές και ευκρινείς είναι.

Πως επηρεάζει την απόδοση:  Η ποιότητα των σκιών είναι μια άκρως απαιτητική ρύθμιση κυρίως από πλευράς επεξεργαστή. Όμως ακόμη και στα πιο χαμηλά επίπεδα το οπτικό αποτέλεσμα δεν επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό, οπότε είναι μια ρύθμιση που προτείνεται να χαμηλώσετε σε περίπτωση που το framerate υστερεί.

Ambient Occlusion

Τι είναι: Ο φωτισμός του περιβάλλοντος εκθέτει κάθε αντικείμενο με ένα ομοιόμορφο φως. Σκεφτείτε για παράδειγμα μια ηλιόλουστη μέρα, όπου ακόμη και σε κάποιο σκιερό μέρος, διασκορπίζεται μια ορισμένη ποσότητα φωτός. Το Ambient Occlusion προσπαθεί να αναπαράγει αυτό το φαινόμενο, καθορίζοντας ποια μέρη ενός αντικειμένου ή του περιβάλλοντος δεν πρέπει να εκτίθενται σε τόσο φωτισμό περιβάλλοντος όσο άλλα. Με αυτό τον τρόπο ενισχύει την αίσθηση του βάθους στα 3D γραφικά.

Πως επηρεάζει την απόδοση: Ανεξάρτητα από το είδος του (SSAO/HBAO/HBAO+), το ΑΟ είναι αρκετά απαιτητικό και μπορεί να σας “κοστίσει” δεκάδες frames στο σύνολο. Ωστόσο η συνεισφορά του στο οπτικό αποτέλεσμα είναι σημαντική. Προσωπικά είναι μια από τις τελευταίες ρυθμίσεις που θα θυσίαζα για να πετύχω ένα πιο σταθερό ή καλύτερο framerate.

Motion Blur

Τι είναι: Το Motion Blur είναι ένα κινηματογραφικό εφέ που θολώνει ηθελημένα την εικόνα όταν η κάμερα ή κάποιο αντικείμενο κινείται.

Πως επηρεάζει την απόδοση: Στις περισσότερες περιπτώσεις το κόστος απόδοσης είναι πολύ μικρό, αλλά φυσικά εξαρτάται από την υλοποίηση του εφέ από τους δημιουργούς του παιχνιδιού.

Depth of Field/ DoF

Τι είναι: Πρόκειται για ένα ακόμη κινηματογραφικό εφέ που χρησιμοποιείται αρκετά και στον χώρο της φωτογραφίας. Στα παιχνίδια το εφέ θολώνει τα αντικείμενα που βρίσκονται στο παρασκήνιο, για να εστιάσει την προσοχή του παίκτη στα όσα λαμβάνουν χώρα μπροστά του, σε κάποιο συγκεκριμένο αντικείμενο ή χαρακτήρα.

Πως επηρεάζει την απόδοση: Πολλές φορές το DoF καταναλώνει πολλούς πόρους και έτσι συνήθως η χρήση του είναι απαγορευτική ειδικά σε υπολογιστές μέτριων προδιαγραφών.

Αν έχετε την οποιαδήποτε απορία για τα παραπάνω ή για άλλες ρυθμίσεις που συναντάτε στα παιχνίδια, μπορείτε να την γράψετε στα σχόλια.