New Nintendo 3DS & 3DS XL

Η "νέα" κονσόλα της Nintendo
18 Φεβρουαρίου 2015 03:58
New Nintendo 3DS & 3DS XL

Εμείς εδώ στους Unboxholics, το 3DS XL το θυμόμαστε πολύ καλά. Γιατί ήταν το πρώτο μας βίντεο! Στα γραφεία μας έφτασαν τα New 3DS και New 3DS XL, όχι ακριβώς διάδοχοι, αλλά αναβαθμισμένες εκδόσεις των ήδη υπαρχόντων 3DS και 3DS XL. Η Nintendo κινήθηκε με προσοχή εδώ, ωστόσο δε μπόρεσε να αποφύγει συγχύσεις. Πρακτικά δεν έχουμε να κάνουμε με διάδοχο, ούτε με το επόμενο μεγάλο κεφάλαιο στα handheld της Ιαπωνικής εταιρίας. Παρόλα αυτά, το New 3DS θα γνωρίσει κάποια αποκλειστικά παιχνίδια που δε θα δουν ποτέ το δρόμο προς τα παλαιότερα 3DS. Σε λεπτομέρειες θα μπω σε λίγο. Εντός της συσκευασίας υπάρχουν ατελείωτες σημειώσεις και manuals, σε πολλές γλώσσες, μεταξύ των οποίων και τα ελληνικά, οι κάρτες επαυξημένης πραγματικότητας που γνωρίσαμε και στο παρελθόν και, φυσικά, η κονσόλα. Ναι, σωστά μαντέψατε, η Nintendo συνεχίζει να μην τοποθετεί φορτιστή στη συσκευασία κάτι που θα σας βάλει σε έξοδα της τάξης των €10 αν δεν είχατε ποτέ στο παρελθόν κάποιο από τα τελευταία DS ή 3DS. Παράξενη και ακαταλαβίστικη η κίνηση ακόμη και σήμερα.

Πάμε τώρα στην ουσία. Το νέο 3DS XL εκ πρώτης όψεως δεν εμφανίζει τρανταχτές διαφορές. Έχει παρόμοιες διαστάσεις με τον προκάτοχό του, είναι το ίδιο στιβαρό και ποιοτικό και το ίδιο άνετο στα χέρια. Αυτό που θέλω να πω είναι πως μην περιμένετε να νιώσετε ότι πιάνετε ολοκαίνουργια κονσόλα στα χέρια σας μιας και η γενικότερη εμπειρία είναι παρόμοια. Ποιες είναι οι διαφορές, αρχικά εμφανισιακά; Στο New 3DS XL έχει προτιμηθεί ένα glossy φινίρισμα, που με μια πιο κοντινή ματιά, αχνοφαίνεται και ένα όμορφο pattern. Βέβαια, αυτού του είδους η επιφάνεια το κάνει απίστευτα επιρρεπές σε δαχτυλιές, οπότε η matte επίστρωση του New 3DS είναι κατ' εμέ, μία σαφέστατα πιο σοφή επιλογή. Από εκεί και πέρα, αν αφήσω πίσω μου τα της εμφάνισης και ρίξω στο σύστημα μια πιο σχολαστική ματιά, θα βρω περισσότερες διαφορές απ' ότι φανταζόμουν.

Καταρχάς, οι κάρτες των παιχνιδιών πλέον τοποθετούνται στο κάτω αριστερό μέρος, δίπλα τους υπάρχει η audiojack θύρα για τα ακουστικά, πιο δίπλα έχει μετακομίσει επίσης το stylus, ενώ στο ίδιο σημείο βρίσκεται πλέον το power button μαζί με τις LED λυχνίες της μπαταρίας και του Wi-Fi. Πίσω τώρα, η ειδοποιός διαφορά είναι ότι δίπλα από τα κλασσικά R και L buttons, έχουν προστεθεί δύο επιπλέον πλήκτρα, τα ZR και ZL. Πρακτικά αυτά τα πλήκτρα τα είχαμε γνωρίσει στο Circle Pad Pro του 3DS. Εκτιμώ επίσης το γεγονός ότι σε όλα τα πλήκτρα έχει δοθεί μία πιο clicky υπόσταση, κάτι που χρειαζόταν νομίζω το 3DS.

Ένα λάθος κατά την άποψή μου είναι ότι η microSD κάρτα πλέον κρύβεται κάτω από το πίσω καπάκι, δίπλα από την μπαταρία. Για να έχει ο χρήστης πρόσβαση θα πρέπει να ξεβιδώσει με κατσαβίδι δύο βίδες, ενώ θα πρέπει να παιδευτεί και λιγάκι μιας και το καπάκι δεν αφαιρείται εύκολα. Εντάξει, αντιλαμβάνομαι πως αυτή η διαδικασία δε θα γίνει και πολλές φορές, από την άλλη δε ξέρω πόσο πολιτικώς ορθό είναι να ξεβιδώνεις την κονσόλα, σαν είσαι ηλεκτρονικός. Δε ξέρω, νομίζω πως της αφαιρεί λιγάκι από το κύρος και την απλότητα. Για την ιστορία, το σύστημα έρχεται με κάρτα 4GB.

Μία αποκλειστική δυνατότητα που έχει το New 3DS έναντι του New 3DS XL είναι το ότι το πάνω μέρος, στο πρώτο μπορεί να αφαιρεθεί και να τροποποιηθεί, πχ να βαφτεί. Στην αγορά υπάρχουν ήδη αμέτρητα σχέδια για να διαλέξετε. Ωραίο touch. Τέλος, έχει αφαιρεθεί πλήρως ο διακόπτης για την ενεργοποίηση και απενεργοποίηση των διαδικτυακών λειτουργιών του συστήματος, μία διαδικασία που πλέον πραγματοποιείται μέσω του κεντρικού μενού. Ανοίγοντας τώρα τη συσκευή, η πρώτη σημαντική διαφορά είναι ότι ο slider για την ένταση των ηχείων έχει μετακινηθεί στα αριστερά της οθόνης, ακριβώς απέναντι από τον slider που καθορίζει την ένταση του 3D εφέ. Οι οθόνες τώρα, ενώ στην XL έκδοση, δεν έχουν υποστεί αλλαγές, στο New 3DS έρχονται ελαφρώς μεγαλύτερες και συγκεκριμένα από 3.53 ίντσες στην πάνω, τώρα έχουμε 3.88 και από 3.02 έχουμε 3.33 ίντσες στην κάτω οθόνη αφής.

Μία ακόμη διαφορά είναι είναι ότι τα Start και Select button, από το κέντρο έχουν μεταφερθεί κάτω από τα βασικά gaming πλήκτρα, τα οποία πρέπει να πω πως αποτελούν μία μπερδεμένη εκδοχή των πλήκτρων του Xbox. Σωστή επιλογή μιας και αν θυμάστε στο προηγούμενο 3DS XL τα πλήκτρα αυτά είναι κάτω από την οθόνη αφής και για να μην είναι επιρρεπής σε λάθος χειρισμούς, τα είχαν κάνει εκνευριστικά σκληρά. Πλέον εκεί “ζει” μόνο το Home Button, το οποίο μάλιστα είναι σαφώς μικρότερο από το παρελθόν. Αλλαγές στο σταυρόνημα και στο joystick δεν υπάρχουν, υπάρχει όμως μία αμφιλεγόμενη προσθήκη που εμένα προσωπικά μου άρεσε. Αναφέρομαι στο C-stick, το οποίο δεν είναι ακριβώς το δεύτερο joystick της συσκευής, αλλά σίγουρα αναλαμβάνει τον ίδιο ρόλο. Στην πραγματικότητα είναι ένα κομμάτι λάστιχου στο οποίο απλά πρέπει να ασκήσετε πίεση προς την κατεύθυνση που επιθυμείτε. Μοιάζει παράξενο, αλλά δουλεύει και εφόσον δουλεύει δεν έχω λόγο να γκρινιάζω.

Ωραία όλα αυτά, αλλά το “New” στον τίτλο τι ακριβώς προσδιορίζει; Σίγουρα όχι το c-stick, σίγουρα όχι τις επανατοποθετήσεις την πλήκτρων, σίγουρα όχι το φινίρισμα. Το New, λοιπόν, συνοδεύεται από δύο σημαντικές και ουσιαστικές βελτιώσεις. Πρώτον την πάνω 3D οθόνη και δεύτερον τον επεξεργαστή. Ας μείνουμε σε αυτά τα δύο. Η οθόνη στην πραγματικότητα έμεινε η ίδια. Δεν άλλαξε ούτε η ανάλυση, ούτε τα χρώματα, ούτε καν το 3D εφέ. Αυτό που άλλαξε είναι ο τρόπος εκτέλεσης της τρισδιάστατης λειτουργίας. Με τη βοήθεια της μπροστινής κάμερας, το σύστημα ανιχνεύει τη θέση του κεφαλιού σας και ανάλογα προσαρμόζει το 3D εφέ. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η θέαση του 3D να είναι ευκολότερη και από περισσότερες οπτικές γωνίες, πέραν της μέχρι πρότινος αυστηρά ευθείας προβολής.

Ξεχάστε, λοιπόν, εκείνες τις απεχθείς ναυτίες στα μοιραία ταρακουνήματα, μιας και πλέον απολαμβάνετε 3D θέαση, χωρίς να χρειάζεται συνεχώς να έχετε το νου σας για το πως και από που θα κοιτάξετε την οθόνη. Μάλιστα, δίπλα από την μπροστινή κάμερα υπάρχει πλέον και αισθητήρας υπερύθρων ο οποίος θα εντοπίσει το κεφάλι σας ακόμη και στο σκοτάδι. Να μη ξεχάσω επίσης να αναφέρω πως το New 3DS έχει πλέον NFC τεχνολογία για να υποστηρίζει της νέες Amiibo φιγούρες τις οποίες πρέπει απλά να τοποθετήσετε στην κάτω οθόνη για να γίνουν ανιχνεύσιμες από το σύστημα. Δυστυχώς δεν έχω ακόμη Amiibo φιγούρα για να το δοκιμάσω.

Στα των επιδόσεων τώρα. Καταρχάς αυτό που πρέπει να ξεκαθαρίσω είναι ότι σε γενικές γραμμές μιλάμε για το ίδιο hardware. Θέλω να πω ότι δεν υπάρχει ούτε νέα GPU, ούτε νέος CPU. Αυτό που έχει γίνει είναι overclocking στη συχνότητα των chips και αύξηση της διαθέσιμης μνήμης τους. Στα της GPU από 133MHz τώρα έχουμε 266MHz, η οποία από 6MB πλέον έχει 10MB βίντεο μνήμης, ενώ στον CPU διπλασιάστηκε το ρολόι των πυρήνων από 266MHz σε 532MHz, την ώρα που η μνήμη RAM από 128MB ανήλθε στα 256MB, ωστόσο διπλασιάστηκε και το ποσό της μνήμης που κατοχυρώνεται από το σύστημα, από 32MB σε 64MB. Ωραία τα νούμερα, αλλά που ωφελούν; Σίγουρα στις υπόλοιπες λειτουργίες, όπως το σερφάρισμα και το scrolling στο internet browser, στην ταχύτητα που ανοίγουν τα παιχνίδια και οι εφαρμογές και γενικά στη συνολική ανταπόκριση της συσκευής. Παίζουν όμως τα παιχνίδια καλύτερα;

Η απάντηση είναι όχι, τουλάχιστον στα κοινά παιχνίδια των δύο κονσολών, απλό και New 3DS δηλαδή δε υπάρχει καμία απολύτως διαφορά, πέραν των loading times. Το αναβαθμισμένο hardware όμως θα φέρει μερικά πιο απαιτητικά παιχνίδια στο New 3DS που δυστυχώς οι κάτοχοι του πρωτότυπου μοντέλου δε θα έχουν την ευκαιρία να γευτούν. Ήδη έχουν ανακοινωθεί αρκετοί τίτλοι, όπως το πολυαναμενόμενο remake του Xenoblace Chronicles, ενώ σε πολλές περιπτώσεις κοινών τίτλων θα προστεθούν αποκλειστικές λειτουργίες. Αυτό επιτρέψτε μου αλλά γεννάει μία σύγχυση στον καταναλωτή και νομίζω πως η Nintendo το χειρίζεται λιγάκι λάθος. Αφενός δε θέλει νομίζω να αφήσει την ήδη τεράστια εγκατεστημένη βάση, αφετέρου δε μπορεί να μη δίνει και λίγο αποκλειστικό τυράκι στους σε αυτούς που επένδυσαν στο New 3DS. Όπως και να 'χει, το 3DS ως πλατφόρμα θεωρείται ήδη μία από τις πιο πλούσιες όσον αφορά την γκάμα των διαθέσιμων τίτλων και επί αυτού δε χωράει καμία αμφιβολία. Ο ανταγωνισμός είναι ανύπαρκτος εδώ πέρα.

Τα New 3DS και New 3DS XL από τις 13 Φεβρουαρίου στα ελληνικά καταστήματα έναντι 190 και €230 αντίστοιχα, σε λευκό και μαύρο για το απλό και μπλε ή μαύρο για το XL. Αν είστε κάτοχοι 3DS, δε ξέρω πόσους λόγους έχετε, τουλάχιστον για την ώρα, για να επενδύσετε στο νέο σύστημα. Αν πάλι δεν είχατε ποτέ σας 3DS, αυτές που είδατε στο σημερινό επεισόδιο είναι οι καλύτερες εκδόσεις, του καλύτερου handheld των τελευταίων χρόνων.

Tags: