Wolfenstein II: The New Colossus Review

 • Written by 
 • Read later

  It’s f*cking space aliens

  Είτε το καταλαβαίνουμε, είτε όχι, ο ρυθμός, η ροή, το «pacing», μιας ιστορίας είναι ο σημαντικότερος παράγοντας στην απόλαυση αυτής. Μέσω αυτού, μια μέτρια ιστορία μπορεί να αναδειχθεί σε κάτι καλύτερο ή αντίθετα, μια ωραία πλοκή να σε κουράσει και να μην βλέπεις την ώρα και την στιγμή που θα βγεις από την αίθουσα του κινηματογράφου. Φυσικά, αυτό δεν περιορίζεται μόνο στις ταινίες. Είναι μια ευρύτερη έννοια που έχει εφαρμογή σε κάθε μορφής αφήγησης μιας ιστορίας, στο τρέξιμο, αλλά και στον γενικότερο τρόπο ζωής. Πρέπει να υπάρχουν εναλλαγές γρήγορων και αργών ρυθμών, σε συγκεκριμένες αναλογίες και με μια σταδιακή κλιμάκωση, πράγμα που απαιτεί μια καλλιτεχνική δεξιοτεχνία, η οποία δεν μετριέται εύκολα με ξερές μαθηματικές εξισώσεις. Και εδώ είναι που το νέο Wolfenstein με άφησε ελαφρώς πικραμένο.

  Το Wolfenstein II: The New Colossus, λοιπόν, για να ξεμπερδεύουμε γρήγορα-γρήγορα με τα τυπικά και να περάσουμε στο υπόλοιπο review, αποτελεί την συνέχεια του πρόσφατου reboot της σειράς Wolfenstein που έγινε με το The New Order το 2014 και επεκτάθηκε με το standalone prequel αυτού, The Old Blood, το 2015. Για μια ακόμη φορά πίσω από το τιμόνι ανάπτυξης είναι η σουηδική MachineGames και κυκλοφορεί για ηλεκτρονικούς υπολογιστές με λειτουργικό Windows, τις κονσόλες PlayStation 4 και Xbox One (εννοείται και για τις αναβαθμισμένες εκδόσεις αυτών), ενώ προς μεγάλη έκπληξη αρκετού κόσμου, θα το δούμε και στο Nintendo Switch κάποια στιγμή τον επόμενο χρόνο.


  Το The New Colossus ξεκινά ακριβώς μετά τα γεγονότα του The New Order. Δευτερόλεπτα πριν την καταστροφή του Deathshead's Fortress, οι Kreisau Circle, μέλη της αντιστασιακής ομάδας που αντεπιτίθενται στο ναζιστικό καθεστώς, σώζουν τον πρωταγωνιστή μας, William Joseph “B.J.” Blazkowicz, ο οποίος επιζεί αλλά σε κρίσιμη κατάσταση. Πέντε μήνες αργότερα, σωματικά ταλαιπωρημένος, ξυπνά από κόμμα κατά την διάρκεια μιας επίθεσης της Frau Engel (η κύρια αντίπαλος του παιχνιδιού) στο υπόβρύχιο-κέντρο δράσης της επανάστασης, το Eva's Hammer. Πολλά έχουν αλλάξει, αν και ο κύριος στόχος είναι ακόμα ο ίδιος, οι στενές επαφές τρίτου τύπου μεταξύ ναζιστών στρατιωτών και κάθε είδους σφαίρα ή πυρομαχικού που μπορούν να «φτύσουν» τα όπλα του «Terror Billy».

  Αυτή την φορά, θα επιστρατεύσουν την βοήθεια της Αφροαμερικανίδας Grace Walker και της American Resistance ώστε να ξεκινήσουν την Δεύτερη Αμερικανική Επανάσταση. Κατά την διάρκεια των γεγονότων της κύριας ιστορίας θα συναντήσουμε και θα συναναστραφούμε με παλιούς και νέους χαρακτήρες ενώ ταυτόχρονα -κυρίως μέσω flashbacks- θα πάρουμε μια δυνατή γεύση από τα παιδικά χρόνια και το παρελθόν του πρωταγωνιστή. Τα βασικά υλικά του The New Colossus είναι το δράμα, υπήρχαν σημεία όπου σχεδόν δάκρυσα, πράγμα που δεν το περίμενα ποτέ από ένα Wolfenstein παιχνίδι, και το χιούμορ, το οποίο αρκετές φορές δεν είναι μόνο πετυχημένο, αλλά και με πολύ καλό timing, ώστε να ελαφρύνει την ατμόσφαιρα όταν έχει γίνει πολύ σοβαρή.

  Το δομικό αυτό κατασκεύασμα δένεται με αρκετές δόσεις «τυριού» και μεγάλης διάρκειας -τουλάχιστον για αυτή την κατηγορία παιχνιδιών- και ποιότητας pre-rendered cutscenes. Τα διαλείμματα για την αφήγηση της ιστορίας αυτά καθ’ αυτά τα λάτρεψα. Το πρόβλημα μου βρίσκεται στην αναλογία cutscenes και gameplay κομματιών, ειδικά στο πρώτο μισό του παιχνιδιού, αφού υπήρξαν φορές που αποτελούσα απλό παρατηρητή για δύο και τρεις φορές περισσότερη ώρα από ότι είχα στο κάτω μέρος της οθόνης μου δύο όπλα και στο κέντρο αυτής ρομπότ ή/και ναζιστές. Σε οποιοδήποτε άλλο shooter πρώτου προσώπου μπορεί να μην με ενοχλούσε στον ίδιο βαθμό, αλλά σε ένα Wolfenstein, με fast paced χαρακτήρα, αυτές οι μεγάλες «παικτικές» παύσεις έχουν ως αποτέλεσμα την ανάγκη μιας πεντάλεπτης περίπου «προθέρμανσης» κάθε φορά που παίρνεις τον έλεγχο.

  Η δράση εκτυλίσσεται κυρίως σε στενούς διαδρόμους και μεγάλες αρένες γεμάτες εχθρούς, ντυμένες με ωραίες υφές (αν δεν κάτσεις να τις κοιτάξεις από πάρα πολύ κοντά), όμως σε αντίθεση με το The New Order, τις περισσότερες περιπτώσεις τοποθεσιών ή θα τις έχετε δει σε άλλα παιχνίδια (για παράδειγμα τα περιβάλλοντα στην Αφροδίτη θυμίζουν αρκετά τον Άρη του πρόσφατου reboot του Doom) ή δεν θα είναι ιδιαίτερα αξιομνημόνευτες. Κλείνοντας, το τέλος της ιστορίας με άφησε ελαφρώς ανικανοποίητο με ένα βεβιασμένο επίλογο και την απουσία της απαραίτητης κορύφωσης σε επίπεδο gameplay. Αν και σε γενικές γραμμές το The New Colossus προσπαθεί να κάνει μερικά νέα πραγματάκια, μιλάμε για μια εμπειρία αρκετά παρόμοια με αυτήν που είχαμε στο The New Order. Η βέλτιστη επιλογή είναι η χρήση δύο όπλων ταυτόχρονα, η ζωή δεν αναπληρώνεται ολόκληρη και η στασιμότητα ισοδυναμεί με θάνατο.

  Οι περισσότερες προσεγγίσεις ξεκινούν ως stealth, με στόχο να εξουδετερώσουμε τους Commanders πριν προλάβουν αυτοί να καλέσουν ενισχύσεις. Όπως και στο πρώτο παιχνίδι του reboot, τα περισσότερα από τα -ευτυχώς προαιρετικά- stealth κομμάτια τα απέφυγα και προτίμησα μια run and gun προσέγγιση που πιστεύω ότι αρμόζει περισσότερο στον χαρακτήρα της σειράς. Ανάλογα με τον τρόπο παιξίματος που επιλέγουμε, ξεκλειδώνονται μερικά passive bonuses (Perks), με την ολοκλήρωση κάποιων προϋποθέσεων (για παράδειγμα σκοτώνοντας αρκετούς εχθρούς με stealth takedowns ανεβάζουμε την ταχύτητα με την οποία προχωράμε όταν είμαστε σε crouch στάση). Οι προσθήκες νέων όπλων είναι ελάχιστες, αν και συνεχίζουν να δίνουν ικανοποιητικό feedback με τον ακουστικό και οπτικό τους τομέα κατά την διάρκεια της χρήσης.

  Περίπου στην μέση του παιχνιδιού, σε ένα κομβικό σημείο της ιστορίας, καλούμαστε να κάνουμε μια επιλογή ανάμεσα σε τρία «Contraptions» (Ram Shackles, Battle Walker, Constrictor Harness), μηχανικά εξωσκελετικά βοηθήματα, το καθένα από τα οποία δίνει στον Blazkowicz την ικανότητα να κινείται διαφορετικά στο περιβάλλον κατά την διάρκεια της μάχης και όχι μόνο. Με τα Ram Shackles γίνεται ένας πολιορκητικός κριός όταν τρέχει και μπορεί να καταστρέψει μερικά προεπιλεγμένα καλύματα αεραγωγών ή τους εχθρούς του. Το Battle Walker αποτελείται από ένα σύστημα πτυσσόμενων μηχανικών ποδιών που του επιτρέπει να φτάνει σε ψηλότερα μέρη και να κρύβεται πίσω από ψηλότερη κάλυψη.

  Τέλος, το Constrictor Harness εξαναγκάζει το σώμα του πρωταγωνιστή σε ένα αφύσικο «μάζεμα» δίνοντάς του έτσι πρόσβαση σε πολύ χαμηλού ύψους χώρους. Με την επίτευξη κάποιων αποστολών μετά το τέλος του βασικού παιχνιδιού μπορούν να γίνουν διαθέσιμα και τα τρία. Οι νέοι μηχανισμοί θα μπορούσαν να προσδίδουν μεγαλύτερη ποικιλία στο gameplay αν τους υποστήριζε σε μεγαλύτερο και ουσιαστικότερο βαθμό το level design. Ως προαιρετική ασχολία, εκτός των αρκετών σε αριθμό και ποικιλία collectables, είναι διαθέσιμες οι αποστολές εξουδετέρωσης των «Übercommander», που πρακτικά πρόκειται για ένα ανεπίσημο replay προηγούμενων αποστολών με ελαφρώς περισσότερους εχθρούς και δυνατότερους Commanders. Υπεύθυνοι για την μουσική του The New Colossus είναι οι Martin Stig Andersen (Limbo, Inside) και ο συνθέτης τον οποίο έχει ερωτευτεί (αν όχι, θα έπρεπε) η βιομηχανιά των βιντεοπαιχνιδιών, Mick Gordon (υπεύθυνος για την μουσική επένδυση των Killer Instict, του Doom, του The New Order, του Doom, του The Old Blood, του Doom, του Prey, του Doom, του DOOM και του Doom). Κρατάει τον χαρακτήρα που θα περίμενε κανείς από ένα alternate 1960, επηρεασμένο από την παγκόσμια κυριαρχία της Γερμανίας μετά την νίκη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, αλλά με ένα ελαφρύ θράσος καταφέρνει να θυμίσει λίγο την προηγούμενη δουλειά του Mick Gordon με τους βιομηχανικούς ήχους του Doom κατά την διάρκεια της μάχης. Τέλος, το voice acting είναι -κατά κύριο λόγο- πολύ ανώτερο του μετρίου και τα όπλα ακούγονται ικανοποιητικά.

  Και ας περάσουμε στον τεχνικό τομέα του παιχνιδιού και πιο συγκεκριμένα, στην έκδοση για τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Το The New Colossus, με λίγη τύχη και μαθαίνοντας τα τερτίπια του, δηλαδή να μην τολμήσεις να κάνεις Alt-Tab ή να ανοίξεις το Steam Overlay, όλα θα κυλήσουν ομαλά. Βέβαια, περίπου μία στις τρεις φορές απλά θα φας ένα ανεξήγητο, ξεγυρισμένο error κατά την εκκίνηση του παιχνιδιού. Οι επιλογές που δίνονται στα settings έχουν ικανοποιητικό εύρος και πιστεύω πως θα καλύψουν και τους πιο απαιτητικούς. Στα υπόλοιπα θέματα που είναι τα ίδια σε όλες τις πλατφόρμες κυκλοφορίας, η Τεχνητή Νοημοσύνη των εχθρών περνάει μετά βίας την βάση και το lip-syncing είναι αρκετά καλό στις pre-rendered σκηνές, με το real time να απογοητεύει ελαφρώς στις περισσότερες περιπτώσεις.

  Συνοψίζοντας...

  Aισθάνομαι ότι η MachineGames είχε μια ιστορία στα χέρια της για την συνέχεια της σειράς που ήθελε απλά να την πει, χωρίς να υπολογίσει αν μπορεί να την υποστηρίξει με την απαραίτητη και αναμενόμενη εξέλιξη σε επίπεδο gameplay. Είναι μια συχνή παγίδα στην οποία πέφτουν αρκετές φορές ομάδες ανάπτυξης σειρών με ετήσιες κυκλοφορίες. Το The New Colossus δεν είναι σε καμία περίπτωση κακό παιχνίδι, βέβαια, με μια διάρκεια 7-8 ωρών (3 εξ αυτών αφιερωμένες στα cutscenes) στην μεσαία δυσκολία, δίνει την εντύπωση πολύ σύντομου, καθώς μόλις επιταχύνει σε έναν ικανοποιητικό ρυθμό, έχει μπει ήδη στον επίλογο. Θα το συνιστούσα με κάποια επιφύλαξη (μετά την αναμονή για την εξομάλυνση του τεχνικού τομέα στα PC) επισημαίνοντας ξανά ότι πρόκειται για μια εμπειρία που θα δώσει αρκετή έμφαση στην ιστορία (όχι όση ένα Last of Us ή ένα Uncharted, αλλά σίγουρα περισσότερη από ένα DOOM).

  6
  Box Art
  Tested on : PC
  Developer : Machine Games
  Publisher : Bethesda Softworks
  Distributor : IGE
  Available for : PC, Xbox One, PS4
  Release date : Παρασκευή, 27 Οκτωβρίου 2017
  Latest Reviews
  Login to post comments
  Comments (29)
  Refresh Comments
  Choose Order:
  • Comment Link
   PetrosChios
   PetrosChios 12/12/2017 10:51:49
   6??? Whaaaat?? 8 at least
  • Comment Link
   DiamondKing
   DiamondKing 29/11/2017 20:00:31
   Μάλλον ο reviewer δεν μπορεί να αντιληφθεί τον ιδιαίτερο τρόπο sotry telling που έχει το παιχνίδι που μόνο βαρετό δεν το κάνει. Έχει έντονα στοιχεία και είναι επηρεασμένο ξεκάθαρα από σκηνοθεσία Tarantino (συγκεκριμένα: Inglourious Basterds) με awkward καταστάσεις καφρίλας και WTF moments που χαρακτηρίζουν τον Quentin και κάνουν ξεχωριστές τις ταινίες του . Η φράση " ήθελε απλά να την πει" προσβάλει με κυνικό τρόπο την προσπάθεια που έκαναν οι developers του παιχνιδιού σε αυτό το κομμάτι. Την οποία προσωπικά την βρίσκω εξαιρετική και δεν με κούρασε πουθενά. Δεν είναι DOOM, είναι Wolfenstein με μια εξαιρετική ιστορία φαντασίας που τρομάζει άπλα και στην σκέψη ότι μπορεί να ήταν και η πραγματικότητα έτσι...
   Το game επίσης δεν κρατιέται πουθενά πίσω.. τα δείχνει και τα λέει όλα, βρισιές, λέξεις και χαρακτηρισμούς που μπορεί να "ενοχλήσουν" και να προσβάλουν κάποιους καθώς και εικόνες και gore που θα πεις WTF με κεφαλαία γράμματα.
   Δώστε λίγο προσοχή στα review σας παίδες, ας τα κάνετε 2 άτομα μαζί ανάλογα το game ή ας ρωτάτε απλά και μια δεύτερη γνώμη σχετικά με κάτι που έχετε αμφιβολία ή που αισθάνεστε ότι δεν μπορείτε να το "πιάσετε" εσείς οι ίδιοι, δεν είναι ντροπή και κανείς δεν είναι τέλειος να τα ξέρει και να τα έχει βιώσει όλα στην ζωή του.
   Σας διαβάζει αρκετός κόσμος το πάτε πλέον επαγγελματικά το όλο conecpt με site και youtube και είναι κρίμα τέτοιες καλές προσπάθειες παιχνιδιών με βαριά ονόματα, όπως είναι το Wolfenstein στην προκειμένη περίπτωση, να μην τους δίνεται η πρέπουσα προσοχή και το ανάλογο βάρος.
  • Comment Link
   Sadshadow
   Sadshadow 13/11/2017 04:30:37

   Νομίζω πως αυτό το κείμενο είναι απαράδεκτο για ένα τέτοιο παιχνίδι. Δεν λέω οτι θα έπρεπε να πάρει 10, ούτε ότι είναι η υπερπαιχνιδάρα. Απλώς περίμενα λίγο περισσότερη ανάλυση και λιγότερο κείμενο στο πόδι.Είναι πραγματικά λες και το έγραψες μισή ώρα πριν το παραδώσεις επειδή το είχες ξεχάσει.Το παιχνίδι είναι φοβερό. Είναι εντυπωσιακό και συγκινητικό. Έχει και φοβερά όπλα και οχήματα. Ναι ξέρω ακούγεται λίγο παιδιαρίστικο αυτό άλλα είναι και γ@μώ τα παιχνίδια. Ίσως να μην αξίζει 45 ευρώ και να έπρεπε να είναι κάπου στα 30, μόνο αυτό το ελάττωμα του βρίσκω.Πάντως ένα σχόλιο που διάβασα είναι αλήθεια. Ότι πιο απλοικό έχουμε δει στο site. Δεν το λέμε για να ρίξετε βουρδουλιές στον συντάκτη αλλά για να βελτιωθεί η ποιότητα. Αυτά, πάω σχολείο τώρα μπας και μια μέρα μάθω να γράφω σαν άνθρωπος.


   Στο site το πιο απλοϊκό review που εχω δει ειναι αυτο του Ghost Recon Wildlands.
   Ενα παιχνίδι γεμάτο bugs, μηχανισμούς gameplay που δεν λειτουργούν σωστά (κάλυψη), βαρετό και αδιάφορο σενάριο με επαναλαμβανομενα quests που κάνεις ξανα τα ίδια και τα ίδια, απαράδεκτη τεχνητή νοημοσύνη, frame drops. χάρτης που αν και πανέμορφος δίνει την εντύπωση πως οι εχθροι και τα quests μπήκαν τυχαία πάνω του και δεν σχεδιάστηκε απο τους ίδιους ανθρώπους που έκαναν ολο το υπόλοιπο παιχνίδι.
   Για να μην μιλήσουμε για το οτι είναι εντελώς διαφορετικό από οτι τα υπόλοιπα παιχνίδια της σειράς Ghost Recon.
   Και το review αυτο που λέει πάνω κάτω είναι: Eγώ με την παρέα μου περάσαμε καλα και το διασκεδάσαμε, 8.
   Επισης έχουμε ενα 6 στο Rise of Tomb Raider και ενα 10 στο uncharted 4 απο τον ίδιο αρθρογραφο... αυτο δυστυχώς ειναι για γέλια και απορώ και εκπλήσσομαι πως γίνεται να το έκανε αυτο ο Σακης που οποιοδιποτε αλλο review του εχω διαβάσει τοσα χρόνια, ακόμα και πριν τους Unboxholics ήταν κορυφαιο...
   Ακόμα και αμα διαφωνούσα με την άποψη του (πχ GTA) την σεβόμουν απόλυτα γιατί ήταν σοβαρή με επιχειρήματα. (σε καμια περίπτωση δεν είμαι ατομο που με όποιον διαφωνεί τον εκμηδενίζει, καμια σχέση)
   Άλλα με τα νεα Tomb Raider ρε παιδιά είναι φανερά προκατειλημμένος αρνητικά λογο του οτι ειναι διαφορετικά απο τα παλιά που αυτός αγάπησε, και το χειρότερο ειναι οτι μετά έβαλε 10 στο uncharted 4 που είναι πάνω κάτω της ίδιας ποιότητας... (το τελείωσα πριν μια εβδομάδα το U4).
   Αν το Tomb Raider θεωρείς οτι ειναι του 6 τοτε το U4 θα έπρεπε να εχει 4-8. Αμα το U4 λες οτι ειναι του 10 τοτε το TR πρέπει να ειναι 8-10. Ε δεν γίνεται να λες οτι το ενα ειναι 6 και το αλλο 10... και δεν ειναι μονο η βαθμολογία ειναι και αυτα που λεει στο review δίνοντας την εντύπωση πως το Rise ειναι μια τεμπέλικη δουλειά, μια απο τα ίδια με το πρωτο, και οτι ασχολήθηκαν μονο με τα γραφικά... ενω στην πραγματικοτητα ειναι βελτιωμένo στα πάντα σε σχέση με το προηγούμενο και εχει και μερικούς νέους μηχανισμούς.
  • Comment Link
   Strafe
   Strafe 12/11/2017 20:01:05

   Εγώ κάθε φορά που λέω την άποψη μου με χαρακτηρίζετε ως τρολ ή ξερω γω τι.
   Οπότε σήμερα θα πω Αφήστε ύσηχο τον συντάκτη. Είναι η άποψη του, και από ότι θυμαμαι έχει τερματίσει και το doom στο hard. Και ο angry joe στο youtube 7 του έβαλε. μήπως να το ξανακοιτάξετε αγαπητοί gamers;;;;;;;;


   O angryjoe ένα σκουπίδι που κάνει κριτική αλλά δεν δέχεται είναι... Άμα τον ακολοθείτε τι να πω...
  • Comment Link
   Strafe
   Strafe 12/11/2017 19:59:08
   8.5 ΣΤΟ DESTINY 2 ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙ ΚΑΙ 6 ΣΤΟ WOLFENSTEIN 2;

   Gaming journalists YOU ARE DEAD TO ME!
  • Comment Link
   panagiotis23
   panagiotis23 11/11/2017 08:46:53
   τι 6 μωρε ....!!!ρε παιδια δωστε λιγο προσοχη.. το παιχνιδι ειναι πιο πανω του καλου...!
  • Comment Link
   KostasVeniz
   KostasVeniz 09/11/2017 08:23:54

   Εγώ κάθε φορά που λέω την άποψη μου με χαρακτηρίζετε ως τρολ ή ξερω γω τι.
   Οπότε σήμερα θα πω Αφήστε ύσηχο τον συντάκτη. Είναι η άποψη του, και από ότι θυμαμαι έχει τερματίσει και το doom στο hard. Και ο angry joe στο youtube 7 του έβαλε. μήπως να το ξανακοιτάξετε αγαπητοί gamers;;;;;;;;


   Μήπως γιατί γράφεις όλο εξυπνάδες;
   κι ο angry joe τι είναι; άλλος ένας reviewer δεν είναι; τι είναι η γνώμη του; ευαγγέλιο;
  • Comment Link
   MariosGiannakidis
   MariosGiannakidis 09/11/2017 08:20:10
   Εγώ κάθε φορά που λέω την άποψη μου με χαρακτηρίζετε ως τρολ ή ξερω γω τι.
   Οπότε σήμερα θα πω Αφήστε ύσηχο τον συντάκτη. Είναι η άποψη του, και από ότι θυμαμαι έχει τερματίσει και το doom στο hard. Και ο angry joe στο youtube 7 του έβαλε. μήπως να το ξανακοιτάξετε αγαπητοί gamers;;;;;;;;
  • Comment Link
   darklordem
   darklordem 09/11/2017 08:13:13
   Νομίζω πως αυτό το κείμενο είναι απαράδεκτο για ένα τέτοιο παιχνίδι. Δεν λέω οτι θα έπρεπε να πάρει 10, ούτε ότι είναι η υπερπαιχνιδάρα. Απλώς περίμενα λίγο περισσότερη ανάλυση και λιγότερο κείμενο στο πόδι.Είναι πραγματικά λες και το έγραψες μισή ώρα πριν το παραδώσεις επειδή το είχες ξεχάσει.Το παιχνίδι είναι φοβερό. Είναι εντυπωσιακό και συγκινητικό. Έχει και φοβερά όπλα και οχήματα. Ναι ξέρω ακούγεται λίγο παιδιαρίστικο αυτό άλλα είναι και γ@μώ τα παιχνίδια. Ίσως να μην αξίζει 45 ευρώ και να έπρεπε να είναι κάπου στα 30, μόνο αυτό το ελάττωμα του βρίσκω.Πάντως ένα σχόλιο που διάβασα είναι αλήθεια. Ότι πιο απλοικό έχουμε δει στο site. Δεν το λέμε για να ρίξετε βουρδουλιές στον συντάκτη αλλά για να βελτιωθεί η ποιότητα. Αυτά, πάω σχολείο τώρα μπας και μια μέρα μάθω να γράφω σαν άνθρωπος.
  • Comment Link
   Akis56
   Akis56 09/11/2017 06:56:26
   Απο τα πιο απλοϊκα review που εχω διαβασει για το συγκεκριμενο παιχνιδι ......λιγη προσοχη το site .
  • Comment Link
   FOX92
   FOX92 08/11/2017 22:02:59
   Τερματισα :)
   παιδια ειναι παιχνιδαρα! για εμενα 9 :)
   εμενα μου πηρε γυρω στις 9 ωρες (cutscenes 2-3 ωρες)


  • Comment Link
   manolinio7
   manolinio7 08/11/2017 17:48:34
   Τωρα εγω μπερδευτηκα... απο τη μια κακη η βαθμολογια απο τον "συντακτη" στην οποια δε στεκω σε αυτη αλλα συνεπαγετε βαση τα λεγομενα του σε σχετικα μετριο προς κακο παιχνιδι, και απο την αλλη η αισθητα αντιθετη αποψη απο αρκετα μελη τα οποια τα περισσοτερα τα βλεπω συχνα πυκνα στο site και δειχνουν οτι ειναι σχετικοι και εχουν αποψη.. δεν ειναι ας πουμε (για μενα τουλαχιστον) τιποτα αγνωστοι που πεταχτηκαν απο το πουθενα να πουν την αποψη τους και να εξαφανιστουν.. κι εμενα χωρις βεβαια να το εχω παιξει τεινω προς τη μερια των παιδιων απο κατω.. μου φαινεται αρκετα καλο και τιμιο.. θα δειξει οταν παικτει
  • Comment Link
   DarthAltair
   DarthAltair 07/11/2017 14:38:51

   Είναι μόνο 7 ώρες και από αυτές 3 είναι cutscenes?Εγώ για 15 έχω διαβάσει. Πάντως και για το south park έλεγες ότι είναι 12 ώρες,εμένα μου πήρε πάνω από 20.Να μου πεις όπως παίζει ο καθένας.Ο κάθε reviewer παιδιά το βλέπει διαφορετικά,μη κολατε σε μια κακή βαθμολογία.Για εμένα σίγουρη αγορά κάποια στιγμή.Σκοτώνεις ναζί?μια χαρά,11/10.   Προφανώς όπως παίζει ο καθένας.Θυμάμαι για το TFU2 διάβαζα για διάρκεια 4 ωρών κι εμένα μου πήρε γύρω στις 9 ώρες για πρώτο playthrough ψάχνοντας τα πάντα στο normal.
   Τώρα αν οι reviewers ανά τον κόσμο,τα τρέχουν τα παιχνίδια για να προλαβαίνουν να βγάζουν τα άρθρα τους,είναι άλλο θέμα.
  • Comment Link
   TheJunk1Monkey
   TheJunk1Monkey 07/11/2017 13:48:07
   Είναι μόνο 7 ώρες και από αυτές 3 είναι cutscenes?Εγώ για 15 έχω διαβάσει. Πάντως και για το south park έλεγες ότι είναι 12 ώρες,εμένα μου πήρε πάνω από 20.Να μου πεις όπως παίζει ο καθένας.Ο κάθε reviewer παιδιά το βλέπει διαφορετικά,μη κολατε σε μια κακή βαθμολογία.Για εμένα σίγουρη αγορά κάποια στιγμή.Σκοτώνεις ναζί?μια χαρά,11/10. (Δεν υπονοώ ότι έτρεξες το παιχνίδι απλώς μου φάνηκαν λίγες η ώρες που λες για ένα 3Α παιχνίδι,δεν το έχω παίξει καν,όσο για το south park μάλλον μου πήρε κάνα 20ωρο γιατί είμαι fan της σειράς και το έψαχνα παραπάνω.Αυτό για να μην υπάρξουν παρεξηγήσεις)
  • Comment Link
   360noscope
   360noscope 07/11/2017 11:04:58

   Ίσως το χειρότερο ρηβιού που έχω δει/διαβάσει για τον τίτλο.Δε μου κάνει εντύπωση βέβαια,ακόμα κι όταν απλά διάβαζα τα σχόλια του συντάκτη,απλά ως μέλος,πάντα διαφωνούσα.


   Το 'ίσως' μου άρεσε! :-)
   Φυσικά και το παιχνίδι είναι αξιόλογο. τεχνικά άρτιο, έξυπνο και τα λοιπά. Πάσχει ίσως σε αυτό που λέμε 'καθαρό παιχνίδι' γιατί έχει αρκετά cut scenes όμως αυτό που θέλει να δείξει το δείχνει. Τώρα επειδή έχετε συνηθίσει με τελικά bosses κλπ δεν σημαίνει ότι πρέπει να το κάνει κάθε παιχνίδι που κυκλοφορεί.
   Επίσης, θέλω να πω το εξής. Η διάρκεια δεν έχει σχέση. εσείς οι ίδιοι το λέτε π.χ με το inside ή το little nightmares. Ξαφνικά έχει σχέση με το βαθμό;
   Α και κάτι άλλο. Αλλάξτε τρόπο reviews ή αλλάξτε τρόπο που δίνετε το βαθμό. γιατί δεν είναι αξιόπιστο έτσι και το χάνετε. Αυτά με πολύ αγάπη. Μην αρχίσετε πάλι να βλέπετε 'άλλα sites' και 'βαλτούς' που έρχονται να γράφουν σχόλια τάχα μου τάχα μου. Εμείς είμαστε οπαδοί σας από πάντα.
  • Comment Link
   DarthAltair
   DarthAltair 06/11/2017 23:56:55
   Ίσως το χειρότερο ρηβιού που έχω δει/διαβάσει για τον τίτλο.Δε μου κάνει εντύπωση βέβαια,ακόμα κι όταν απλά διάβαζα τα σχόλια του συντάκτη,απλά ως μέλος,πάντα διαφωνούσα.
  • Comment Link
   Dead3nD
   Dead3nD 06/11/2017 21:30:09
   Έγραψες ακριβώς ότι είχα στο μυαλό μου, συγχαρητήρια για το review.Πρόκειται για μεγάλη αρπαχτη και είμαι σίγουρος πως ήταν expansion του προηγούμενου τίτλου που αποφάσισαν για κάποιο λόγο να το βγάλουν τώρα σε full price.Εγω το τελείωσα σε 7 ώρες και 40 λεπτά (οι 2.5 ώρες τουλάχιστον ήταν cut scenes) ναι μεν το ευχαριστήθηκα γιατί έχει ξέφρενο ρυθμό αλλά μέχρι εκεί.Σε καμία περίπτωση δεν αξίζει να δώσει κάποιος 50-60€
  • Comment Link
   Fanon
   Fanon 06/11/2017 20:33:11


   "χωρίς να υπολογίσει αν μπορεί να την υποστηρίξει με την απαραίτητη και αναμενόμενη εξέλιξη σε επίπεδο gameplay"

   Τι άλλο να κάνει δηλαδή η MachineGames? Πάτησε πάνω σε ένα απο τα καλύτερα FPS της προηγούμενης γενιάς και το εξέλιξε δίνοντας μας ενα καταιγιστικό, δύσκολο single player campaign. Ακριβώς αυτό που ήθελαν η φαν της σειράς και των shooters. Προσωπικά θεωρώ πολύ άδικο το 6 σαν βαθμολογία...   Άρα λοιπον εσύ έμεινες ικανοποιημένοενος με ενα ΠΑΙΧΝΙΔΙ που επικεντρώνεται στην ιστορία με λιγότερα οπλα από το πρώτο ΧΩΡΙΣ final boss και κρασάρει καθε φορα που ανοίγεις το παιχνίδι(σε καλό pc). Και πες ότι αξίζει για πάνω απο 6 το Doom που πείρε 8 έπρεπε να είχε πάρει 10 με την λογική σου. Εάν πεις ότι αξίζει για 7 η κριτική σου "οτι ηταν πολυ αδικο" μάλλον ηταν λάθος. Εάν δείτε τους user του steam και ολα τα metacritics 6 με το ζόρι 7 του βάζουν. Εγώ που το αγόρασα έμεινα εντελώς δισαρεστημενος.
  • Comment Link
   Stormbringer
   Stormbringer 06/11/2017 19:31:52
   Χμμ, διαβάζοντας το κείμενο χωρίς να λαμβάνω υπ'όψην τη βαθμολογία, η πλειοψηφία του έρχεται σε σχεδόν καθολική αντιδιαστολή με ότι έχω διαβάσει μέχρι στιγμής. Κυρίως απο φίλους που το παίζουν την παρούσα περίοδο και την γνώμη τους εμπιστεύομαι.
   Βέβαια κάθε review είναι ξεκάθαρα η προσωπική γνώμη κάθε συντάκτη. Του Γιώργου δεν του άρεσε για τους λόγους που εξήγησε. Οφείλουμε να το σεβαστούμε. Ούτε κι εγώ συμφωνώ και βρίσκω την κριτική πολύ αυστηρή και ίσως άδικη σε σημεία αλλά θα τη δεχθώ. Δεν γίνεται να αρέσουν όλα σε όλους.
   Ο καθένας λοιπόν, χρησιμοποιώντας την κριτική σκέψη του και την αίσθηση του γούστου του, ξέρει ακριβώς εάν το The New Colossus είναι άξιο παιχνίδι ή όχι για αυτόν.
   Για μένα ήταν και αγοράστηκε αμέσως χωρίς να περιμένω reviews. Πρώτον για να τιμήσω τη Machine Games που είναι απο τους λίγους που τιμάνε το single player story focused FPS (σε τόσο υψηλό επίπεδο) και δεύτερον για να τιμήσω την Bethesda η οποία έχει βγάλει τα κέρατα της απο παιχνιδάρες τα τελευταία χρόνια.....
  • Comment Link
   panos2000
   panos2000 06/11/2017 19:29:12
   Το soundtrack δίνει πόνο άλλη μια φορά ο mick gordon.Απο τις 3 πρώτες ώρες που έχω παίξει είναι πολύ καλό δεν ξέρω τώρα για αργότερα θα παιχτεί βέβαια και σε μεγαλύτερη δυσκολία!!!
  • Comment Link
   george.patsonas
   george.patsonas 06/11/2017 18:56:59
   Το έχει δοκιμάσει κανείς στο ps4 pro με Controller;;
   Παίζεται ή είναι πανδυσκολο και θέλει οπωσδήποτε keyboard και mouse???
  • Comment Link
   Rotting
   Rotting 06/11/2017 18:50:26
   Έχει καταντήσει πλέον γελοίο το όλο θέμα με τις βαθμολογίες. Στο τέλος κάθε review πλέον θα πρέπει να γράφετε σαν υστερόγραφο ότι το παρόν κείμενο αντιπροσωπεύει ΚΑΘΑΡΑ και ΜΟΝΟ τη γνώμη του εκάστοτε συντάκτη. Ψαχτειτε λίγο περισσότερο εκεί με τα review κάπου το έχετε χάσει...
  • Comment Link
   Don Valzat
   Don Valzat 06/11/2017 17:35:45
   Συγχαρητήρια στην Bethesda κ στην MachineGames για αυτό το single player διαμαντάκι. Το παιχνίδι είναι άνετα για 8-9. Αγοράστε το με κλειστά μάτια, ειδικά όσοι λάτρεψαν τα αλλά δύο. Άδικο τελείως το 6.
  • Comment Link
   NikeFerrari
   NikeFerrari 06/11/2017 16:38:08
   Βρίσκεται ψηλά στην "to play" λίστα. Νομίζω θα με ικανοποιήσει σε μεγάλο βαθμό, με βάση αυτά που γνωρίζω, το πόσο διασκέδασα με τα πρώτα 2 και το γούστο μου γενικά.
  • Comment Link
   ShadowGP
   ShadowGP 06/11/2017 16:06:21

   "χωρίς να υπολογίσει αν μπορεί να την υποστηρίξει με την απαραίτητη και αναμενόμενη εξέλιξη σε επίπεδο gameplay"

   Τι άλλο να κάνει δηλαδή η MachineGames? Πάτησε πάνω σε ένα απο τα καλύτερα FPS της προηγούμενης γενιάς και το εξέλιξε δίνοντας μας ενα καταιγιστικό, δύσκολο single player campaign. Ακριβώς αυτό που ήθελαν η φαν της σειράς και των shooters. Προσωπικά θεωρώ πολύ άδικο το 6 σαν βαθμολογία...
  • Comment Link
   AlExKaLaC
   AlExKaLaC 06/11/2017 15:46:29
   Αν όσες αναφορές έχω για το παιχνίδι έχουν να κάνουν περί αριστουργήματος ήρθες εσύ και με ξέρανες.Αλλά αυτή είναι η μαγεία του κόσμου μας.Καλή συνέχεια!!!
  • Comment Link
   thanosthehuge
   thanosthehuge 06/11/2017 15:45:19
   Ειμαι κοντά στο τέλος και προσωπικά το απολαμβάνω όσο απόλαυσα και το the new order. Ίσως το story να είναι ελαφρώς πιο αδύναμο, αλλά και πάλι είναι από τα καλύτερα FPS campaigns των τελευταίων ετών. Το gameplay εξαιρετικό όπως αναμενόταν και η μουσική απίστευτα ταιριαστή. Στο δικό μου PC έχει αρκετά θεματάκια, λίγο καλύτερο optimization το τραβούσε. Πιστεύω το 6 λιγάκι το αδικεί, αλλά απόψεις είναι αυτές.
  • Comment Link
   stathis.giannakopoulos
   stathis.giannakopoulos 06/11/2017 15:29:22
   Προσωπικά έμεινα πολύ απογοητευμένος από το game,το έκαναν πολύ political corect για να μην φάνε hate από τους SJW και ξεχάσαν το νόημα του παιχνιδιού που είναι να σφάζεις nazi, μπορεί να φαίνομαι ρηχός άλλα έτσι πιστεύω.Για το τέλος δεν το συζητάω, δεν θέλω να κάνω spoiler ,άλλα για μένα ήταν η ποιο λάθος κίνηση που έχει γίνει σε game!
  • Comment Link
   ConstantinosRed
   ConstantinosRed 06/11/2017 15:03:06
   Διαφέρει λίγο η άποψη αυτή από εκείνα που άκουσα γενικώς αλλά γούστα είναι αυτά χαχα..Βασικά χαίρομαι που διάβασα κι αυτή τη" μεριά του νομίσματος"..Ωραίος Γιώργο...Το The new order το απόλαυσα όσο δεν πάει οπότε κι αυτό δεν χάνεται..Πάει λίγο αργότερα όμως...Άλλωστε με περιμένει ακόμη και το Old Blood...